Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — aprilie 5, 2013 at 19:56

MADR versus FNGAL din Romania, sau “gâlceava înţelepţilor”

by

De curand la sediul Ministerul Agriculturii si al Dezvoltarii Rurale – MADR, in Bucuresti reprezentantii din zona decizionala a Programului LEADER s-au asezat in jurul aceleiasi mese alaturi de reprezentantii Grupurilor de Actiune Locala din Romania. Au participat si GAL-urile mai demult autorizate dar si cele care au primit autorizatia de functionare in cursul acestui an, sau putin inainte.

Ministerul Agriculturii si al Dezvoltarii Rurale, versus Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala din Romania,Numitorul comun care i-a determinat pe toti sa participe a fost interesul de a discuta si solutiona impreuna un anumit set de probleme, care la modul general obstructioneaza in acest moment buna desfasurare a activitatii GAL-urilor din Romania. Agenda de lucru a fost extrem de incarcata , iar comentariile si discutiile care au avut loc s-au dus de munte ori dincolo de simple si gratuite afirmatii, investigandu-se in profunzime, posibilitati de armonizare a intereselor expuse de reprezentatii GAL-urilor cu prevederile legale. Daca vorbim de prevederile legale, de metodologii si regulamente, ghiduri si instructiuni, toate acestea constituie un cadru perceput a fi extreme de restrictiv si cu siguranta in contradictie cu spiritul liber, sau care ar trebui sa fie liber al Programului LEADER.
Elementele de natura tehnica si financiara supuse dezbaterii la propunerea FNGAL-ului, au generat aprinse dezbateri intre partenerii de discutie si nu intodeauna s-a ajuns la un consens. Programul LEADER este condamnat astfel sa ramana, un PNDR mai mic in teritoriu incorsetat in prevederile rigide si birocratice ale acestuia si cu greu se pare ca isi va dobandii identitatea proprie absolut necesara asigurarii plus valorii asteptata atat de finantatori cat si de beneficiari. Dezvoltarea rurala pe care isi propune sa o asigure Programul LEADER, greu se va putea bucura si probabil departe in timp de initiativele inovative, de proiectele atipice si integrate, pe care GAL-urtile ar trebui sa le incurajeze si sa le promoveze ca sa demonstreze ca spiritual Programului LEADER este liber. Despre relatia GAL-uri – APDRP/AM s-a discutat si se va mai discuta mult timp de acum inainte in contextul in care termenele clare privitoare la evaluarea si contractarea proiectelor inanintate de GAL-uri catre APDRP vor constitui orizonturi greu de atins. Cum vor dobandii noile GAL-uri avansurile pentru functionalitate, modificarile de strategii si posibilitatea transferului de sume intre masuri si axe cum se vor face, cum se va face raportarea decontarilor de functionare a GAL-urilor, sau daca va exista o interpretare unitara a decontarii cererilor de plata, sunt toate subiecte care s-au dezbatut printre altele si pentru care reprezentantii decizionali din zona AM/APDRP/PNDR nu au avut mereu raspunsuri de natura a lamurii definitiv aceste aspecte. Reprezentantii ministerului au propus constituirea unei COMISII. Aceasta comisie ar trebui sa demonstreze ca are timp si interes sa rezolve problemele ramase nerezolvate sau care o sa mai apara. De regula se spune ca daca vrei sa ingropi o problema formezi o comisie. Este posibil ca printre noi sa se fi aflat si persoane care sa fie bine antrenate din acest punct de vedere si care au venit la aceasta intalnire cu ideea unei comisii aflata deja in buzunar. La sfarsit, poate ca o concluzie a acestei intalniri cineva a indraznit si a comunicat in mod direct reprezentantilor ministerului ca in spatele GAL-urilor stau poate 80% din locuitorii acestei tari, din mediul rural. Acesti oameni nu stau pur si simplu si asteapta, ei si-au identificat un orizont de speranta in oportunitatile existente in zona GAL-urilor. Sunt foarte multi oameni, sunt periculos de multi si daca cineva crede ca “sunt multi dar prosti”, ar trebui sa stie ca, din acest punct de vedere aceasta afirmatie mai corespunde doar unei opere literare care a lansat-o, realitatea actuala fiind cu totul alta. E totusi inca bine daca reprezentantii GAL-urilor si ai ministerului, se vad se aud si comunica intre ei dincolo de o baricada care in mod cert exista. Ceva ar trebui sa se faca impreuna pentru ca acest obstacol sa dispara. Poate o noua revolutie.
Ghita Radu Cristian
Agent dezvoltare locala
GAL Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page