Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — noiembrie 18, 2015 at 15:19

MADR: Începe plata avansurilor pentru subvențiile pe suprafață

by

Daniel Constantin isi incheie mandatul de ministru al agriculturii cu o veste buna pentru fermieri, acestia fiind anuntati in cadrul sedintei de bilant ca incepand de marti, 17 noiembrie vor incepe sa isi primeasca avansurile la subventiile pe suprafata, pe care le asteptau de o luna, din data de 16 octombrie.

madrAceasta era data la care MADR anuntase initial ca va incepe plata avansurilor, insa acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului ca nu fusesera finalizate pana atunci controalele administrative.

„Sigur ca pentru anul 2015 trecerea la o noua Politica Agricola Comuna a facut ca avansurile sa nu vina chiar in octombrie, dar ele vor veni. Am aici directorii agentiilor de plati care mi-au garantat ca saptamana viitoare vor incepe platile directe, avansul de 53 de euro pe hectar pentru toti fermierii, pentru toti cei peste un milion de fermieri care asteapta ca aceste plati sa fie facute”, a declarat vineri Daniel Constantin.

In 2016, suma aferenta este de 72,69 euro/hectar euro/ha pentru SAPS — Plata Unica pe Suprafata si 5,00 euro/hectar pentru primele cinci hectare si de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 hectare pentru plata redistributiva.

Pana la 15 iunie 2015, ultima zi in care cererile au putut fi depuse fara penalizari, fermierii romani au depus 821.056 de cereri pentru o suprafata solicitata la plata de aproximativ 8,4 milioane hectare, numarul acestora fiind in scadere fata de perioada similara din 2014, cand au fost primite 980.000 de cereri pentru circa 9,5 milioane hectare.

La numarul cererilor depuse in 2015 se adauga cererile pentru suprafetele digitizate, dar neinchise, respectiv 52.428 pentru o suprafata de 610.786 hectare, si alte 44.643 de cereri pentru animale, ce nu cuprind plati pe suprafata, in conditiile in care in acest an se depune o cerere unica ce cuprinde atat sectorul vegetal, cat si cel zootehnic.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page