Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 8, 2014 at 15:00

Macho man sau femme fatale? Cum sa-ti alegi otrava sau ambrozia

by

Ciocolata sau sex? Pasiune sau prietenie? Relatie sau aventura? Ea sau cealalta? Minte sau inima? Decidem ce actiuni sa facem si elaboram opinii pe baza unor procese  mentale care sunt influentate de  erori cognitive. De emotii, de amintiri, de experiente codate in inconstient pe care nici un James Bond al psihanalizei nu le poate arata cu degetul certitudinii.

femme-fataleCum sa faci insa cand mintea, inima si hormonii sunt intr-un duel, nedecis daca e cu sabii sau cu evantaiuri brodate cu scene din Kama Sutra?

Cum sa alegi dintre doi oameni, innobilati fiecare cu domenii pretioase din mintea si inima ta? Pentru ca a nu alege, e cea mai proasta alegere pe care o poti face. Ghicitul in cafea, in  tarot sau in stelele de pe tavanul cu Svarovsky al tigancii inchipuit divinatoare, nu livreaza. Ever never.

Asumarea de riscuri la loteria romantica e una din cele mai grele decizii de luat. Uneori, alegerea partenerului „corect” implica o negociere interioara care e doar pilitura de oase daca nu ai perspectiva a ceea ce iti doresti si a ceea ce ai nevoie pentru a ajunge acolo.

Pe cine sa alegi? Pe femeia ambitioasa, cu valori morale, realizari sociale, in care murmura dorinta de propasire genetica sau pe femme fatale, inmiresmata cu promisiuni senzoriale ce-ti toarna pasiune in vene si otrava in creier?

Ce fel de partener sa alegi– pe cel cu care traiesti cea mai intensa poveste de dragoste ce pare sa-ti reinventeze divinul sau pe cel cu care vei avea un parteneriat stabil, lipsit de cutremure emotionale?

Pentru ca vine o vreme. Cand inima (influentata neloial de hormoni) iti da ghes sa alegi pasiunea, frangerea de trupuri si de anotimpuri, pe cand mintea se revolta si voteaza pentru control, echilibru, ardere mocnita.

Scenariul 1: Prietenie plus sex.

Daca cei doi impartasesc aceleasi valori si  aspiratii, adica de exemplu amandoi au acelasi nivel de moralitate si isi doresc aceleasi impliniri sociale, cei doi vor fi prieteni buni.

Caz concret: adevarul, fidelitatea ca valori morale si parvenirea financiara ca si aspiratie sociala.

Si mai concret: daca amandoi impartasesc fatalismul fraierintegritatea mioritica a baciului moldovean, avem un cuplu castigator. Se vor supune sau razvrati moralei si sistemului in aceeasi masura iar asta ii va face sa se simta in siguranta si parteneriat unul cu celalalt.

Daca pe langa prietenie exista si potriviri hormonale, avem ceea ce se numeste „friends with benefits”.  Amin, spun barbatii, coplesiti de recunostinta divina!

Aceasta combinatie dureaza fix pana cand unul dintre cei doi are o epifanie romantica si realizeaza ca il vrea pe celalalt pentru mai mult decat un anotimp. No more friends, caput benefits.

Scenariul 2: Dragoste (admiratie si traume complementare) si prietenie.

Cand in afara de prietenie apare si admiratia fata de celalalt, plus promisiunea tacita a compensarii pentru anumite lipsuri destinice prin celalalt, apare sentimentul de dragoste.

Daca in ecuatie ramane doar prietenie si dragoste, fara pasiune sexuala, avem ceea ce sfetnicul nostru de taina Facebook a identificat cu intelepciune neegalata: it’s complicated. In traducere libera – era ca si cum nu ar fi fost.

Se lasa cu aventuri extraconjugale (acum intelegem mai bine de ceit’s complicated) sau cu sentimentul ca n-ai fost invitat la cea mai sublima liturghie existentiala pe motive de incompatibilitate hormonala. Fara impartasanie trupeasca. Strigator la cer, si nu de placere.

ciocolataScenariul 3: Dragoste plus sex.

Adica cei doi nu sunt si prieteni, sunt defazati la anumite aspiratii si valori, nu au niciodata certitudinea relatiei si de multe ori nu se deschid cu toate vulnerabilitatile lor pentru ca se vor teme ca vor fi judecati si criticati. Sau manipulati.

Cei doi pot forma un cuplu, cu impacari si cu despartiri si cu terapie de cuplu. O relatie fara prietenie e ca o casa superba construita pe nisipuri miscatoare. E o investitie riscanta si o mostenire si mai discutabila.

Scenariul 4: Prietenie plus dragoste plus atractie sexuala.

Avem ceea ce se numeste poezie, minune, Hollywood, Bollywood, nirvana, ecstasy si alte culmi emotionale existentiale. Aceasta este relatia catre care suntem setati sa aspiram si in virtutea careia, refuzam sa ne complacem intr-o relatie mai putin completa.

Ce te faci insa cand Timpul iti pune asteptarea in ghilimele si nu iti mai permiti luxul sa speri? Ce te faci cand trebuie sa alegi intre doua compromisuri?

Daca trebuie sa alegi, cel mai bine este sa  alegi cu capul, intrucat inima are ratiuni inselatoare, influentate de mecanisme inconstiente dictate de multe ori de frica sau de dorinta de exces sau de compensare.

Daca trebuie sa alegi, alege omul care poate ca nu-ti va oferi cele mai intense senzatii, dar iti va oferi stabilitate, senin si viitor.

Daca trebuie sa alegi, alege omul langa care poti sa taci, fara sa simti vreun gol stanjenitor si sa ai astfel, totusi, una din cele mai bune conversatii purtate vreodata.

Daca trebuie sa alegi, alege omul care te dezbraca atat din cuvinte dar mai ales cu fapte.

Daca trebuie sa alegi, alege ascendentul linistii si nu (in)frangerea incertitudinii.

Sursa: artdevivre.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page