Cultură şi Educaţie, Educaţie — iunie 18, 2017 at 13:13

Luni, 19 iunie, începe Evaluarea Națională la clasa a VIII-a. Știați că părinții pot vedea lucrările, după examen?

by

Luni, 19 iunie 2017, ora 09:00, începe Evaluarea Naţională 2017. Primul examen este la Română, urmat de cel la Matematică şi la Limba Maternă. Afişarea notele la Evaluare Naţională 2017 se va face pe 26 iunie, până în ora 16:00, urmând ca în aceeaşi zi să fie depuse şi contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2017 se vor publica pe EDU.ro vineri, pe 30 iunie.

evaluareIn acest an au fost facute diferite modificari in ceea ce priveste examenul de Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a. De asemenea, un aspect mai putin cunoscut de parinti este acela ca pot vedea lucrarile copilului lor, dupa afisarea rezultatelor finale, in urma contestatiilor.

Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII-a va avea parte de o schimbare a structurii subiectelor. Aici, se va pune accentul pe gramatica si vor creste cerintele de morfologie, cum ar fi cele care se refera la determinarea cazului si genului unui substantiv.

Primul subiect de la Evaluarea Nationala va avea un text din genul liric, epic sau dramatic, la care elevii vor trebui sa raspunda la sase intrebari, in loc de cinci ca pana acum. O veste buna pentru elevi este faptul ca, pentru fragmentele din schita, roman sau nuvela, nu li se va mai cere sa explice si sa argumenteze incadrarea acestora in specie.

O alta modificare se refera la disparitia limitei superioare de spatiu in ceea ce priveste textul argumentativ. Nu va mai exista limita de 25 de randuri, urmand ca elevul sa scrie atat ca poate, vrea sau stie.

Examenul de Evaluare Nationala pentru clasa a VIII-a va pune accent si pe redactarea unui eseu, iar punctajul va fi modificat. Se vor acorda intre 12 si 14 puncte, pentru ortografie, stil si vocabular, punctuatie, coerenta textului si asezarea in pagina.

Parintii pot vedea lucrarile, dupa examen

Candidatul major si parintii/reprezentantii legali ai candidatului minor pot solicita Comisiei judetene de organizare a evaluarii nationale sa vada lucrarea copilului lor, numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii. La vizualizarea lucrarii, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte sau reprezentant legal.

Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea sau la modificarea notelor acordate lucrarii.

Cu exceptia candidatului sau a parintilor/reprezentantilor legali ai acestuia, pot solicita sa vada lucrarile doar membrii comisiei judetene de organizare a evaluarii nationale sau cei ai Comisiei Nationale de Organizare a Evaluarii Nationale, in scopul reevaluarii acestora, conform prevederilor din Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a.

Alte modificari

In acest an au aparut si alte noutati, cum ar fi cresterea mediei de la Evaluarea Nationala la 80% in media de admitere la liceu. 

De asemenea, a fost eliminata prevederea conform careia nota finala dupa solutionarea contestatiilor se modifica numai in cazul in care, intre nota initiala si nota de la contestatie exista o diferenta de minimum 0,5 puncte.

Cum s-a intamplat si in anii precedenti, va exista supraveghere video si audio. Potrivit legii, trebuie sa existe camere de supraveghere video si audio in salile de clasa din unitatile de invatamant in care se desfasoara probele pentru evaluarea nationala pentru elevii clasei a VIII-a, a salilor in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.

*Atunci când elaborezi lucrarea la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2017 ar trebui să ţii cont de urmatoarele:

 •  Trebuie sa ai la indemana stilouri sau pixuri cu cerneala albastra, orice alta culoare o sa-ti anuleze lucrarea;
  •    Pentru scheme si desene poti folosi numai creion negru;
  •    Daca gresesti, vei taia fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala;
  •    Cel mai important aspect: in timpul examenului NU ai voie sa comunici cu un alt coleg, sa copiezi sau sa transmit materiale care permit copiatul. Daca incalci aceasta regula vei fi eliminat din proba de examen si vei primi nota 1 pe lucrare;
  •    Dupa cum bine stii, nu ai voie cu materiale din care sa poti copia cum ar fi: manuale, dictionare sau notite;
  •    In sala de examen sunt interzise ghiozdanele, rucsacurile, sacosele sau posetele, prin urmare trebuie sa le lasi in sala de depozitare;
  •    Daca vii cu telefonul mobil, il poti tine in sala numai inchis. Castile audio si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la Internet sunt interzise;
  •    Toate salile de examen, salile in care se multiplica subiectele sau cele in care se preiau, evalueaza sau se depoziteaza lucrarile scrise vor fi dotate cu camere de luat vederi;
  •    Lucrarea ta va fi corectata de catre 2 profesori evaluatori care lucreaza in sali separate. Profesorii sunt selectati din alte unitati scolare decat cele din care provin elevii arondati la centrul respectiv;
  •    In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza media si se trece pe lucrare ca nota finala, care este calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi evaluatori.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page