Familie, Lifestyle — aprilie 18, 2013 at 18:36

Lumina Faptelor Bune

by

12 “reguli” pentru părinți !!!
Lumina Faptelor Bune
1.Nu îți deprecia copilul
– nu folosiți fraze de genul “vezi ce-ai făcut? cum ai făcut așa o prostie? mai ai ceva minte în cap?” , deoarece ele știrbesc câte puțin respectul copilului și încrederea în sine însuși.

2. Nu folosi amenințări
-“dacă mai faci o data, o s-o pățești rău !”, “dacă îți mai lovești frățiorul, am să-ți trag o bătaie de-o să mă pomenești”- astfel de amenințări induc copilului sentimente de tulburare și neliniște, și îl învață să se teamă de părinte și să-l urască
-asta nu înseamnă că nu trebuie să existe interdicții, ci mereu trebuie să-i reamintim copilului limitele, iar daca le încalcă să îl sancționăm.

3. Nu îți mitui copilul
– “dacă o să fii cuminte o să-ți cumpăr…”, “dacă iei notă bună o să îți dau…”- atunci când părinții promit și dau mereu o răsplată pentru un comportament bun, conduita dorită poate fi obținută, dar copilul învață de mic că “orice om are un preț” , și nu va mai avea respect pentru oameni și pentru drepturile lor.
-deasemenea, el va acționa doar pe baza motivațiilor exterioare, nefiind în stare mai târziu să-și dezvolte motivația interioară.

4.Nu obliga un copil mic să promită
– copilul nu are reprezentarea viitorului, așa că o promisiune nu are semnificație pentru el, deci îl vom învinovăți degeaba atunci când “nu se ține de cuvânt”
– abia după vârsta de 4-5 ani copilul va fi în stare sa țină o promisiune, dar pentru o scurtă perioadă de timp.

5. Nu fi excesiv în supravegherea copilului
– copilul trebuie supravegheat, dar cu moderație.Părintele nu trebuie să facă nimic din ceea ce copilul poate face singur
– supraprotecția părintelui va face din copil un neajutorat.

6. Nu face exces de cuvinte când îi vorbești copilului
-să vorbim copilului concret și la obiect, fără a-i ține predici.

7. Învață copilul să fie ascultător de buna-voie
-atunci când ceri copilului ceva anuntă-l dinainte ce trebuie să facă, pentru a avea timp să se desprindă din activitatea pe care o desfășoară
-astfel el nu se va simti ignorat ca persoană.

8.Nu răsfăța copilul
-impune copilului niște limite rezonabile și ai grijă ca ele sa fie respectate.

9.Fii constant în cerințe
– nu interzice azi ceva ce vei accepta mâine, copilul va deveni confuz și nu va ști să-și conformeze comportamentul conform cerințelor adultului.

10.Regulile trebuie să fie adecvate vârstei copilului
-regula trebuie sa fie scurtă, formulată în cuvinte puține, și foarte concrete, iar conținutul ei sa fie adaptat vîrstei copilului, și nivelului său de dezvoltare și înțelegere.

11.Nu folosi discursuri moralizatoare
-discursurile de genul “eu îți dau, îți fac îți dreg, și tu ești nerecunoscător, neascultător,etc.” trebuie eliminate din conversațiile noastre cu copilul
– separă fapta de copil- nu copilul este rău, ci fapta lui.

12.Nu da copilului ordine pe care nu le iei în serios
-limitează-te la observații sau comenzi cu adevărat importante, a căror încălcare ești gata să o sancționezi, altfel copilul va învăța că nu e neapărat nevoie să asculte.

Extras din cartea “Familia, copilul și grădinița” de Magdalena Dumitrana
Sursa- Ortodoxia-md

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page