De pe la noi — mai 22, 2016 at 21:54

Am lucrat cu emoţie la repararea unui pod între suflete de români

by

Delegația din Republica Moldova, locuitori ai satului Nișcani, a sosit în comuna Jegălia unde au fost întâmpinați de primarul Vasile Aurel, de consilieri locali, elevi și cadre didactice ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Jegălia.

infratire jegalia012Aceștia i-au așteptat cu bucurie și emoție pe frații de peste Prut, veniți cu intenția de a stabili punți de prietenie și colaborare.

Locuitorii satului Nișcani au fost întâmpinați de elevi ai Școlii  Jegălia, cu pâine și sare, ca semn al dărniciei, bucuriei și dorinței de a fi întrețesute relațiile între oamenii din Republica Moldova și România.

Prin programul artistic prezentat de elevi ai școlii s-a întărit convingerea că sentimentele din stânga sau din dreapta Prutului sunt atât de puternice încât nu se simte nicio graniță între noi.

Oaspeții din Republica Moldova și-au exprimat bucuria de a fi români și dorința de a învăța unii de la alții, păstrând toate valorile neamului românesc.

Înfrățirea celor două localități are ca scop apropierea de țara mamă în vederea dezvoltării de proiecte în plan social, economic, cultural și educațional. Acest prim pas a dat o speranță fraților de peste Prut, această înfrățire apropiindu-i și mai mult de locul pe care trebuie să îl ocupe în Europa.

Îmi  doresc ca „acest protocol de înfrățire să atragă după sine și o colaborare între școli. Acest parteneriat ar fi benefic, elevii ambelor școli având posibilitatea să comunice între ei, chiar și on-line, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare. De asemenea, pentru cadrele didactice, schimbul de experiență ar putea însemna mai mult decât să vadă cum se învață în cele două școli, s-ar putea lega prietenii ca între frați” .infratire jegalia011

Domnul Mitran Dan Dumitru, profesor al Școlii Gimnaziale nr. 1 Jegălia are convingerea că „acest eveniment a  pus temelia unei lungi cooperări între cele două  localităţi surori, care să aibă ca finalitate schimbul de idei, de noi experienţe, ajutor reciproc  între generaţiile care nu se vor limita doar la declaraţii, ci la un proiect de dezvoltare a ambelor localităţi .

De data acesta au răsunat cântecele şi poeziile despre români şi basarabeni în toată aşezarea noastră. Dacă vom continua, copiii satului nostru îşi vor putea da mâna cu copiii basarabeni şi vor  juca Hora Unirii în adevăratul sens al cuvântului “Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română/ Să jucăm hora frăţiei pe pământul României”, a adăugat domnul profesor.

Doamna Paraschiv Lenuța afirmă că „în pregătirea programului dedicat oaspeților, am încercat să sădim în sufletele micuților de la clasa pregătitoare, respectul și iubirea de neam și țară”. Doamna profesor speră că această înfrățire va fi de bun augur și va exista o colaborare și între profesorii și elevii din cele două localități înfrățite, prin dezvoltarea de proiecte între școli, astfel elevii având posibilitatea de a cunoaște obiceiurile și tradițiile străbune.

Domnul învăţător Ion Vasilică prezintă evenimentul  ca fiind „ o întâlnire emoționantă și înălțătoare cum puține am văzut, din păcate, în ultimul timp. Ceea ce ar fi putut fi o formalitate searbădă de semnare a unor hârtii, necesare și ele de altfel, de parafare a unei ,,înfrățiri,, între două comune, căci despre asta a fost vorba, s-a transformat într-o manifestare de suflet și adâncă simțire patriotică. Știu cum sună astfel de cuvinte în epoca globalizării și a goanei nebune după bani, profit, bunuri materiale.infratire jegalia

Astăzi și aici s-a întâmplat însă altceva. S-a întâmplat să ne-amintim că aparținem unui neam, că avem aceleași rădăcini, că suntem cu toții români. Dar mai important decât asta, am înțeles cu toții că viitorul nostru ca neam depinde de noi, de acțiunile noastre, de determinarea noastră. Cu nodul emoției în gât și sufletele vibrând am trăit cu intensitate fiecare moment al manifestării.

Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare în buna tradiție românească. Deosebite însă au fost cuvintele de ,,bun venit,, ale primarului comunei Jegălia, Aurel Vasile. Cuvinte frumoase, cuvinte din suflet, cuvinte din inimă de român către inimi de români. Preoții comunei au ținut o slujbă. O slujbă care în aceste condiții a fost trăită, nu doar cântată.

Dar cel mai emoționant moment al acestei întâlniri a fost prezentarea unui frumos program artistic pregătit de elevii Școlii nr. 1 Jegălia .

Glasurile celor mai mici dintre școlari, pregătiți de d-na învățătoare Lenuța Paraschiv au produs o puternică emoție celor prezenți. Îmbrăcați în costume populare, ca la o mare sărbătoare a sufletului românesc, au reușit să creeze un moment unic și, poate, irepetabil. Întregul auditoriu, gazde și oaspeți deopotrivă, români cu toții, au cântat cântece patriotice și au rostit versuri ale marelui poet Grigore Vieru. Toată lumea în picioare și toți într-un glas alături de acești copii, acești muguri de lumină vie, lumina neamului românesc ce va dăinui peste veacuri.

Larisa Petre, un talent al școlii și formația de dansuri populare formată din foști și actuali elevi ai aceleiași școli au încântat și au emoționat participanții la această sărbătoare.

Au fost semnate documentele necesare pentru cooperare, colaborare și derulare în comun a unor proiecte economice, bune și necesare în spiritul parcursul european al celor două state românești. Dar mai cu seamă acest proiect poate și trebuie să apropie oamenii.infratire jegalia051

Cei doi edili, primarul comunei Jegălia şi primarul comunei Nişcani, au arătat că au înțeles că un astfel de proiect nu este o opțiune ci o obligație izvorâtă din sentimentul patriotic, din mândria de a fi român.

Astăzi și aici, sub un cer senin, într-un decor lacustru, de început de eră s-au pus primele cărămizi la baza unui proiect menit să apropie românii de români, să readucă împreună frații de pe cele două maluri ale Prutului.infratire jegalia050

La nici 50 de metri de locul desfășurării acestei manifestări se lucra la repararea unui pod rutier deteriorat de vreme. La această întâlnire se lucra la repararea unui pod între suflete de români, un pod deteriorat de vremuri. O imagine superbă!”

Director Şcoala nr 1 Jegălia

prof. Dumitru Cristina

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page