Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — martie 18, 2014 at 11:23

Lista E-urilor din bomboanele de pe piaţă. La ce riscuri se expun copiii care le consumă zi de zi

by

Cele mai multe produse de tip bomboane comercializate pe piaţa din România sunt adevărate bombe calorice, care pun în pericol nu doar sănătatea inimii, ci şi pe cea a danturii, vizaţi fiind în special copiii.

bomboane

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) atrage atenţia că 30% din dropsurile comercializate pe piaţa românească au între opt şi nouă E-uri în compoziţie. Aşa arată un studiu realizat de specialiştii ANPC, care au verificat etichetele produselor de tip bomboane, dropsuri şi drajeuri gumate, care pot fi achiziţionate de pe piaţă.

Medicii atrag atenţia asupra pericolelor pe care consumul de dropsuri îl are asupra sănătăţii orale a populaţiei, vizaţi fiind în special copiii, cei mai mari consumatori de astfel de produse. Potrivit studiului, din 14 produse analizate, 14.28% conţin nouă E-uri şi acelaşi procent din produsele analizate are în compoziţie un număr de opt E-uri. De asemenea, 28,57% din produsele analizate conţin patru E-uri, iar 21,42% conţin cinci E-uri, arată specialiştii, adăugând că, în general, conţinutul de E-uri variază între 1 şi 10.

Peste 33% din dropsuri conţin îndulcitori

O altă concluzie la care au ajuns experţii de la Protecţia Consumatorilor a fost că 33,5% din produsele analizate nu au conţinut de zahăr, ci îndulcitori. În opinia profesorului Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, îndulcitorii sunt mai puţin nocivi decât zaharurile, mai ales că cei utilizaţi de producătorii români sunt admişi de forurile europene.

„Dacă aceste dropsuri conţin glucoză,  trebuie să înţelegem că ele sunt periculoase, în condiţiile în care se depăşesc 40 de grame pe zi. O altă problemă, întâlnită în special la copii, este faptul că aceştia se obişnuiesc cu gustul dulce al bomboanelor, la care vor renunţa cu greutate”, a explicat profesorul Hâncu.

Părinţii şi profesorii, responsabili  

Potrivit lui Hâncu, o mare responsabilitate aparţine părinţilor, dar şi dascălilor. „Este necesar să înţelegem că în ziua de astăzi este foarte greu să ne ferim de E-uri, ele se regăsesc în mai toate produsele din piaţă. O problemă pe care am remarcat-o este că producătorii preferă să nu treacă tipul de E pe produsul alimentar, ci trec substanţa, pe care nu oricine o cunoaşte. E-urile din dropsuri fără îndoială trebuie să fie într-un număr mai mic”, a mai spus medicul.

Pericol pentru dantura celor mici   

La rândul său, profesorul Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, spune că principalii consumatori ai dropsurilor, mai exact copiii, ar trebui ţinuţi deoparte de aceste mici plăceri, tocmai pentru că aceştia din urmă nu sunt obişnuiţi cu o igienă foarte riguroasă a danturii.

Vezi aici: Studiu Dropsuri Drajeuri Gumate InfoCons Protectia Consumatorilor

“Cei mici mănâncă dulciuri şi între mese, nefiind un ritm normal de consum. Din moment ce aceştia nu au o igienă corespunzătoare a danturii, rămân tot felul de reziduuri în zonele molarilor. Astfel, bacteriile se înmulţesc şi, în timp, cei mici dezvoltă carii. Pentru această grupă de vârstă, consumul de bomboane sau de dropsuri reprezintă un real pericol în condiţiile în care prea puţini sunt copiii care se spală pe dinţi între mese”, a explicat profesorul Norina Forna. Legat de E-uri, aceasta spune că ele nu prezintă un pericol foarte mare pentru sănătatea orală.

Cele 14 produse analizate de  specialiştii Protecţiei Consumatorilor aparţin companiilor Perfetti Van Melle / Elgeka-Ferfelis Romania S.A., Kraft Foods Romania S.A., Wrigley Romania S.R.L.

Sursa:adevarul.ro

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page