Dezvoltare personală, Lifestyle — iulie 23, 2014 at 12:32

Limbajul trupului: Cât este mit şi cât este adevăr?

by

Greseli in interpretarea limbajului trupului!

In orice librarie ati merge cu siguranta dati peste o carte despre limbajul trupului. Acest lucru e valabil pentru cei care au avut ocazia sa treaca in ultima vreme printr-o librarie.

Limbajul trupului – cât este mit şi cât este adevăr?Daca nu ati citit asemenea carti cu siguranta ati auzit despre acest subiect.Sa incepem cu lista neadevarurilor si a interpretarii gesturilor:

–          pune mana pe nas – inseamna ca minte

–          nu te priveste in ochi – inseamna ca iti ascunde ceva

–          isi tine mainile incrucisate – inseamna ca a devenit defensiv

–          vine spre tine – e o persoana ofensiva

–          isi tine picioarele incrucisate – se simte in nesiguranta

–          scoate pieptul in fata: e arogant sau increzut

Lista poate continua cu inca 100 asemenea semnificatii. Acest limbaj al semnelor de cele mai multe ori este doar apa de ploaie. Probabil unii dintre dumneavoastra sunteti surprinsi de aceasta afirmatie. Le fel sunt si majoritatea cursantilor mei. Acest limbaj al semnelor, desprins din context va poate induce in eroare. Cel mai adesea se atrage atentia ca uneori poate insemna si altceva. Din perspectiva care v-o prezint in aceste randuri, lucrurile stau pe loc. Adica: Doar uneori mana dusa la gura poate insemna ca minte sau ca a spus ceva care nu vroia sa spuna. As da si un procent, anume 10%. Cu alte cuvinte, eu cred ca doar in 10% din aceste semnalmente exprima ceea ce se da de obicei de alti autori cu siguranta, avansand chiar procentul de 90 %!

De ce aceasta reteta a limbajului trupului este doar un mit? Care sunt de fapt adevarurile?

limbajul trupului1. Fiecare persoana este unica!

Daca acceptati acest postulat veti vedea si intelege de ce acest limbaj al trupului, apare in forma care a fost prezentata mai sus! Fiecare persoana are propriile gesturi, propriul sistem de valori, propria educatie sau auto-educatie, gandeste intr-un anume fel, e interesat de ansamblu sau de detalii, este un analist sau un filosof, are anumite informatii, are anumite experiente proprii. Acestea ca multe alte caracteristici fac din fiecare om un individ unic. Aceasta unicitate a fiecarei persoane se reflecta in limbajul trupului intr-o masura mai mare sau mai mica.

2. Limbajul trupului este barometrul individului nu al oamenilor!

Limbajul trupului devine astfel barometrul starii interne a partenerului. A separa limbajul trupului de unicitatea persoanei este apa de ploaie, este o cale gresita. Limbajul trupului este un univers al fiecarei persoane. Limbajul trupului este foarte important, el ne poate comunica foarte multe informatii ce le putem folosi. Punerea unui sablon universal pe gestica omului contrazice ideea de fiinta umana! Cati indivizi cunoasteti asemenea dumneavoastra? Probabil foarte putini! Dar cate persoane cunoasteti la fel ca dumneavoastra? Probabil nici una! Revenind la limbajul trupului….acesta ne da indicii doar asupra unei persoane si trebuie interpretat ca atare. Acelasi gest la o persoana poate insemna la fel de bine opusul la alta persoana!

3. Limbajul trupului este un detector de minciuni sau adevar, NUMAI daca stii sa-l folosesti!

Este nevoie de mult antrenament si instruire pentru a putea surprinde EXACT ce aveti in fata. Trebuie sa va adaptati rapid persoanei si sa „culegeti” gesturi asociate cu ceva, nu doar gesturi. Mai clar, trebuie sa observati: Ce face atunci cand vorbește despre ceva frumos? Ce gesturi face cand nu-i place ceva? Ce face cand isi imagineaza ceva placut? Totul functioneaza asemenea unui detector de minciuni. Intai adunati informatii adevarate, apoi informatii false, in faza doi faceti corelarea, iar in ultima faza in functie de corelarea anterioara va prelucra noile informatii obtinute.

4. Cum va puteti perfectiona?

De regula aceste deprinderi unii le au nativ, au o capacitate empatica de a-si da seama exact ce gandesti in acel moment. Daca-i intrebati de unde stiu iti vor spune ca si-au dat seama. La urmatoarea intrebare: cum anume si-au dat seama majoritatea vor repeta ce au spus: mi-am dat seama sau va vor spune „pur si simplu”. Sunt si persoane care va vor explica, de exemplu am vazut ca ii tremura vocea sau ca a devenit agitat, etc. Prin antrenament insa aproape oricine poate capata aceste deprinderi. De regula antrenamentele sunt eficiente daca sunt intr-un cadru organizat, de exemplu la un training. Nu este deloc greu sa vedeti EXACT CE AVETI IN FATA! Trebuie doar sa va antrenati in acest sens!

5. Ce este mit si ce este adevar in limbajul trupului?

Este un mit acel sablon rigid care-ti da solutia dand o semnificatie certa unui anume gest: de exemplu incrucisarea bratelor insaemna ca partenerul se apara!

Acest barometru al trupului (limbajul trupului) are limite?

Acest barometru este o unealta excelenta atata timp cat stiti sa o folositi. Trebuie sa fiti constient in acelasi timp ca interpretarea dumneavoastra nu este 100% adevarata. Interpretarea va ofera anumite repere in functie de care sa va pozitionati si sa mergeti mai departe. Aceasta scanare corecta a partenerului, in NLP este numita calibrare.

Exemplu

Cel mai greu test la interpretarea limbajului trupului il dau jucatorii de poker. Acestia incearca sa descopere exact cand anume partenerul lui are o mana buna, cand are o mana rea. Ei incep prin a studia comportamentul interlocutorului iar dupa ce vad exact ce carti au avut trag concluziile cum ar fi: Deci partenerului meu cand are o mana buna i se maresc pupilele, respira parca mai repede, isi incruciseaza foarte des picioarele si se uita de cel putin 5 ori la carti in timpul jocului. Apoi in urmatorul joc urmareste iar semnalmentele si cauta sa afle daca intr-adevar ceea ce a observat mai inainte apare si acum. Daca aceste semne apar din nou si el are o mana buna, el va reactiona in consecinta. La fel, va incerca sa descopere semnalmentele pentru o mana necastigatoare.

Lupta in limbajul trupului in jocurile de poker devine si mai grea intrucat jucatorii experimentati emit semnale non-verbale menite sa-si duca in eroare partenerul. Trebuie sa reusesti sa le descoperi pe acelea care sunt relevante

Limbajul trupului se analizeaza intotdeauna in context și abia dupa ce ati stabilit tiparele de actiune ale persoanei in cauza!!!

Avantajele interpretarii corecte a limbajului trupului:

  • incheierea unor afaceri mai bune
  • dezvoltarea unei comunicari active cu interlocutorul
  • va dati seama cand puteti forta nota!
  • va dati seama cand e cazul sa o lasati mai „moale”
  • in viata personala (familie, prieteni

sursa: traininguri.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page