Lifestyle, Sănătate — august 29, 2015 at 19:13

Legătura între depresie şi carbohidraţii rafinaţi

by

“Gândiţi înainte să mâncaţi” – un îndemn de luat în seamă, mai ales în condiţiile în care tot mai multe cercetări vin să ne arate că sănătatea noastră psihică este influenţată direct şi profund de alegerile noastre fiziologice.

studiu carbohidrati

Această cercetare spune că, în ciuda campaniilor pentru alimentaţie sănătoasă, în SUA, dieta americanului obişnuit este, în continuare, în proporţie de 70% alcătuită din mâncare procesată. Cauzele sunt diverse, de la venituri mici la pofte sau adicţii alimentare. Studiul  realizat de Universitatea Columbia şi publicat de revista American Journal of Clinical Nutrition  susţine că există o legătură clară între depresie şi consumul de carbohidraţi rafinaţi (procesaţi), respectiv consumul de zahăr. Autorii studiului au analizat indexul glicemic – cantitatea de zahăr din sânge după mâncare – şi au observat că acesta creşte după consumul de carbohidraţi.

Ei au remarcat că un nivel excesiv de glucoză în sânge declanşează o reacţie hormonală care reduce zahărul din sânge, iar aceasta poate declanşa schimbări de dispoziţie, oboseală, chiar şi simptome ale depresiei. Studiul lor poate ajuta, astfel, la explicarea faptului că ţările dezvoltate au o rată ridicată a depresiei. Ţările mai puţin dezvoltate sau regiunile rurale ori cele sărace sunt nevoite să subziste cu hrană simplă, naturală, iar rapoartele privind nivelul de fericire al acestora arată procente ridicate la acest capitol. Aceasta înseamnă că alegerile fiziologice joacă un rol esenţial în sănătatea noastră psihică, nu doar pentru cea fizică.

sursa totb.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page