Dezvoltare personală, Lifestyle — mai 31, 2015 at 15:48

LECTII PENTRU VIATA

by

A sunat si ultimul clopotel!

Ti-a plăcut să înveti cam de toate… şi poate chiar ti-a fost greu să te decizi…

Acum… ştii că pe lângă română…  istorie sau filosofie ti-ar fi fost de folos să înveţi mai multe …lecţii pentru viaţă.

La unele… se pare că ai lipsit… ori ai fost neatent….sau poate că nu au fost predate…

11

Cred ca…ar fi trebuit  să fii încurajat să greşesti mai mult… pentru ca…greşelile îţi dau posibilitatea să creşti… de asta nu ar trebui stigmatizate… ci respectate şi tratate ca o lecţie… nu un motiv de pedeapsă.

Stiu ca sună cam ciudat să vrei să greşeşti…atunci când toată lumea este avidă de perfecţiune şi „vânează” un 10 rotund… plus reuşite pe toată linia.

Trebuie sa stii si TU ca este ok să greşeşti…să pui întrebări pe care unii le consideră stupide… să dai rateuri sau să pici probe…

Deci … nu te teme de greşeli.. ci învaţa din ele…pentru ca ele… sunt calea de a evolua… de a fi mai bun… sunt inevitabile până a ajunge la performanţă.

Şi nu e nimic rău în asta!.

În al doilea rând… ar fi trebuit să fii mai conştient de faptul că a te compara cu ceilalţi este inutil. “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”, zice bine Einstein.

Fiecare persoană este înzestrată cu abilităţi şi talente pe care le poate utiliza la maxim dacă este încurajată să le exerseze… şi dacă i se oferă ocazia să-şi exprime potenţialul.

Din păcate… multe dintre ele rămân nedescoperite … neşlefuite tocmai din teama de a nu greşi.

De fapt…singura comparaţie potrivită este cu tine însuţi: Să fii mai bun decât ai fost ieri.

fii bun

Decat sa te compari cu ceilalti… mai bine ar fi fost  să te obişnuiesti să lucrezi în echipă… să faci proiecte antrenante… şi mai interactive …decât referatele în care fiecare are bucata lui şi-şi vede de treabă separat…

Asa ar fi fost o colaborare plăcută şi eficientă… chiar dacă nu eşti prieten cu cei cu care lucrezi sau nu-i suporţi de-a dreptul.

Asta presupune adaptare… înţelegere şi capacitatea de a asculta… nu doar a auzi – abilităţi folositoare la orice vârstă.

Cred ca de multe ori ai auzit ca… trebuie sa ieşi din zona de confort… să nu te lasi intimidat de etichetele “Nu poţi”, “N-ai să reuşeşti”, “Nu te pricepi la asta”, ci să testezi şi să încerci mai multe opţiuni pentru a afla ce ti se potriveşte.

scoala vietii

 Din fericire… niciodată nu e prea târziu să înveţi unele lecţii.

… şi o sa ai  ocazia să le înveti… tot la o şcoală.

O şcoală diferită… pe care ne  place mult să o “frecventam” : Şcoala Vietii!!!

Mariana Ionescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page