Editoriale, People-Passion-Performance — martie 18, 2016 at 16:59

Lady Chef Vali Marinaş: O marcă valoroasă pentru Sinaia

by

Există mii de femei care lucrează ca chef bucătar în întreaga lume, care au muncit din greu pentru a-și ocupa un loc binemeritat printre cei mai buni… care au devenit ”cel mai bun” pentru au știut să îmbine munca, pasiunea, dragostea, dăruirea și inspirația, în preparatele concepute special și care, au ajuns la sufletul celor care s-au delectat cu ele.

savoarea primaverii009Așa este și Vali Marinaș, una dintre minunatele chef bucătar ai acestei lumi, care este maestru în arta culinară – lady chef, la Hotel-Restaurant Mara din Sinaia. Am cunoscut-o la expoziţia – concurs de artă culinară ”Savoarea Primăverii”, organizată de Euro-Toques România, membră a organizaţiei europeane a maeștrilor bucătari, Euro-Toques International.

Vali Marinaş, pot spune cu siguranță că este o marcă valoroasă pentru Sinaia prin măiestria ei… este acea femeie care gătește și pregătește din inimă, care este motivată de actul de îngrijire, hrănire și răsfăț (mai bine spus) din punct de vedere culinar al oaspeților restaurantului, și nu de ego-ul personal sau de succesul financiar… Pentru Vali Marinaș a sta în bucătărie nu mai este doar un loc de muncă, a devenit o misiune… Ca bucătar-șef trebuie să dedice trup și suflet la ceea ce face.

M-am apropiat de Vali fiind impresionat de standul hotelului Mara pregătit de ea și echipa sa. Nici nu mi-a fost greu pentru că am întâlnit o persoană caldă, deschisă și care și-a pus amprenta și experiența în industria ospitalităţii. O persoană vie, veselă şi remarcabilă din punct de vedere profesional.

savoarea primaverii074Pentru ea, este important să ofere un serviciu bun prin utilizarea de materii prime excelente, menținând un standard înalt de calitate al preparatelor sale și să transmită, să ofere celorlalți din dragostea pentru munca sa și bucuria din sufletul său, pe care încearcă să le transpună în farfuriile ce ajung în fața clienților. Preparatele ei rafinate m-au fascinat atât din punct de vedere estetic cât și al gustului. Pentru expoziția concurs a pregătit următoarele:

  • Ton în crustă de verdețuri asortat cu piure de spanac cu urzici
  • Mang fish în crustă de susan negru pe pat de năut
  • Terina de șalău cu somon.

savoarea primaverii001Produsele prezentate în expoziţie sunt repere ale profesionalismului, rafinamentului şi artei culinare, pot rivaliza cu orice creație națională sau internaţională.

De aceea, am dorit în mod deosebit, să o prezint prietenilor site-ului nostru ca pe un profesionist ce merită căutat în această industrie a ospitalităţii. Vali Marinaș, lady chef-ul hotelului – restaurant Mara, are 30 de ani de experienţă în bucătărie… sau, hai mai bine să începem simplu, cu începutul.

Vali Marinaș, a pășit pragul Școlii Profesionale de Bucătari din Sinaia de timpuriu, la vârsta de 17 ani. A dedicat meseriei timp, atenţie, dăruire şi, încet – încet dragoste, având să dezvolte în timp o adevărată PASIUNE. A început să deslușească din tainele meserie în anul 1984, în vârf de munte, în bucătăria de cabană. A adus în bucatele ei aroma mugurilor de jnepeni asortată cu frumuseţea caprelor negre, care i-au inspirat şi dezvoltat pasiunea pentru arta culinară.

După ce şi-a însuşit tainele bucătăriei tradiționale, în anul 1995 s-a alăturat echipei de bucătari de la Hotel Internaţional Sinaia, unde a lucrat până în anul 2000. Acumuland experienţă, dezvoltând pasiunea pentru gătit, în anul 2000 a decis să-şi îndrepte paşii spre cel mai special hotel din Sinaia şi singurul de 4 stele la vremea aceea, Holiday Inn Resort. In urma unui examen a obtinut postul de bucătar, şi în mai puţin de o lună a fost numită bucătar șef.

savoarea primaverii073Doriţa de a învăţa permanent, ambiţia şi responsabilitatea, aspirația de a reprezenta hotelul la cote cât mai ridicate, au convins-o să se înscrie la cursurile de Maestru în Arta Culinară și să obţină diploma de Maestru în Arta Culinară.

În anul 2003, Holiday Inn Resort s-a redenumit, și a devenit Hotel Mara, dar Vali Marinaş și-a continuat munca pasionantă alături de echipa ei formată din 14 bucătari. Este animată de voință și de năzuința de a transmite colegilor experienţa şi pasiunea pentru arta de a găti, şi mai departe, către client, să se regăsească gustul şi savoarea preparatelor pregătite cu pasiune.

savoarea primaverii042Clienții restaurantului Mara se bucură de excelență în domeniul gastronomic, sub supravegherea a lady- chef Vali, care împreună cu colegii săi lucrează cu pasiune pentru a găti feluri de mâncare tradiționale sau celebre în întreaga lume.

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea, 

Nelu Bălaşa- Cavaler al vinului, Membru al Ordo Equestris Vini Europae

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page