Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — iulie 5, 2017 at 14:03

La Vasilați, fondurile europene de vis la realitate

by

27.06.2017 a fost ziua in care Gal-ul Valea Mostistei a revenit la Vasilati, pentru a desfasura o sesiune de animare a teritoriului, furnizare de informatii, diseminare de cunostiinte, prezentarea unor exemple de buna practica si tot ceea ce am considerat ca este necesar sa spunem si sa facem pentru a-i convinge pe locuitorii acestei localitati ca fondurile europene, PNDR-ul, programul Leader si Gal-ul sunt aspecte extrem de concrete, iar ele pot transforma visele in realitate.

gal valea mostistei2Foarte multi oameni au asteptat sa sosim, pregatiti fiecare cu o problematica diversa, aflata in sfera tematica  de finantare a Gal-ului. Oamenii, la modul general, dobandesc informatii din diverse surse, mai mult sau mai putin oficiale, mai mult sau mai putin credibile. 19 dintre ei ne-au oferit datele de contact incercand astfel sa institutionalizeze formal relatia cu organizatia noastra.

Teama resimtita de acestia in relatia cu oportunitatile de finantare existente in zona dezvoltarii rurale este intretinuta adesea de lipsa informatiei corecte si de posibilitatile limitate de accesare a unor informatii corecte si in timp util. Acest aspect a fost sesizat de reprezentantii Gal-ului Valea Mostistei in momentul desfasurarii actiunii de animare a acestui teritoriu. Barierele de comunicare care s-au asezat artificial intre emitatorul informatiei si receptorul acesteia, s-au deblocat facil in momentul in care cei prezenti au aflat cum se aplica pentru finantari la GAL, care sunt procedurile si ce trebuie sa faci pentru a reusi.

gal valea mostisteiComuna Vasilati, in perioada de finantare trecuta, nu a facut parte dintr-o structura parteneriala de tip GAL. Acest lucru s-a observat in timpul discutiilor, neincrederea initiala afisata de cetateni fiind intretinuta mai degraba de lipsa informatiilor corecte, decat de lipsa spiritului antreprenorial. Reprezentantii Gal-ului au trait impreuna cu cetatenii prezenti la intalnire bucuria descoperirii unor lucruri simple, despre felul in care pot fi finantate afacerile in mediul rural.

Prin modul de comunicare, prin folosirea unui limbaj adecvat si prin distribuirea de materiale informative tiparite, un mare volum de informatie a glisat catre cetateni, starnind un interes neasteptat.

gal valea mostistei1La Vasilati oamenii sunt harnici, isi iubesc localitatea si activitatile pe care le desfasoara, dar simt si nevoia unei sustineri si nu neaparat financiara, pentru dobandirea unui loc in piata, pentru locuri de munca mai multe si mai bine platite.

Tematica asocierii si crearea unor lanturi scurte ale vanzarilor de produse agricole au fost teme pentru foarte multi participanti. Oamenii doresc sa traiasca mai bine, valorificandu-si superior munca si produsele obtinute, dar pe aceiasi lungime de unda cu oportunitatile de finantare din masurile Gal-ului Valea Mostistei.

ECHIPA GAL VALEA MOSTISTEI

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page