Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — mai 8, 2013 at 19:27

La olimpiadă…

by

Clubul de Excelenţă pentru Elevi –   Ion  Cristiana Doiniţa 

La olimpiadaConcursuri… Concurs de matematică, concurs de română, concurs de matematica și de română, concurs de engleza, de franceza,toate sub diverse nume și ocazii… Aproape că nu mai știu câte concursuri avem într-un an și la care participăm, mereu, cam aceiași copii. Dar pana la urmă, viața nu este tot un concurs?!

Emoții… Am avut emoții de la primul concurs și până la ultimul. La fel și la teste, la teze, la tabla, la toate… Emoția este ca un șoc electric, ea intră prin coloana vertebrală, se răspândește spre mâini, spre picioare și spre cap, le paralizează un moment și apoi se mută definitiv în stomac, unde strânge cu putere… până la fina, când mă pregătesc să dau foaia de concurs. Am mai trăit aceste sentimente acum un an, când am participat la primul meu concurs internațional de matematică, la Silistra. Acum erau alte emoții… participam la faza națională a olimpiadei de limbă și literatură română.

Iași… Probabil unul dintre cele mai potrivite orașe pentru desfășurarea unei olimpiadacompetiții de asemenea amploare și prestigiu. Cetatea metafizică a culturii ne-a primit cu brațele deschise. Acolo am descoperit cum creația artistică se poate îmbina cu exactitatea și corectitudinea științei. De asemenea, am aflat cum autenticitatea și vechimea clădirilor de neclintit se poate împleti cu valul automatic al progresului. Iașul este inima culturii,  de unde au pornit multe personalități care au marcat literatura română,  printre care se numără Ion Creangă, Ionel Teodoreanu și Mihai Eminescu.

Școala… Prima dată am vizitat „Universitatea Alexandru Ioan Cuza”,  unde a avut loc festivitatea de deschidere. Grandioasă în adevăratul sens al cuvântului, universitatea avea un anumit farmec care, împreună cu parfumul cărților vechi,  mă invitau să meditez asupra timpului, care părea că stătuse în loc. Olimpiada a avut loc în cadrul „Colegiului Costache Negruzzi”,  care parcă mă îndemna să rămân veșnic între zidurile sale vechi dar grandioase. M-a impresionat în mod deosebit o plachetă pe care, an de an, sunt trecuți șefii de promoție ai liceului; i-am aflat  acolo pe Eugen Lovinescu, pe Traian Lalescu, pe Radu Beligan și multe, multe alte personalități ale științei și artei românești.

Noi prieteni… Unul dintre lucrurile care m-au bucurat cel mai tare a fost acela că am întâlnit copii din alte orașe. Unii dintre cei mai prietenoși copii pe care i-am cunoscut vreodată, care mi-au îmbogățit amintirile și care m-au făcut să mă simt bine.

  Singură… Am ajuns la scopul cu are am plecat de acasă: să dau tot ce este mai bun  în cadrul probelor, orală și scrisă. La proba scrisă – unde trebuiau testate  abilitățile în scris, emoțiile au fost mai puține  (deoarece am înfruntat multe probe de acest gen,  înainte de a ajunge la cea de acum). Mi-a fost înmânat subiectul, iar mintea și sufletul meu și-au combinat puterile într-o forță care îmi dirija mâna pe suprafața netedă a hârtiei.

La proba orală – unde pentru prima dată trebuia să îmi transmit gândurile direct în fața unor profesori supercalificați – muntele acela de emoții s-a transformat în idei bune.

Rezultate… După afișarea acestora,  am avut o mare satisfacție : urma să iau premiul al doilea.  Am fost extrem de bucuroasă,  având în vedere cât de dificil a fost să ajung până aici. Aș vrea să adaug faptul că întreaga echipă care a reprezentat județul Călărași a avut rezultate foarte bune,  la olimpiada și la concursul de eseuri.

Sfârșitul concursului… Acesta a avut loc în cadrul unei festivități unde copiii au fost premiați, printre ei aflându-mă și eu. Și așa i-am spus olimpiadei și totodată orașului gazdă, Iași: La revedere și poate ne vom mai întâlni!

Aceasta  a fost  călătoria mea, unde m-am metamorfozat într-un personaj de basm,  care își parcurge  drumul inițiatic cu  ajutorul doamnei mele profesoare Aurelia Tomoșoiu și al  părinților, cărora le mulțumesc .

La olimpiada

Ion  Cristiana Doiniţa, clasa a VI-a A, Şcoala Gimnazială Mihai Viteazul” Călăraşi, Premiul al-II-lea, Olimpiada  de limbă, comunicare și literatură română

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page