Cultură şi Educaţie, Educaţie — iunie 5, 2014 at 09:00

La mulţi ani, Excelenţei Sale, Dascălul!

by

Moto: „Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă.. de aceea pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i.”

dascal copyConform Legii nr. 289/2007 privind instituirea Zilei Învăţătorului, la data 5 iunie, sărbătorim „Ziua învăţătorului”, ziua oamenilor care au ca misiune să le dezvaluie copiilor „tainele lumii cunoaşterii”.

Sunt convinsă că pentru dintre noi, Doamna învăţătoare este fiinţa cea mai bună şi frumoasă din lume… şi este normal să fie aşa pentru că la o vârsta fragedă când nu cunoaştem minciuna şi răul din lume, cele mai importante fiinţe de pe pământ sunt părinţii şi Doamna.

copiiDascălii sunt plini de răbdare cu elevii lor, indiferent câte greşeli fac aceştia sau de câte ori trebuie le să explice acelaşi lucru… dascălii cred în ei înşişi şi cred şi în ceilalţi… un dascăl poate ajunge la inima elevului cu atingerea magică a surâsului… surâsul creează încredere, iar elevii învaţă doar atunci când încep să îşi iubească profesorul… dascălul trebuie să surâdă este că surâsul e contagios, creează o legătură personală, transmite un mesaj de încurajare copiilor… şi îi ajută să vadă că sunt capabili…

Excelenţa Sa, Dăscălul, îşi numără anii după vârsta celor care înfloresc în banca de clasă… şi chiar dacă trebuie  să iasă la pensie şi inima lui bate ca la optsprezece ani… pentru copii şi datorită lor… Excelenţa Sa, se aseamănă cu sfinţii din calendar… pentru că au dăruit… s-au dăruit în fiecare zi pe altarul Luminii Cunoaşterii… are un suflet cât un univers infinit… şi are riduri şi fire albe, de la generaţiile care sunt şi de la cele care au fost… sunt şlefuitori credincioşi  ai nestematelor altor oameni…

A fi un dascăl bun  înseamnă să nu uiţi că ai fost cândva copil, să închizi uneori ochii la micile greşeli… să te bucuri de succesele elevilor, să trăieşti clipa dezamăgirii fără a le tăia din aripi… Să fii mereu tânăr, asemenea lor!

La mulţi ani, Excelenţele Voastre!
Să vă dea Domnul multă înţelepciune şi calm ca să puteţi  duce cu bine munca voastră de Sisif! 

la multi aniP.S. Vă las spre lecturare Legenda Învăţătorului. Sper să vă aducă aminte că poate ar trebui să mulţumim mai des oamenilor care ne-au desluşit tainele Luminii Cunoaşterii.

Când Dumnezeu a creat învăţătorul, a chemat toţi îngerii şi i-a întrebat:
-Cum ar trebui să fie un învăţător ?
Îngerii i-au dat mai multe răspunsuri:
-Să -i iubească pe copii!
-Să rămână mereu elev , învăţând continuu pentru a transmite învăţăceilor lui cunoştinţe actuale şi de valoare!
-O fiinţă care să rămână veşnic tânără, amabilă, întelegătoare, modestă, creativă şi corectă!
-Să aibă cele trei perechi de ochi: cu o pereche să vadă în timp ce scrie la tablă sau citeşte, cu alta să vadă ce nu ar trebui, iar cu ultima, să se poată uita la elev când acesta este obraznic şi trebuie să-i spună:  ,,Te iert, altă dată să nu se mai întâmple !’’
-Să poată preda lecţia când copilul îi este bolnav acasă sau el însuşi suferă de vreo boală !
-O fiinţă care, deşi uneori firavă, este în stare să stăpânească prin tact pedagogic şi talent o clasă de elevi, uneori mai înalţi sau mai puternici decât el!
Când a auzit aceste răspunsuri, Dumnezeu le-a spus îngerilor:
-Acestei fiinţe, care primeşte atât de puţin şi dă sau i se cere atât de mult, mai trebuie să-i adăugăm ceva!
 -Ce ? au întrebat toţi îngerii în cor.
Dumnezeu le-a răspuns:
-Lumină, multă lumină, pentru ca flacăra învăţătorului să nu se stingă niciodată !

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page