Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — iulie 20, 2018 at 01:30

La Mulți Ani de Sfântul Ilie! Tradiții și obiceiuri de SF. Ilie

by

sfilieÎn fiecare an în ziua de 20 iulie îl sărbătorim pe Sfântul Ilie, un prilej pentru a-i ura şi felicita pe toţi cei care poartă numele de Ilie şi nume derivate din acesta . Numele Ilie are origine ebraică şi înseamnă Dumnezeu este Domnul meu sau Domnul este Adevăratul Dumnezeu.

Ilie, Eliade, Liana, Liliana, Iuliana, Iulian, Ilinca, Lie, Lia, Lica, Ilies, Ilia, Ilioi, Iliev, Iliuta, Eliade, Eliana, Ilias, toţi cei care poartă aceste nume au azi motiv de petrecere. Peste 150 de mii de români îşi serbează pe 20 iulie onomastica, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Sfântul e considerat aducător de ploi, iar în calendarul bisericesc ziua prăznuirii sale e marcată cu roşu, ca la niciun alt proroc. Azi e şi ziua Aviaţiei Române, sfântul Ilie fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

În popor se spune că cei care lucrează pământul sau fac treabă în casă vor fi pedepsiţi cu trăsnete şi grindină. Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă pentru prima dată în an mere şi struguri. Ca să fie siguri că recolta va fi bogată, ţăranii merg cu mere la biserică pentru a le sfinţi.

Sfântul Ilie e considerat şi patronul apicultorilor. În trecut, la această dată se recolta mierea de vară. Femeile culegeau plante de leac, care erau puse la uscat în podurile caselor.

Nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

De Sfântul Ilie, românii îşi aminteau şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau că să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morţii se veselesc.

De Sfântul Ilie:
– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină).
– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserica spre binecuvântare şi se împart de pomană.
– se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş tăiat deasupra lor.
– se duc berbecii la berbecar.
– dacă tună vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va plouă 20 de zile.
– se ţine “Târgul de fete de pe Muntele Găină” din jud. Alba

În vechime, se obişnuia ca în această zi să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti de pe ambii versanţi ai Carpaţilor (numite nedei), se organizau târguri de Sant-Ilie, iarmaroace şi bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre. În cadrul acestor manifestări, ce durau mai multe zile şi erau considerate a fi bune prilejuri de cunoaştere pentru tineri, atmosfera era însufleţită de muzică şi se făcea comerţ cu produse pastorale, instrumentar casnic, unelte şi produse agricole.

20 iulie – Covasna
Nedeea mocănească “Sant Ilie la români” – la care participa şi un grup de tradiţii populare din judeţul Sibiu.

20 iulie – Săcele – “Târgul feciorilor de la Săcele” – manifestare tradiţională ce se organizează anual de Sfântul Ilie

Săcele – Sărbătoarea mocanilor de Sant Ilie – sâmbătă şi duminică în preajma zilei de Sf. Ilie, în Poiana Angelescu

20 iulie – Polovragi
“Nedeea de la Polovragi” – manifestare etnofolclorică şi târg anual.

20 iulie – Fălticeni
“Şezătoarea” – spectacol folcloric ce se organizează de ziua Sfântului Ilie.

20 iulie – Bezdead, Găeşti
Târguri anuale ce se organizează de ziua Sfântului Ilie.

NEDÉIE  – Petrecere câmpenească populară de origine pastorală organizată de obicei cu prilejul unei sărbători sau al unui hram.

Acestea fiind spuse, Redacţia ziarului Argument le urează : La multi ani şi tot ce este mai bun celor care se sărbătoresc azi, de onomastica lor, de ziua Sfântului Ilie!

la multi ani ilie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page