Evenimente, Ultimile Știri — decembrie 5, 2013 at 23:59

La mulţi ani de Moş Nicolae!

by

În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsîndu-le în ghete dulciuri şi alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători.

sfantul nicolae

În dimineaţă de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte începe din vechime.

Se spune că însuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducîndu-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Legenda spune că cele trei surori, nu se puteau mărita datorită situaţiei financiare precare. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a două fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, tatăl a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, a stat de pază şi l-a văzut pe cardinalul care lasă săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

craciun7

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

În folclorul românesc există mai multe legende despre Moş Nicolae, diferenţiindu-se de la o regiune la alta. Se spune că într-o cetate cu numele de Patara din părţile Asiei Mici trăia o familie săracă şi numeroasă, pentru că avea opt copii, iar pe cel mic îl chema Nicolae. Şi, cum familia trăia de pe o zi pe alta, părinţii nu reuşeau să le asigure cele necesare copiilor lor.

La început de decembrie, băieţelul împlinea zece anişori şi, văzând că părinţii nu au posibilitatea să-i cumpere ghete şi că nu mai poate umbla prin zăpadă cu cele rupte, îi vine o idee: să îi scrie o scrisoare lui Dumnezeu să îi trimită ghete noi. Scrie scrisoarea şi o pune la poştă. Omul care distribuia scrisorile a ţinut această carte poştală câteva zile, după care i-a spus şefului că are o scrisoare al cărei destinatar este Dumnezeu şi nu ştie unde să o trimită.

Acesta deschide scrisoarea şi vede că era scrisă de un copilaş. Merge la magazin, cumpără o pereche de ghete şi le aruncă pe geamul casei copilului Nicolae, noaptea, pe ascuns, să nu îl vadă nimeni. Copilaşul le-a găsit dimineaţă şi mare i-a fost bucuria că Dumnezeu i-a trimis ghetute noi.

mos-nicolae

De atunci, el a depus un jurământ în faţă lui Dumnezeu că în momentul când va ajunge mare şi va avea bani, va ajuta pe toţi copiii săraci să aibă ghetuţe noi când începe iarna, iar celor cuminţi le va pune dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Se mai spune, totuşi, că pentru copiii care nu au fost cuminţi el a pregătit şi o nuieluşă. Iată că până în zilele noastre, Moş Nicolae îşi păstrează obiceiul cel bun de a aduce bucurie şi multă lumină în sufletele copiilor noştri.

Numele Sfântului Nicolae, îndrăgit şi răspândit pretutindeni, este purtat şi de peste 800.000 de români care îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, cunoscut drept „Făcătorul de Minuni” şi „Protectorul copiilor”. Deasemenea, Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor mici.

La mulţi ani şi multă sănătate tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Nicoleta, Nicu, Nae cât şi alte diminutive ale acestuia !!!

Redacţia Argument

mos nicolae

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page