Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — martie 20, 2018 at 23:00

LA GAL-UL VALEA MOSTISTEI, OAMENII CAT TRAIESC, INVATA!

by

Omul cat traieste, invata! Este un proverb popular cat se poate de adevarat, care exprima simplu, un fapt complex;  am ajuns unde suntem pentru ca invatam continuu. Cand invatam ceva nou, celulele nervoase formeaza conexiuni noi sau consolideaza alte legaturi deja existente, in cazul in care acele informatii se leaga de experiente mai vechi.

Invatarea se intampla atunci cand se formeaza legaturile dintre neuroni, adica sinapsele, care transporta informatia catre zonele specializate din creier. Cand vrem sa intarim o informatie deja existenta, adica vrem sa ne specializam intr-un anumit domeniu sau sa obtinem o performanta sportiva, de exemplu,  prin repetitie intarim acele legaturi, adica sinapsele deja existente.

Lasand la o parte aceste considerente de natura tehnica si aducand problematica  “la firul ierbii”,  obligatia de a fi bine pregatiti in domeniul tau de activitate este o notiune care tine in primul rand de bunul simt.  Atunci cand esti insa responsabilizat cu gestionarea  unor resurse financiare din zona programelor UE (de ex. Programul LEADER), dreptul de a te perfectiona permanent devine o obligatie. In acest spirit, GAL-ul Valea Mostistei a alocat resurse financiare decente, care sa permita participarea tuturor salariatilor sai la sesiuni de perfectionare, fiecare aflate in sfera tematica de activitate si responsabilitate din GAL.

Astfel, de curand, salariatii GAL-ului Valea Mostistei au participat, esalonat, la cursurile organizate de furnizorul de formare BEST SMART. Cursurile au fost focalizate pe tot ceea ce inseamna obligatiile personalului angajat si care, conform organigramei, sunt definiti ca fiind “experti accesare fonduri europene si de coeziune”. De aceea, subiectele abordate, verificarea conformitatii documentelor atasate la Dosarul Cererii de Plata (fisa de verificare administrativa a DC.P), metodologia de aplicat pentru Formularul AP 1.5, Fisa de verificare administrativ a DCP (pentru avans) si altele asemenea, au constituit subiectul unor discutii si evaluari participative extrem de aprofundate.

Mediul ambient extrem de placut asigurat de organizatori si de asemenea, calitatile profesionale si umane speciale ale lectorului – formator care a sustinut programul, au facut ca raportul cost/calitate/eficienta al evenimentului sa fie unul extrem de benefic  si atractiv pentru participanti.

Sub o forma hazlie, am putea afirma din nou ca omul cat traieste, invata, iar din pacate, unii dintre noi mor la 30 de ani si sunt ingropati la 65-70 ani!

Ghedzira Nicolae

GAL Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page