Lifestyle, Sănătate — noiembrie 8, 2015 at 18:36

La ce oră ar trebui să începem serviciul pentru o viaţă mai sănătoasă şi o mai bună eficienţă

by

Orele petrecute la serviciu sau la şcoală, indiferent de vârsta pe care o avem, ar putea curge complet diferit dacă am începe să ne ascultăm corpul şi să lucrăm în funcţie de ceasul biologic.

Cercetătorii au stabilit că ora la care ne începem activitatea ne poate da practic peste cap întreaga viaţă. Deşi avem stiluri diferite de viaţă, vârsta spune totul despre ceasul nostru biologic. Studiile au arătat că cei care au în jurul vârstei de zece ani se trezesc în mod natural la ora 6:30 dimineaţa.

agitatie-munca-stres-ceas-job

La vârsta de 16 ani, ora biologică este 8, în timp ce de la vârsta de 18 ani începe să crească această diferență până când ceasul biologic ajunge la ora 9 dimineaţa, iar asta nu înseamnă, spun specialiştii, că suntem mai leneşi.

Nu este o soluţie în a merge mai devreme la somn, pentru că ritmul natural al corpului nostru este controlat de un anumit tip de lumină. În ochi sunt celule care transmit informaţii în hipotalamus, acea parte a creierului care controlează ritmul cardiac pentru un ciclu de 24 de ore, practic e ca şi cum am încerca să controlăm bătăile inimii, ceea ce nu se poate face.

Profesorii de la Oxford spun că trebuie să existe o oră potrivită fiecărei etape pentru începerea orelor de curs şi mai târziu a serviciului.

Recomandarea este ca cei cu vârsta de peste 50 de ani să înceapă serviciul la ora 8 dimineaţa, în timp cei care au în jur de 30 de ani să poată să ajungă la job la ora 10 dimineața. În această analiză, adolescenţii ar trebui să îşi înceapă cursurile după ora 11.

Programul urmăreşte cea mai bună performanţă, o mai bună stare de spirit, iar eficienţa să fie maximă în activitatea noastră. Acest schimb de viaţă ar fi o soluţie pentru a face oamenii mai fericiţi, mai buni în ceea ce fac şi nu în ultimul rând mai puţin bolnavi, arată studiile. Iar în viaţa de familie s-ar reduce cu mult tensiunile.

Specialiştii au remarcat cum variază orele de somn în timpul nopţii, pentru a putea stabili ce oră este potrivită pentru a ne începe activitatea cotidiană.

Astfel, somnul diferă în funcţie de grupele de vârstă: cei între 14 şi 24 de ani dorm în general mai puţin cu două ore în timpul nopţii, în timp ce pentru cei între 24 şi 30 de ani media este undeva la o oră şi jumătate.

 Această diferenţă continuă să scadă până la vârsta de 55 de ani, când există din nou o balanţă perfectă, astfel încât se poate spune că cei aflaţi la vârsta de 10 ani şi cei ajunşi la 55 de ani au acelaşi ritm natural în privinţa orelor de trezire.

Angajatorii ar trebui să privească atenţi lista beneficiilor pentru a începe să facă schimbări în program. Şi ar mai fi şi alte beneficii, nu cu impact direct asupra randamentului în activitate, ci asupra societăţii în general.

Se estimează că astfel ar exista mai puţine accidente pe şosea, pentru că oamenii ar fi mai alerţi, cu mai mare putere de concentrare. Nu ar mai exista nici ora de vârf în trafic, pentru că oamenii ar avea mai multe grile de program de lucru, decât clasicul 9-17 sau 9-18.

Un exemplu concret vine chiar de la cel care a prezentat aceste analize la Festivalul de Ştiinţe din Marea Britanie,  doctorul Paul Kelley, cercetător clinician şi profesor la Universitatea Oxford. Are 67 de ani şi un ritm natural de adormire şi de trezire la fel ca la vârsta de 10 ani, adică se trezeşte fără alarma ceasului de pe noptieră imediat după ora şase dimineaţa. A concluzionat că îşi găseşte la această vârstă ritmul de lucru mult mai uşor decât atunci când a fost tânăr.

sursa: The Guardian

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page