Editoriale, Interviuri — august 13, 2013 at 16:07

La Călăraşi trăieşte singurul hipopotam din România

by

5Interviu cu Tatavura Cristian, Directorul Grădinii zoologice Călăraşi

Cristi Tatavura lucrează la grădina zoolgică din Călăraşi din anul 1986. A plecat doar cât şi-a făcut studiile până în 1993. Este licenţiat în medicină veterinară. Din 1996 este Director al ZOO Călăraşi.

Grădina zoologică din Călăraşi  a fost înfiinţată în 1980. Este o grădină zoologică relativ tânără dar este în topul naţional în primele trei din România. Atât numărul de specii cât şi suprafaţă îi conferă poziţia fruntaşă.

Grădina zoologică din Călăraşi  a avut încă de la început o viziune şi o gândire atât în ceea ce priveşte condiţiile optime pentru animale cât şi dimensiunea amplasamentelor. Are o suprafaţă de 10 hectare, a declarat Cristian Tatavura.

Grădina zoologică este rodul pasiunii lui Gheorghe Tatavura deciziei, finanţării şi sprijinul autorităţilor de la înfiinţare şi până în prezent. Zoo este proprietatea primăriei Călăraşi. Gheorghe Tatavura,  Jhon Hop procurator de animale şi profesorul Dimitrie Radu, fondatorul grădinii zoologice din Bucureşti, apoi directorul institutului ornitologic  au generat gândirea şi viziunea pentru ZOO Călăraşi

“Până la apariţia grădinii zoologice oficiale, pasiunea familiei noastre pentru animale  a făcut să funcţioneze la noi acasă  o expoziţie de animale. Era un fapt  cunoscut în Mircea–Vodă,copii de la şcoli şi grădiniţe vizitând colecţia noastră. De fapt, noi am făcut prima populare a noii grădini zoologice făcând prima donaţie de animale şi păsări exotice şi sălbatice”, a spus Cristi Tatavura.

“Grădina zoologică din Călăraşi este singurul  loc din România unde au fost reproduşi tigrul siberian şi jaguarul, majoritatea grădinilor zoologice din ţară au pui de la noi: Bucureşti, Braşov, Sibiu, Târgovişte ş.a. Facem parte din Federaţia Grădinilor Zoologice din România fapt ce a facilitat colaborarea cu şi sprijinul Ministerului Mediului.

La Călăraşi trăieşte singurul hipopotam din România,avem o colecţie de reptile (şerpi,şopârle, ş.a. ) care prin număr şi dimensiuni este printre cele ma importante din ţară”, ne-a declarat directorul grădinii zoologice Călăraşi..

“Întreţinem grădina zoologică cu 23 de angajaţi  care sunt calificaţi. Nu e uşor. Unei persoane noi, îi trebuie  doi trei ani, ca să înveţe ce trebuie să facă. Apreciez şi evidenţiez  activitatea inspectorilor -tehnicieni veterinari  Nicolescu Cristian,Teodorescu Ştefan, Nedelcu Ramona care supraveghează întreţinerea, hrana, sănătatea animalelor şi în mod deosebit pe îngrijitoarea  de feline Oprea Elena.

Avem o echipă dedicată.

Perspectiva, chiar azi am avut  o discuţie cu Domnul Primar Drăgulin şi  mi-a cerut un plan de dezvoltare şi de punere în valoare a celor 4 hectare care nu sunt încă amenajate. Am spus de la început că avem sprijinul necodiţionat al autorităţilor al domnului primar Drăgulin şi viceprimar Virgil Dumbravă şi am încredere în sprijinul pe care îl vom primi”, a încheiat Cristi Tatavura.

[wzslider autoplay=”true”]

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page