Editoriale, People-Passion-Performance — noiembrie 7, 2019 at 22:55

Klaus Iohanis- susținător ferm al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA

by

 

Prin intermediul activităților de politică externă desfășurate de Klaus Iohannis, țara noastră a reușit să își contureze mai viguros profilul internațional și să își asume un rol mai pregnant și mai inovator, în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) și al NATO, și de partener strategic al SUA.

Președintele României a fost și este un susținător ferm al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, întărirea, extinderea și dinamizarea acestuia fiind una dintre cele mai importante priorități ale mandatului. Acest fapt a fost recunoscut inclusiv cu prilejul vizitelor Președintelui României la Washington (5-9 iunie 2017 și 20 august 2019), precum și în cadrul primirilor la Casa Albă de către Președintele SUA, Donald Trump. Întâlnirea din 2017 cu Președintele Donald Trump a evidențiat angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea regiunii, inclusiv a României, fiind o recunoaștere a capacității țării noastre de a fi furnizor de securitate și de a acționa pentru proiectarea valorilor noastre comune în regiune. Întâlnirea bilaterală din 20 august a prilejuit noi consultări excelente și foarte consistente între cei doi șefi de stat, iar Declarația Comună adoptată cu acest prilej a marcat decisiv aprofundarea Parteneriatului Strategic în domenii esențiale, precum dimensiunea de securitate și apărare, respectiv cea economică și investițională.

 

Totodată, Președintele României a promovat constant, cu prilejul tuturor contactelor de politică externă relevante, necesitatea vitală de consolidare a relației transatlantice, întrucât pe aceasta se fundamentează valorile democratice ale civilizației occidentale, prosperitatea și securitatea Europei.

De asemenea, Președintele Iohannis a acționat ferm pe toată perioada mandatului pentru creșterea rolului și poziției României în interiorul NATO și întărirea, de ansamblu, a Alianței, atât din punct de vedere al eficienței acesteia, precum și al relevanței sale, dar și pentru consolidarea prezenței aliate pe Flancul Estic și a coeziunii acestuia.

 

Nelu Bălașa

sursa sitepresidency.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page