Persimmon (sau Kaki) este un fruct originar din China, de culoare portocalie, asemanator ca forma rosiei. Are un gust foarte placut, are putine calorii si este bogat in substante nutritive de care aveti nevoie pentru o sanatate de fier.
Daca nu ati avut ocazia sa-l gustati, aflati ca este dulce, usor picant, cu o textura moale. In supermarket, pretul acestor fructe variaza intre 2 si 4 lei bucata. Arata ca o rosie necoapta si are gust de pepene galben.
Este bogat in vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C, sodiu, potasiu, magneziu, seleniu. Se recomanda a se consuma cu tot cu coaja deoarece este bogata in antioxidanti. Prin continutul de vitamina A imbunatateste vederea. De asemenea este util in preventia degenerescentei maculare si a cataractei. Datorita continutului de potasiu, fructul protejează inima, controland presiunea arteriala.
Fructele proaspete contin compusi antioxidanti, cum ar fi vitamina A, beta-caroten, licopen, luteina. Impreuna, acesti compusi actioneaza ca protectori impotriva radicalilor liberi.
Cum se mananca fructul Kaki:
1. Se taie pe verticala.
2. Se feliaza jumatatile taiate anterior (asa cum taiem rosiile).
Beneficiile pentru sanatate ale fructelor persimmon:
1. Fructele sunt sarace in calorii (70 calorii/100g) si au un continut scazut de grasimi. Constituie o sursa foarte buna de fibre dietetice. 100 g de fruct asigura 9.5% din aportul zilnic de fibre.
2. Mai contin flavonoizi si antioxidanti (catechine si gallocatechine), compusi antitumorali – acid betulinic. Catechinele sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinfectioase, antiinflamatorii si antihemoragice.
3. Fructele proaspete contin antioxidanti, cum ar fi vitamina A, betacaroten, licopen, luteina, zeaxantina si criptoxantina. Impreuna, acesti compusi actioneaza ca protectori impotriva radicalilor liberi (despre care se stie ca imbatranesc pielea).
4. Zeaxantina, un important carotenoid ajuta la prevenirea bolilor oculare care apar odata cu inaintarea in varsta.
5. De asemenea, este o sursa foarte buna de vitamina C, un alt antioxidant puternic. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si il protejeaza impotriva radicalilor liberi.
6. Fructele contin complexul vitaminic B (acidul folic, piridoxina, tiamina). Aceste vitamine au un rol important in numeroase functii metabolice din organism.
7. Fructele proaspete contin, de asemenea, si minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru si fosfor.
Persimmons pot fi consumate proaspete, uscate, fierte. Fructele uscate sunt, de asemenea, folosite ca gustari sau utilizate in deserturi (fursecuri, prajituri, budinci).
Sursa: www.nutrition-and-you.com