Politica, Politica naţională — iulie 18, 2013 at 14:00

Jugul FMI…

by

Jugul-FMICa să fie  sigură că Misiunea Fondului în România nu va fi „perturbată” de vreo surpriză precum cea de la Budapesta, Christine Lagarde a trecut ieri pe la Cotroceni. Vecinii noştri de la vest s-au săturat de „binefacerile” cămătarului intrenational care, în numele unor reforme imaginare, ne cere să ne împrumutăm şi când n-avem nevoie de bani.

Ungaria a cerut, luni, într-o epistolă, ca FMI să-şi închidă reprezentanta de la Budapesta. In scrisoarea către Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Ungare, Gyorgy Matolcsy, da asigurări că ţară să va returna înainte de termen ultima tranşă din datoria de 20 de miliarde de euro. Totodată mulţumeşte instituţiei pentru sprijinul acordat la începutul crizei. Însă, ce să vezi? Efectele pe termen mediu şi lung al măsurilor impuse de FMI nu şi-au arătat eficientă, ba chiar se dovedesc, în acest moment, a fi obstacole serioase în procesul de relansare economică.

Guvernantii noştri, în schimb, acompaniaţi şi chiar îmboldiţi de guvernatorul Isărescu, o ţin gaia-mâţu: „Avem nevoie de un nou acord cu FMI!” Spun în van unii şi alţii (finanţişti recunoscuţi şi credibili), că ne-am strangulat cu „centură de siguranţă” atât preşedintelui Băsescu şi – mai nou – premierul Ponta.

Azi soseşte în capitală Misiunea FMI pentru a face bilanţul ultimului acord şi pentru a discuta condiţiile unui nou împrumut „preventiv”. Păi, cum dracu’ când am fost declaraţi că fiind „cel mai bun client al FMI din Europa”…În condiţiile în care conducătorii sunt docili, acceptă toate condiţiile impuse, iar poporul este letargic şi nu da semne de revoltă în stradă. Ce creditor nu-şi doreşte un îndatorat imbecil care crede că există bunăstare pe datorie.

Dar FMI e FMI. A fost spectator şi a privit cum Banca Centrală ratează propriile ţinte de inflaţie în fiecare an (inflaţia a fost mai mare decât ţintele). FMI a fost spectator şi a asistat cum salariile din sectorul public au fost tăiate doar pentru şase luni şi apoi reîntregite în doi ani, în timp ce restul economiei rămânea în criză, iar şomajul continuă să crească.

Singurul rezultat concret al relaţiei ci FMI este perturbarea unei clase politice populiste, în mare parte coruptă, care a îndatorat ţara pentru următoarele trei generaţii doar pentru a asigura pomenile electorale ce aduc voturile unui electorat debusolat şi fără pregătire economică. Oare n-ar fi cazul să schimbăm strategia? Ce ziceţi?

Autor: Petru Iosipescu
Sursa:http://politicstand.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page