People-Passion-Performance — decembrie 10, 2019 at 23:08

Irina Otilia Anastase: ”Excelența premiază Excelența” la Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”, ediția a II-a, 2019

by

La finalul anului 2019, mai exact vineri 13 decembrie, la Călărași, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10”, eveniment care este dedicat susținerii și încurajării performanţei şcolare. Tema specială ”Excelența premiază Excelența” sub care se va desfășura cea de-a II-a ediție, va reuni personalități și mentori din domeniul culturii, artei și educației, lideri ai comunității, oameni de afaceri şi oameni politici, într-un exercițiu de generozitate menit a încuraja și premia Excelența în educație.

Acest eveniment propune un exercițiu de generozitate pentru copiii normali ai României, un eveniment prosocial și sustenabil, prin care ne dorim să producem scântei de bunătate și sensibilitate ca oamenilor să li se încălzească sufletul și să facă bine, pentru că paradoxal și splendid, să faci bine altuia înseamnă să îți faci ție cel mai mare bine posibil, într-o viață de om: să dai sens și noblețe mersului atât de grăbit pe Pământ.

În cadrul Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” 2019, ca și la ediția precedentă, va avea loc o ”licitație tăcută” a unor lucrări și obiecte de artă oferite de artiști plastici locali și de nivel național. Un alt artist plastic care s-a alăturat prin generozitatea sa, demersului nostru este Irina Otilia Anastase.

Îi mulțumim Otiliei, care a donat cu una dintre lucrările sale pentru cei 26 de tineri extraordinari ai Călărașiului.

Irina Otilia Anastase este membru în UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI din ROMÂNIA filiala AFAPRR, din 2018, este licențiată în  „Artă sacră – conservare –restaurare” la Universitatea București și are studii de masterat  în „Artă sacră în contemporaneitate” la Universitatea București.

Otilia este Voluntar la  Centrul Comunitar de Servicii Sociale ”Patriarh Justinian Marina”al Arhiepiscopiei București – Centrul de zi pentru copii școlari, la Atelierul de pictură pe cutii. Lucrul acesta și sensibilitatea aparte pe care o transmite prin intermediul lucrărilor sale care induc privitorului senzația de libertate împletită cu o magia fascinației a lumii de dincolo de imaginea tabloului armonios atât prin culoare cât și prin temele alese, ne demonstrează frumusețea și generozitatea sufletului său.

Referitor la lucrările sale prezente în expozițiile numeroase la care a participat, vă prezint câteva fragmente din interviuri, critica de artă sau articole de presă:

”Pictura Irinei Otilia Anastase rămâne ancorată în zona spiritualităţii depline. Îngerii binecuvântării şi simbolul hristic al peştelui se alătură stărilor de contemplare ale fiinţei, relevate in spaţii aproape metafizice, evocate deseori gestual, alteori rămânând concentrată pe elementele arhetipale, pe care urmează să le reprezinte. Rămânând aşezată în aria de interpretare modernă a subiectului, Irina Otilia Anastase pendulează între un figurativ stilizat şi abstracţionism, fiind ponderată în deconstrucţia formei si aplicarea culorii, aşezată când sintetic, când in descrieri analitice ale spaţiului bidimensional. Esenţializând mesajul pe care îl are de transmis, artista surprinde în datele orizontului său plastic, partea pozitivă a trăirilor directe. Gestul dezinvolt din triada Îngerilor armoniei, bucuriei si binecuvântării, denotă o artistă cu o capacitate de interpretare liberă, cu potenţe de a prelucra figurativul si de a-l face să devină o emblemă a temei iniţiale. Spiritul invizibil al acestor fiinţe cereşti a fost surprins sub forma unei curbe, acoperind o masă cromatică abstractă, mişcarea curbelor din jurul ei făcând-o vie si transcendentă.” – Ana Amelia Dincă, critic de artă

”Irina Otilia Anastase ne arată că manifestă o mare sensibilitate în interpretarea imaginii nedorind să provoace prin interpretarea imaginii un şoc optic, ea încercând să arate privitorului ceva ce nu se poate vedea, introducându-l într-o altă lume, lăsându-i libertatea de interpretare. Artista are un discurs vizual deosebit rezultat din formele reprezentate, de maniera in care le procesează mental şi prin modul de organizare a structurilor în spaţiu, oferind astfel privitorului un tablou plastic deosebit, misterios, chiar fascinant şi plin de fantezie.

In mod sigur privitorul se va opri sa admire lucrări precum Călătoria, Contemplare, Matrice, Agora si altele.” – Constantin Mitulescu, Media Călăraşi

”Intensitatea catifelărilor cromatice, vibraţiile de orange si ocru, exprimarea clară şi directă a mesajului prin intermediul unui simbol creştin, ne determină să fixăm aria preocupărilor artistei în zona tainelor spirituale, legate de creştinism. Această lucrare prin pensulaţia ce îi conferă un plus de picturalitate şi prin motivul ales devine o oglindă a credinţelor noastre ancestrale.” – Ana Amelia Dincă, critic de artă

”O lucrare in care atmosfera de culoare susţine elementele florale, ne prezintă Irina Otilia Anastase, preocupată de subiectul plastic în aceeaşi măsură în care este interesată de forma figurativă. Atrage atenţia utilizarea contrastului culorilor primare cu impact asupra albului, care la rândul său, plasat central, în corola unei flori, devine centru de interes. Structurile diferite ale vegetaţiei reprezentate vorbesc despre căutările artistei cea care doreşte să evoce liniştea si beatitudinea lumii florilor.” – Ana Amelia Dincă, critic de artă.

Lucrarea pe care artisul plastic Irina Otilia Anastase ne-a dăruit-o pentru licitația tăcută din cadrul Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” este:

Jocul lebedelor – 70/50 cm , acrilic pe pânză

Expoziții naţionale:

 • 2019  Salonul de toamnă, Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi;
 • 2019 Sărbătoarea Breslei, Muzeul naţional al satului”Dimitrie Gusti”. Bucureşti
 • 2019 Muzeul Dunării de Jos , Călăraşi
 • 2019 Muzeul naţional al agriculturii, Slobozia;
 • 2019 Casa Norocea, Curtea de Argeş;
 • 2019 Sala Byzantion, Bucureşti;
 • 2019 Anuala de artă religioasă, Muzeul satului, Bucureşti;
 • 2019 Centrul cultural „Ionel Perlea”, Slobozia;
 • 2019 „Eclectic”, Muzeul municipal, Călăraşi;
 • 2019 Salonul de primăvară, Muzeul Dunării de jos, Călăraşi;
 • 2018 “Lui Eminescu” – Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”;
 • 2018 Închinare Sfintei Cruci ediţia I, Bucureşti;
 • 2018 Muzeul naţional al agriculturii, Slobozia;
 • 2018 Închinare Sfintei Cruci, Giurgiu;
 • 2018 Salonul anual de Artă Plastica Religioasă – Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”;
 • 2018 Salonul florilor ediţia a III a – Muzeul Municipal – Călăraşi;
 • 2018 Salonul anual de artă – Muzeul Municipal Călăraşi;
 • 2018 Fluviul nemuritor – Muzeul Dunării de jos – Călăraşi;
 • 2018 Salonul acuarelă – Muzeul Dunării de jos – Călăraşi;
 • 2018 Salonul de toamnă – Muzeul Dunării de jos – Călăraşi;
 • 2018 Salonul naţional de pictură – Căminul artei – Bucureşti;
 • 2018 Salonul naţional de artă „Atitudini contemporane”– Biblioteca naţională a României – Bucureşti;
 • 2018 Neofiţi II –Piaţa Spania Gallery – Bucureşti;
 • 2018 Salonul de iarnă al AFAPRR , Piaţa Spania Gallery– Bucureşti;
 • 2018 Salonul de primăvară – Muzeul Dunării de jos – Călăraşi;
 • 2017 Salonul de iarnă al AFAPRR – Galeria 2Art –Bucureşti;
 • 2017 Sărbătoarea Breslei Creatorilor de Artă Religioasă și a Restauratorilor – Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”;
 • 2017 Festivalul de Teatru Urban – Teatrul Indart Quantic, Bucureşti;
 • 2017 Anuala de Artă Religioasă – Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”;
 • 2013 “Începuturi” – Sala Byzantion, Bucureşti

      Expoziţii internaţionale:

 • 2019 Muzeul de artă din Silistra, Bulgaria
 • 2018 Le voyage de l’art – Nîmes Carcassone, Franţa
 • 2018 The Artbox Project New York 1.0, Statele Unite ale Americii
 • 2017 The Artbox Project Basel 1.0, Elveţia

Tabere de creaţie:

 • 2019 Bulgaria

Mulțumim Irina Otilia Anastase!

Liliana Manea

Despre Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”

Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10” are ca și scop promovarea, susținerea  și stimularea excelenței în educația formală și nonformală, pentru dezvoltarea potențialului maxim al adolescenților și tinerilor, pentru o bună adaptare și integrare a acestora într-o societate dinamică, care își schimbă paradigmele foarte rapid.

De-a lungul activității am cunoscut în școli mulți tineri extraordinari și determinați să-și facă un viitor. De multe ori condițiile de studiu și situația financiară a familiilor din care provin îi împiedică însă să își împlinească aspirațiile și visurile în domeniul pentru care au înclinație. Ne-am dorit să schimbăm această situație în comunitățile în care activăm și să-i încurajăm pe tineri să fie performanți și excepționali, ca unică soluție spre un viitor mai bun.

În domeniul intervenției sociale, al investiției comunitare, încercăm să facilităm coeziunea dintre diferiți factori din societate, astfel încât împreună să rezolvăm o problemă. Ne asumăm rolul de facilitatori, dezvoltând câteva arii de acțiune: educația, arta și cultura, promovarea și susținerea implicării sociale; pentru că Niciodată nu vom putea să dezvoltăm un proiect serios fiind singuri, fără parteneri la toate nivelurile. Dar, dincolo de o susținere financiară, lucrul cel mai important este o gândire comună și asumarea responsabilităților de mentor și exemplu pozitiv în efortul pentru obținerea Performanței și Excelenței, indiferent de domeniul în care activezi.

Când am început acest proiect Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”, am plecat de la cea mai simplă întrebare posibilă: Copiii normali oare nu sunt buni pentru noi, pentru a-i promova și recompensa, pentru presă, sau de afişat pe reţelele de socializare? Ei oare nu merită un cadou pentru că au încăpăţânarea să meargă la şcoală şi să înveţe nu bine, ci foarte bine să fie copii eminenţi, să obţină rezultate extraordinare la olimpiade și concursuri, să-şi reprezinte cu onoare şcoala, părinţii, profesorii și comunitatea în care trăiesc, câştigând competiţie după competiţie?

De aceea, Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10” a luat naștere din dorința de a sprijini copiii și tinerii excepționali ai județului Călărași, pentru a promova, susține și stimula excelența în educația formală și non formală, pentru dezvoltarea potențialului maxim al adolescenților și tinerilor, pentru o bună adaptare și integrare a acestora într-o societate dinamică, care își schimbă paradigmele foarte rapid.

Pentru ca tinerii extraordinari și determinați să-și facă un viitor strălucit, ne-am propus să-i încurajăm să fie performanți și excepționali, ca unică soluție spre un viitor mai bun. România este reprezentată de copiii frumoși și buni, care au nevoie din partea noastră de atenție, de recunoaștere și de încurajare, independent de faptul că provin din familii cu probleme sau cu bunăstare financiară.

Evenimentul este organizat de Centrul Regional de Resurse Umane pentru Promovarea și Dezvoltarea Economiei Sociale Sud Muntenia (CRRUPDES Sud Muntenia) în parteneriat cu Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Colegiul Național Barbu Știrbei, Primăria Municipiului Călărași, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”, IMAC-Gruppo Ancona, Școala de Valori, LA.C.E – Law Communication Enterprise Italy, 3 EMME, Low Power Smart City, Inforsec, Rivers Lounge, Zeno birotica&papetarie, Editura Dharana.

Partenerii media ai Galei Anuale a Premiilor ”10 de Nota 10” sunt: Kiss FM, Magic FM, Voces Campi,  Infomuntenia, Călărași Press, Antena3 Călărași, Observator de Călărași.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page