Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 20, 2013 at 22:29

Ionut Budişteanu, un produs al şcolii româneşti

by

ionut budisteanu 2“Nu ştiu dacă aş fi reuşit să fac performanţă într-o altă ţară. Ştiu că pe mine m-a ajutat foarte mult şcoala românească, şcoala publică, pentru a ajunge la un astfel nivel.  Sunt mulţumit de sistemul educaţional din România.”

Ionuţ Budisteanu a fost atras de mic de lumea informaticii. Nu avea nici trei ani când a primit primul calculator, care l-a cucerit pur şi simplu. La vârsta la care ceilalţi copii băteau mingea pe maidan, el studia tot felul de programe şi softuri din dorinţa de a inventa lucruri care să-i ajute pe semenii lui. Roadele muncii s-au văzut în doar câţiva ani. Un dispozitiv menit să detecteze calamităţile naturale, unul de depistare a calculatoarelor furate, un altul de supraveghere a copiilor de la distanţă, însă ultimul dintre ele a uimit o lume întreaga.

Elevul român Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, a câştigat, vineri, marele premiu la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, în SUA, se arată într-un comunicat al organizatorilor. Vâlceanul Ionuţ Budişteanu a cucerit premiul Gordon E. Moore (denumit după fondatorul Intel), în valoare de 75.000 de dolari, pentru invenţia sa – o maşină autonomă low-cost.

Ionut, a purtat cu mandrie tricolorul atunci cand si-a primit trofeul.

ionut budisteanu

Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în folosirea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacol.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie l-a felicitat pe Budişteanu  pe pagina sa de Facebook. “Îl felicit pentru munca depusă şi pentru acest premiu, care reprezintă o mare realizare. Îl merită cu prisosinţă. De asemenea, îi mulţumesc lui Ionuţ, precum şi tuturor românilor care performează peste tot în lume, pentru promovarea extraordinară pe care o fac României”, scrie ministrul pe reţeaua de socializare.
După ce a câştigat marele premiu la cea mai importantă competiţie preuniversitară de ştiinţe şi inginerie din lume cu un model de maşină care se deplasează singură, fără şofer, Ionuţ Budişteanu se mândreşte că este un produs al şcolii româneşti.
„Nu ştiu dacă aş fi reuşit să fac performanţă într-o altă ţară. Ştiu că pe mine m-a ajutat foarte mult şcoala românească, şcoala publică, pentru a ajunge la un astfel nivel.  Sunt mulţumit de sistemul educaţional din România. Am primit foarte multă încredere din România, am fost susţinut, şi sper ca în viitor să reprezint cu onoare judeţul Vâlcea şi ţara. Datorez ceea ce sunt sistemului educaţional din România si părinţilor mei” , a adăugat tânărul informatician.
Deocamdată, Ionuţ Budişteanu nu a luat o hotărâre în ceea ce priveşte înscrierea la o facultate. Părinţii îl îndeamnă însă să meargă în America, la Drexel University.
“Consider că are mai multe portiţe în străinătate. Cred că se poate întoarce oricând în România. În plus, în cinci ani, ţara noastră va fi mult mai avansată, iar întoarcerea lui va fi oportună.”, a spus mama lui Ionuţ Budişteanu.
Tânărul din Râmnicu Vâlcea ia în calcul şi posibilitatea continuării studiilor la Universitatea din Bucureşti. Deocamdată, el se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat din această vară.

Îi dorim succes maxim,
Mariana Ionescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page