Editoriale, People-Passion-Performance — iunie 18, 2014 at 12:37

Ion Raţiu şi umorul în viaţa unui om de afaceri. Cinci lecţii de business pentru fiul său

by

Aflat in Romania, unde a sarbatorit implinirea a 10 ani de activitate a Centrului Ratiu pentru Democratie, care poarta numele tatalui sau – fostul lider taranist Ion Ratiu – omul de afaceri londonez Nicolae Ratiu a vorbit, in exclusivitate pentru manager.ro, despre cele mai importante lectii de business invatate de la simpaticul politician cu papion, ale carui afaceri le-a mostenit si le dezvolta in ultimii ani.

ion-ratiuAsa tata, asa fiu
Nascut in Elvetia si crescut in Marea Britanie, Nicolae Ratiu, fiul fostului lider taranist Ion Ratiu, traieste la Londra, dar deruleaza mai multe afaceri in România, fiind unul dintre investitorii imobiliari foarte activi in anii de boom economic din România.

Cu o experienta bogata pe piata britanica, Nicolae Ratiu detine complexul turistic Satul Prunilor, Fabrica de bere Ursus de la Turda, precum si multe de hectare de teren in Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca si in Capitala.

Implicat in afacerile derulate de tatal sau inca dinainte de 1989, Nicolae Ratiu a devenit mâna dreapta a tatal sau când, dupa Revolutie, Ion Ratiu s-a mutat in România si s-a implicat in lupta politica de la noi.

Dupa moartea fostului candidat la presedintia României din 1990, lui Nicolae Ratiu i-a revenit nu doar conducerea afacerilor de familie, ci si sustinerea, din profitul acestora, a unor organizatii non-profit din România infiintate de tatal sau, precum Centrul Ratiu pentru Democratie de la Turda.

Nicolae Ratiu povesteste cu savoare despre stilul de a face afaceri al tatalui sau, despre momentele in care “nasul de taran român” l-a ajutat sa dea unele dintre marile sale lovituri pe piata imobiliara din Marea Britanie.

In istoriile lui Nicolae Ratiu, fostul lider taranist ni se dezvaluie ca un personaj adesea mucalit, relaxat, care a invatat ca, pentru a face afaceri pe picior mare o viata intreaga, trebuie sa ai un foarte fin simt al umorului…

Cele cinci lectii de business ale lui Ion Ratiu catre fiul sau

Avea o abilitate iesita din comun de a lucra din greu si mai ales de a se concentra, de a nu se lasa distras de lucrurile din jur pâna nu termina ce avea de facut”.

“O alta lectie e aceea de a asculta mereu ce spun oamenii din jur. In afaceri, e mai important sa-i asculti pe altii decât sa te asculti pe tine vorbind”.

O lectie pe care imi doresc sa o fi invatat mai bine e aceea de a fi foarte precaut cu felul in care iti investesti banii. Si el a facut greseli in afaceri, si eu am facut, la rândul meu”.

“In alta ordine de idei, e crucial sa fii credibil in afaceri. E important sa fii corect si direct cu oamenii implicati in afacerile tale, fie ca iti sunt angajati, fie ca iti sunt parteneri”.

“In fine, tata m-a mai invatat cât de important e sa iti cunosti bine propriile slabiciuni si cât de important e sa te respecti pe tine, sa nu dramatizezi situatiile in care te afli. Daca nu ai simtul umorului, nu ai nici o sansa in afaceriTrebuie sa ai mult umor ca sa faci fata problemelor care inevitabil apar in afaceri”.

Sursa: manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page