Dezvoltare personală — octombrie 12, 2015 at 22:00

INVATA SA ITI ADMINISTREZI TIMPUL

by

 

Cât de des realizezi că nu mai ai timp să termini ce aveai de făcut?

Săptămânal, zilnic, la fiecare oră?

Pentru cei mai mulţi se pare că nu e niciodată timp suficient pentru a duce la bun sfârşit lucrurile începute.

Atunci când ştii cum să-ţi administrezi timpul, tu eşti cel care e în control. În loc să fii ocupat făcând una-alta (dar nereuşind să termini nimic), caută să ai o administrare eficientă a timpului, pentru a putea alege lucrurile pe care vrei să le faci şi momentul în care să le faci.

 

Businessman-sit-on-3d-clock-720x540

A stabili priorităţi în ceea ce priveşte lucrurile pe care le ai de făcut este foarte important. Fără acest aspect, poţi lucra din greu fără a obţine rezultatele pe care le doreşti, din cauza faptului că ceea ce faci nu are o importanţă strategică.

Majoritatea oamenilor au o listă cu lucrurile pe care le au de făcut. Problema pe care multe din aceste liste o au este faptul că ele nu sunt decât o colecţie a lucrurilor care trebuie făcute. Atunci când lista nu are niciun motiv, niciun scop, munca pe care o faci este nestructurată.

Cum îţi realizezi atunci lista cu lucrurile de făcut – cele din capul listei, ultimele de pe listă, cele uşoare, cele grele?

Pentru a lucra într-un mod eficient, ai nevoie să te concentrezi pe obiectivele cele mai importante. În felul acesta nu te lupţi să termini un obiectiv important în timp ce se apropie termenul limită.

Să ai un plan şi să ştii cum să stabileşti priorităţi este doar un aspect. Următorul aspect este să ştii cum să minimizezi întreruperile cu care te confrunţi de-a lungul zilei. Un lucru recunoscut pe deplin este acela că managerii au parte de foarte puţin timp neîntrerupt pentru a-şi realiza obiectivele. Ei au parte de telefoane, de cereri de informaţii, de întrebări ale angajaţilor şi de o grămadă de alte lucruri care intervin pe neaşteptate. Unele dintre aceste lucruri au nevoie să fie rezolvate imediat, pe când altele mai pot aştepta. Două unelte excelente care abordează felul în care îţi poţi minimiza întreruperile sunt: „Matricea urgentă/importantă” şi „Cum să faci faţă întreruperilor”

Cu toate acestea, unele slujbe, prin natura lor, te determină să fii disponibil pentru oameni când ei au nevoie de ajutor – a fi înterupt este o parte naturală şi necesară a vieţii. De aceea, fă ce poţi, într-un mod sensibil, pentru a minimaliza aceste întreruperi, asigurându-te însă că nu sperii oamenii care te întrerup atunci când trebuie.

„Voi termina mai târziu” este atitudinea care a dus la căderea multor angajaţi buni. După prea multe „mai târziu”, munca pe care o ai de făcut este aşa de multă încât orice obiectiv pare de nerealizat.

Amânarea pe cât este de ispititoare pe atât este şi de ucigătoare. Cea mai bună cale de a o învinge este să recunoşti faptul că amâni lucruri. Apoi trebuie să îţi dai seama de ce faci acest lucru. Poate că îţi este teamă de eşec. (Unora le este teamă chiar de succes!)

În momentul în care realizezi de ce amâni lucrurile, poţi stabili un plan pentru a scăpa de acest obicei. Răsplăteşte-te când ai terminat ceva de făcut şi reaminteşte-ţi în mod regulat care sunt consecinţele groaznice ale nerealizării acestor obiective plictisitoare.

Partea cea mai mare a administrării timpului se reduce la programarea eficientă a timpului tău. Atunci când ştii care sunt scopurile şi priorităţile tale, ai nevoie să ştii cum să-ţi creezi un program care să te ajute să le realizezi şi care să te ferească de stres.

Acest lucru înseamnă să înţelegi care sunt factorii care îţi afectează timpul disponibil pentru muncă. Tu trebuie nu doar să programezi obiectivele care au prioritate, ci trebuie şi să anticipezi înteruperile şi urgenţele care pot crea haos, lăsând loc în program pentru aşa ceva. Dacă realizezi un program puternic, care reflectă priorităţile pe care le ai şi te ajută să-ţi împlineşti scopurile personale, atunci ai o combinaţie câştigătoare. Acesta te va ajuta să ai control asupra timpului tău şi să-ţi trăieşti viaţa într-un mod echilibrat.

Puncte cheie

Administrarea timpului este o abilitate esenţială, care te ajută să fii în control în ceea ce priveşte munca ta. Te ajută, de asemenea, să ai parte de cât mai puţin stres.

Tuturor ne-ar plăcea să avem parte de câteva ore în plus în fiecare zi. Din moment ce acest lucru este imposibil, trebuie să lucrăm cu înţelepciune la lucrurile care au prioritatea cea mai mare şi apoi să realizăm un program care să reflecte munca noastră şi priorităţile personale.

Realizând acest lucru, putem lucra mult mai eficient şi putem începe să atingem acele scopuri, visuri şi ambiţii pe care ni le dorim aşa de mult.

 

Sursa Liderii de maine

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page