Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — martie 13, 2018 at 11:02

Între dezvoltare economică intensă în domeniul pescuitului și protecția mediului înconjurător, trebuie să existe un ECHILIBRU

by

De curand, la Caminul cultural al localitatii Danesti, judetul Calarasi, s-a desfasurat conferinta de lansare a proiectului “ Planificarea managementului conservarii biodiversitatii in cinci situri NATURA 2000: ROSCI 131 Oltenita – Mostistea – Chiciu (incluzand rezervatia naturala IV.20. Ostrovul Haralambie)” , ROSPA Ciocanesti – Dunare (incluzand rezervatia naturala IV.21 Ostrovul Ciocanesti)”, ROSPA 0055 Lacul Galatui, ROSPA 0105 Valea Mostistei si ROSPA 0136 Oltenita-Ulmeni.

Obiectivul principal al acestui proiect il constituie elaborarea unui nou plan de management pentru conservarea biodiversitatii pe teritoriul acestor arii naturale protejate. FLAG-ul Valea Mostistei a participat la aceasta intalnire, animat fiind de necesitatea stabilirii unui contact direct cu custodele siteului NATURA 2000, Fundatia Echilibru din Bucuresti.

Tot in acelasi context si stiind faptul ca, aceasta fundatie, prin proiectul lansat va incepe procesul de structurare a unui noi plan de management al sitului NATURA 2000 Valea Mostistei, am urmarit participarea la acest eveniment si ne-am propus sa ne implicam activ . FLAG-ul Valea Mostistei gestioneaza problematica specifica eligibila din POPAM, intr-un teritoriu care se identifica si se suprapune aproape identic cu situl NATURA 2000 ROSPA 0105 Valea Mostistei. Investitiile in dezvoltarea economica si sociala, durabila a teritoriului pescaresc mentionat mai sus, constituie un numitor comun  care uneste cele doua organizatii.

Conservarea biodiversitatii pe teritoriul ariilor naturale protejate nu este una facultativa si de aceea, normele pe care custodele sitului  NATURA 2000, asociatia Echilibru le va stabili si include in noul management al ariei, raspund cu siguranta normelor legale dar in acelasi timp, acestea trebuie armonizate  cu interesul dezvoltarii locale al acestui teritoriu din punct de vedere economic si social. Orice dezvoltare economica  este  in intima legatura cu exploatarea mediului inconjurator, fie ca vorbim despre exploatarea resurselor naturale din piscicultura sau acvacultura, sau de exploatarea faunei si florei in scopuri turistice.

In mod cert, activitatea economica poate afecta direct mediul inconjurator. FLAG-ul, prin masurile adoptate in cadrul Strategiei de dezvoltare a teritoriului pescaresc din situl NATURA 2000 Valea Mostistei  si prin proiectele  pe care le va finanta, pleaca de la ideea ca trebuie satisfacute nevoile prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a beneficia de aceleasi resurse. Se impun studierea proceselor economice luand in consideratie si impactul activitatilor umane asupra mediului inconjurator si toate consecintele ce pot conduce la degradari ale acestuia. Introducem in discutie termenul de “economia mediului” care proiecteaza dezvoltarea economica intensa in armonie cu protectia mediului inconjurator. Toti factorii interesati existenti in aceasta ecuatie trebuie sa inteleaga si sa accepte, ca interese lor trebuie sa fie reprezentate corespunzator plecand de la o constanta – protectia mediului inconjurator primeaza.

Constituirea unui parteneriat institutionalizat, intre FLAG-ul Valea Mostistei, parteneriat public-privat, in care interesele sunt in mod pronuntat de natura economica si Asociatia ECHILIBRU, custodele sitului NATURA 2000 ROSPA 0105 Valea Mostistei, este un deziderat comun identificat, necesar structurarii cadrului adecvat pentru dezvoltarea de strrtegii comune  din aceasta sfera tematica.

Primii pasi deja au fost facuti.

Ghedzira Nicolae

FLAG Valea Mostistei

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page