Comunicate de presă, Politica, Ultimile Știri — iulie 23, 2014 at 22:46

Interviurile verii Ing.Neagu Cezar, Director-ECOAQUA CĂLĂRAŞI: Calitatea apei la Calarasi este excelenta

by

 

20140723_150742

Eu zic ca populatia a observat in primul rand la chiuveta si in cada de acasa faptul ca apa e foarte limpede, curata, e buna la gust, eu unul beau apa de la chiuveta.

N.Balasa:  As vrea sa vorbim  despre apa de la Calarasi si vreau sa pornim de aici, de la calitatea apei, ca sa inteleaga lumea ce inseamna.Exista o inginerie a apei?

N.Cezar: Cum sa nu existe o inginerie a apei?

N.Cezar: Ce, apa asta e asa H2O?

N.Balasa: Va rog sa spuneti cateva lucruri pentru  ca populatia are nevoie sa fie informata si sa inteleaga anumite masuri pe care le luati. Calitatea apei la Calarasi este excelenta, ce inseamna excelenta? La un moment dat se auzea ca este pe primul loc in tara .De ce este excelenta?

N.Cezar:  Pe baza analizelor pe care le facem…

N.Balasa: Analize, dar apa a ajuns la acesta calitatea excelenta datorita unor lucruri pe care le-ati facut.

N.Cezar: Normal

N.Balasa: Care sunt acele lucruri ?

N.Cezar: … avem o statie performanta de  preparare a apei potabile

N.Balasa: In urma unei investitii cu..

N.Cezar:..in urma unei investitii cu foarte multi bani. In statia de apa de la Chicu si in statia de tratare a apei de la Tenaris de aici, fosta uzina de apa cum o stie tot orasul .

N.Balasa: Ok, asta inseamna niste costuri de amortizare mai mari..

N.Cezar: Nu.Sistemul de utilitati publice, amortizarea vine la primarie, noi nu avem in costuri amortizarea. Avem in schimb redeventa.

N.Balasa: Redeventa..si costurile de amortizare nu intra in contul apei?

N.Cezar: Nu.

N.Balasa: Nu este, e subventionat.

N.Cezar: Nu este subventionat, nu exista subventionat.

N.Balasa: Se discuta acum despre nevoia sau necesitatea de a mari costul la apa. De ce?

N.Cezar: S-au facut atatea investitii… o data care presupune tehnologii consumatoare de energie electrica in primul rand dar si de alte substante care fac apa foarte buna.

N.Balasa:  Credeti ca populatia va intelege?

N.Cezar: Eu zic ca populatia a observat in primul rand la chiuveta si in cada de acasa faptul ca apa e foarte limpede, curata, e buna la gust, eu unul beau apa de la chiuveta.

N.Balasa: Si eu la fel

N.Cezar: Este acel miros de clor de care toti ne plangem dar asta este, e un rau necesar.Fara existenta clorului in apa de pe retea ar duce la aparitia unei boli..

N.Balasa: E o nevoie de igiena.

N.Cezar: E o nevoie de igiena. igiena apei.

N.Balasa: Dupa cate stiu eu, este unul dintre cele mai mari proiecte de alimentare  cu apa din tara si unul dintre cele mai moderne, asa este?

N.Cezar: Da, cel mai mare nu, el este dimensionat pentru nevoile orasului Calarasi.Cand a fost gandit proiectul in 2004- 2005 s-a proiectat un trend …

N.Balasa: Cu cat se va mari pretul apei?

N.Cezar: Pretul apei probabil ca se va mari, propunerea noastra este de modificare, corectare a pretului cu inflatia.

N.Balasa: Ce inseamna asta , in marime absoluta?

 N.Cezar: 3.94% de la 3.02 lei la 3.14 lei plus TVA

N.Balasa: Nu este o marire semnificativa raportand la calitate

N.Cezar: Nu, pentru ca instalatiile de producere a apei existau si inainte de asta, tehnologia practic e asemanatoare, ce am facut, am facut cu instalatii noi, echipamente noi pentru consum de energie mai mici.unitar vorbim, asa ca tehnologie e mai mare consumatoare de resurse.

N.Balasa : Cine va decide marirea pretului?

N.Cezar : Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Inter-comunitara a apei????

 N.Balasa: Cati primari fac parte?

N.Cezar: 6 primari

N. Balasa: 6 primari si ingineri si tehnicieni.

N.Cezar: Nu, aparatul tehnic al asociatiei , aparatul tehnic al operatorului.

N. Balasa: Va pun intrebarea aceasta ca sa subliniem faptul ca un grup de oameni competenti si responsabili, care au castigat  increderea populatiei vor lua o decizie in cunostinta de cauza si in raport cu interesele cetatenilor .

N.Cezar: Inainte de a ajunge la asociatia de dezvoltare, intreaga documentatie pentru a sustine  modificarea  pretului apei a fost supusa verificarilor Autoritatii  Naţionale  de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice

N.Balasa: Ok, dvs spuneti ca este o fundamentare si tehnica si economica…

N.Cezar: Pai fundamentarea a avut in spate numai documente, facturi..calcule de costuri..

N.Balasa: Ati avut in vedere si viitorul acestei intreprinderi care nu are cum sa dispara.

N.Cezar : Asta e evident. Chiar daca dispare operatorul, dar ca entitate furnizarea apei trebuie sa continue.

N.Balasa : Interviul ce mi-l acordati este dupa parerea mea o nevoie de transparenta. Eventual pentru  intrebari de la cetăţeni , aveti un call center ?

N. Cezar:  Da, avem un site care este in lucru acum, sa-l modificam …

N.Balasa: Daca vor sa puna intrebari exista si un forum acolo…deci transparenta este asigurata?

N.Cezar: Da, nu avem ce sa ascundem. Problema e ca in ultima vreme s-a scumpit energia electrica, gazul, mototrina, au mai crescut si salariile…

N.Balasa: Este o decizie absolut necesara pentru  buna functionare a activtăţilor de furnizare a apei.

N.Cezar: Parerea mea este ca nu la apa potabila e cresterea, cresterea mare va fi la epurarea apei, la canalizare acolo unde pana la ora asta nu am avut mari instaltii, consum de resusre ori o data cu punerea in functiune a acestui sistem de epurare a apelor uzate toate statiile de tratare a apelor uzate au devenit practic niste uzine.

N.Balasa: Este pusa in functiune statia de epurare?

 N.Cezar: Sunt puse in functiune statiile de epurare de la Oltenita, Urziceni si Calarasi sunt in probe tehnologice..inca nu au intrat in parametrii.Statia de epurare de la Lehliu facuta pe alt proiect pe CNI si in asteptare statiile de la Budesti, in sensul ca acolo este sunt terminate dar nu sunt puse in fucntiune datorita faptului ca retele de apa care duc apa inca nu sunt gata.

N.Balasa : Cum apreciati rezolvarea problemelor cu apa in jud Calarasi.In  ce proportie este in linii mari solutionata?

N.Cezar: Nu, pana in anul asta operatorul cu apa a activat numai in oras.Incepand din 2014 sa ne extindem aria in zona rurala simultan cu incercarea de accesare a unor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii in zona rurala.

N.Balasa: Previzionati ca pana la sfarsitul perioadei de programare sa fie finalizata problema?

N.Cezar: Nu, din punctul nostru de vedere. Din 2 aspecte. Unul este ca nu toate comunele s-au asociat sa fie in zona noastra de operare deci nu stiu ce va fi cu ceilati asta o data dar, nici cu cei ce vor sa fie in zona noastra de operare si nu stim inca ce sume de bani ne vor fi alocate.Nu pot sa afirm ca peste 4-5 ani va fi gata totul, pot sa afirm un lucru ca intentnia noastra este sa finalizam cu apa si in masura in care va mai ramane bani, vom face si canalizare si epurare. Treaba cu canalizarea si epurarea este delicata in sensul ca statiile de epurare a statiilor uzate se bazeaza pe o tehnologie bio-mecanica. Sunt organisme  vii care epureaza apa si daca nu sunt asigurate anumite conditii de constanta  viabilitatea organismelor este pusa in pericol si e foate greu sa menti statia. Ce inseamna asta ? Daca nu ai suficienti consumatori la reteaua respectiva nu poti sa pui statia in functiume si daca ne ducem prin sate si vedem nivelul de trai, nu putem avea clienti care sa aiba potenta financiara care sa faca o instalatie la reteaua de canalizare, sa aiba in casa baie..s.a.m.d

N.Balasa: Sa revenim la inginerie si responsabilitate, dvs duceti lucrurile acestea inainte cu speranta ca totusi pana in 2020 lucrurile se vor imbunatati radical.

N.Cezar: Stim cu totii ca in poporul roman mai functioneaza sistemul ala : „Si-a tras vecinu’ apa in casa, imi trag si eu„ si probabil ca acum cu un program de stimulare economica in zona rurala. Guvernele viitoare care vor activa va creste nivelul de trai al zonei rurale si atunci clientii vor fi suficienti incat sa putem sa le oferim servicii ca la oras.

N.Balsa: Sunt 2 lucruri care se conditioneaza : calitatea apei inseamna si imbunatatirea calitatii vietii dar in acelasi timp imbunatatirea calitatii vietii poate contribui prin componenta cresterea  nivelului  de veniturilor  la cresterea calitatii apei.

N.Cezar: Categoric!

N.Balasa : Doriti sa ne mai spuneti si altceva ?

N.Cezar: Batalia pe care noi o ducem acum, este asta, sa mentinem sistemul de producere a apei potabile in parametrii, sa oferim o apa de calitate cetatenilor si in acelasi timp, simultan sa reducem cat mai mult cursurile ptr ca este o mare problema.

Dau un singur exemplu, am pus la Lehliu statie noua de tratare a apei din puturi forate, apa din puturile forate este murdara, am niste buletine de analiza , contine printre altele si hidrogen sulfurat, daca norma era de 1000 micrograme pe litr,  intr-unul din puturile forate de la Lehliu sunt 16500 de micrograme. Ca sa reduci aceste substante nedorite se consuma cantitati enorme de clor,deci la Lehliu ptr 5000 de locuitori cat are consuma mai mult decat consumam la Calarasi.

N.Balasa : Asta datorita calitatii proaste a apei din sursa.

N.Cezar: Este o legenda asta, ca apa din puturile forate e buna . Pe viitoarea perioada de accesare de fonduri europene o sa incercam sa facem un curs si la o alta adancime desi noi am sapat cam peste tot.

N.Balasa: Oricum, s-a imbunatatit radical calitatea apei la Lehliu .

N.Cezar: Sunt instalatii noi de tratare a apei care fuctioneaza automat,omul nu intervine o data ce i-ai impus niste parametrii la iesire. In primul rand apa sa fie potabaila, de asta vorba..statia merge automat. Intre timp am dat drumul si in satul Razvani, probabil ca in cursul acestui an vom pune statia de tratare a apei din puturi forate la Calarasi. Suntem, dar mai putin intereseaza asta pe calaraseni, pe cale de a pune in functiune statia de tratare a apei de la Urziceni, statie noua.

Si lucram acum la accesarea viitorului program de modernizare a infrastructurii 2014-2020.

 N.Balasa :Va multumesc !

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page