Editoriale, Interviuri, Politică regională — octombrie 23, 2014 at 18:49

Interviu exclusiv : Răducu Filipescu Iohannis Preşedinte, el ştie calea – Iliuţă Vasile viitorul primar al municipiului Călăraşi, prin tot ceea ce a făcut a şi dovedit

by

 

 

Nelu Bălaşa: De mai bine de 12 ani, PNL şi Răducu Filipescu sunt liderii de necontestat ai scenei politice din Călăraşi. În ultimul timp, PSD-ul a început să :”mârâie”, să îşi ‘’ arate colţii’’ …să conteze pe scena politică din Călăraşi. Sunt alegerile prezidenţiale un moment al statu qou-lui PNL cea mai puternică forţă politică sau este un moment al schimbării ?

Răducu Filipescu: Întrebarea este destul de interesantă. Eu, din datele pe care le am la această ora, lucrurile sunt relativ constante din punct de vedere al capacităţii PNL-ului şi PDL-ului de a-şi atinge obiectivele şi de a rămâne prima forţă.
Politica judeţului, în sensul în care acum PNL şi PDL nu mai sunt separate, e un partid mare care se numeşte Partidul Naţional Liberal, a căror acte deja au fost emise şi practic suntem un singur partid, dar mergem în continuare pe ACL pentru că al nostru candidat s-a înscris pe această Alianţa electorală
Consider că toată lumea lucrează cu motoarele turate, atât PNL cât şi PDL .
Se ştie foarte bine că am avut 44 de primari din care au plecat 3.

Nelu Bălaşa: Nesemnificativ până la urmă …

Răducu Filipescu:Nu poate să fie chiar nesimnificativ, deoarece primarul capitalei de judeţ reprezintă o pondere destul de importantă. Aici noi ne-m organizat destul de bine şi vom contrabalansa aşa zisul lui succes. Ne-am repliat foarte repede şi la Vasilati, la Sohatu , acolo unde primarii au ales să plece. Exact aşa cum a spus şi preşedintele Iohannis într-un interviu acum câteva zile că « Cine a plecat să fie plecat, să nu se mai gândească vreodată unul dintre ei, măcar să încerce să se întoarcă în PNL .Pentru că dacă Iohannis va fi preşedinte al României, iar eu va spun clar că aşa se va întâmplă, va fi mare înghesuială pe la uşi de indivizi care o să înceapă să spună că regretă că au plecat, să spună că au fost păcăliţi.

Nelu Bălaşa: Să revenim, totuşi, la Călăraşi.Dragulin, aşa cum aţi spus şi dvs. şi cum este cunoscut, este o personalitate politică a municipiului. Aş vrea să îmi spuneţi numai o singură persoană de la PNL Călăraşi care să fie contrapondere. E adevărat că organizaţia e repliată şi condusă bine, însă ce părere aveţi din punct de vedere al mesajului, a imaginii ?

Răducu Filipescu: Contraponderea la Dragulin în municipiul Călăraşi este Filipescu Răducu.

Nelu Bălaşa: Dar dvs o să puteţi să candidaţi la toate funcţiile?

Răducu Filipescu: Mă gândesc la orice variantă..

Nelu Bălaşa: Altă alternativă nu aveţi ?

Răducu Filipescu:Există foarte multe alternative.

Nelu Bălaşa: Una singură ne puteţi spune ?

Răducu Filipescu:Există şi Viorel Ivanciu, sau varianta Iliuţă Vasile, sau Dinulescu Marian, dar pot apărea şi alte variante, deoarece până în 2016 mai e destul timp. Însă, dacă nu o să am pe cine, o să mă sacrific eu.

Nelu Bălaşa:Care ar fi atuu-rile organizaţiei PNL în această lupta electorală la Călăraşi?

Răducu Filipescu:La Călăraşi, răspunsul este foarte simplu: Am reuşit să ne facem o echipa foarte puternică în numai 10 zile. Este o echipa formată din oameni animaţi de dorinţa de a se afirmă. Au fost schimbate unele persoane, dar au venit şi alte persoane noi. Am remontat pe toată lumea pentru a putea să acţioneze accelerat în municipiu, iar lucrurile se mişcă destul e bine şi astfel putem să acoperim faptul că liderul UNPR din Călăraşi este şi primar. Drept este că, dumnealui a ajuns primar prin aceşti membri de partid care au alergat atunci pentru el şi acum sunt împotriva lui. Este cea mai mare dezamăgire pe care poate să o aibe un activist de partid când astăzi, munceşte pentru o persoană care ajunge primar şi mâine, şi…trebuie să muncească pentru altul, deoarece, cel pentru care a muncit să devină primar a plecat. În rândul membrilor de partid care au rămas, este o emulaţie, o ambiţie pentru a demonstra că ei l-au făcut pe Dragulin primar şi că nu s-a făcut Dragulin de unul singur.
Drept pentru care, acum sunt hotărâţi să-I arate că ei l-au făcut şi tot ei îl vor da jos.

Nelu Bălaşa: Ce rol are Iliuţă Vasile în tot acest proiect?

Răducu Filipescu:Iliuţă şi-a manifestat dorinţa de a fi posibilul viitor candidat la alegerile din 2016, în poziţia de candidat la Primăria Călăraşi. Dumnealui nu este o persoană oarecare, este un om ambiţios, ştie să se lupte şi poate să fie un virtual candidat foarte bun. Problema e că şi el să vrea în mod special acest lucru.

Nelu Bălaşa:Şi-a asumat Iliuţă în aceste momente rolul de lider, de partener, rolul de activist?

Răducu Filipescu: Iliuţă este un activist deoarece pleacă din poziţia de preşedinte al PDL, aceea de deputat, fiind astfel un activist politic fără nici un fel de dubiu.
Ceea ce este foarte clar şi s-a clarificat în ultima perioada, este faptul că e decis să candideze la Primăria Călăraşiului şi chiar să şi câştige dacă este posibil această primărie, că nu este indiferent că l-am pus pe toate banerele din oraş, ci tocmai am vrut să fie primul pas în carieră lui de a cuceri acest post. Pot să va spun că deja se munceşte foarte mult în oraş şi o să-l vedem zilele următoare ieşind pe străzi şi promovând ideea că el ar putea să fie viitorul primar. Din punctul meu de vedere, 95% este viitorul candidat. Pot apărea şi lucruri neplanificate care să schimbe situaţia, că de exemplu la un moment dat poate să apară o persoană care să aibe şanse 200% în comparaţie cu dumnealui. Deocamdată, s-a erijat în viitorul primar al municipiului Călăraşi deputatul Iliuţă Vasile, care, din punctual meu de vedere va fi un primar destul de bun.

Iliuţă Vasile viitorul primar al municipiului Călăraşi, prin tot ceea ce a făcut a şi dovedit

Nelu Bălaşa:Iohannis versus Ponta. Aş vrea să va întreb de ce Iohannis şi nu Ponta ?

Răducu Filipescu:Distanţă dintre cei doi este foarte mare. Şi nu mă refer la distanţă dintre procentele electorale, ci de personalitatea omului, de cum se prezintă că şi persoană. Iohannis este un om care a demonstrat că ştie şi poate chiar dacă a făcut la nivel mai mic. El a ştiut calea prin care să facă. Un primar care reuşeşte să aducă şomajul la zero de 10 ani în Sibiu, arată că măcar ştie, iar faptul că a şi reuşit, arată că are ambiţie şi poate. Practic, e mult mai complicat să multiplici de la nivelul Sibiului la nivelul ţării întregi aceste efecte pe care le-a avut muncă lui. Dar, la Sibiu era singur pe când la nivel naţional, are o întreagă echipa şi un întreg guvern. Părerea mea este că vor fi destul de mulţi tehnocraţi aleşi şi acceptaţi de preşedintele României pentru că se doreşte să se facă un guvern competent, nu neapărat un guvern pur politic. Asumarea deciziilor guvernului sunt într-adevăr decizii politice, însă asta nu înseamnă că toţi trebuie să fie politicieni de elită.

După părerea mea, vor fi câteva ministere în care miniştrii vor fi nişte tehnocraţi de super clasa. Dacă stăm bine şi ne gândim, politică trebuie făcută în Parlament, iar la Palatul Cotroceni de asemenea trebuie făcută politică de externe, politică de apărare. La guvern ar trebui să se facă mai puţină politică, deoarece guvernul este un executiv.
Judeţul, este condus de consiliul judeţean, care este politic şi putem să-l denumim mini parlament. Acest mini parlament i-a deciziile, iar executivul, care înseamnă preşedintele, vice preşedintele, membrii de consiliu, trebuie să execute ce spune consiliul. Consiliul, fiind format la rândul li de oameni politici, promovează într-o oarecare măsură directivele pe care le are guvernul.României, care, la rândul lui, promovează în interiorul ţării deciziile luate în Parlament.

Cu toate că la noi în România, de foarte mulţi ani Parlamentul a devenit un fel de anexă la ceea ce vrea Guvernul să facă, este greşit. Iohannis va face din Parlamentul României forul politic numărul unu al României, şi va face din Guvern exact forul executiv, aşa cum este. Va face un executiv mai puţin politic, aducând şi tehnocraţi, fiindcă la anumite ministere trebuie să fie super profesionişti, cum ar fi la ministerul dezvoltării, ministerul apărării, la ministerul finanţelor, şi la interne.
Pentru asta trebuie un prim ministru care să aibă tăria şi forţă să conducă un guvern în care sunt tehnocraţi şi oameni politici.

Răducu Filipescu:Una din calităţile care îl caracterizează pe Iohannis este şi această seriozitate pe care o afişează şi pe care o are. Eu sunt aproape de el şi ştiu foarte bine cum se desfăşoară atât întâlnirile de campanie, cât şi cele politice. Când spui că este un om foarte serios, trebuie să ne gândim foarte clar la ce înseamnă acest cuvânt «serios »., cuvânt care include multe lucruri pozitive. Că nu poţi să fii serios dacă eşti hoţ, cum nu poţi să fii mincinos şi în acelaşi timp să fii serios. Nu poţi să fii trădător şi în acelaşi timp serios. Nu poţi să fii golan, imbarligator că Hrebenciuc şi să fii în acelaşi timp serios. Deci, când spui SERIOS, sunt foarte multe lucruri adunate acolo, foarte multe calităţi, iar pe el îl caracterizează seriozitatea.Eu am fost la foarte multe întâlniri cu Iohannis atât politică cât şi de campanie electorală şi sunt impresionat de modul în care i-a cuvântul deoarece atunci când a terminat ceea ce a avut de spus, ai înţeles exact ce a vrut să transmită.

Nelu Bălaşa:Domnule preşedinte, dvs sunteţi pro-american ?

Răducu Filipescu:Da

Interviu realizat de Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page