Editoriale, Interviuri — martie 16, 2017 at 17:22

Interviu Alex Ștefănescu(II): Alex Ștefănescu și Emil Constantinescu

by

Mai puțină lume știe că scriitorul ALEX. ȘTEFĂNESCU a fost angrenat în mișcarea de susținere, în perioada 1998-2000, a președintelui de atunci(și, poate, cel mai bun președinte pe care l-a avut România în ultima jumătate de veac!), Emil Constantinescu.

Alex-stefanescu - CopyÎn acest al doilea episod al interviului nostru, Alex. povestește cum era în acele timpuri tulburi.

Dar de atunci au trecut aproape douăzeci de ani. Rivalitățile politice s-au mai estompat, după atâta vreme.

Totuși, deși s-a scurs o groază de timp, Alex. Ștefănescu este posesorul unor amintiri care au multă prospețime.

Fără mărturia lui, puțină lume ar mai ști că Emil Constatinescu nici nu mânca la bufetul Palatului Cotroceni.

Pur și simplu, președintele României de atunci se temea să fie otrăvit.

Prefera să consume propriile sandviciuri aduse de acasă…

  • SĂ VĂ AJUTE EMIL CONSTANTINESCU AL DUMNEAVOASTRĂ! 🙂

Mihail Gălățanu: ALEX. ȘTEFĂNESCU, ai fost președintele asociației de susținere a unui președinte, în anul de grație 1999. A fost acela un moment important în viața ta publică?

Alex Ștefănescu: La sfârșitul lui 1996, mă aflam și eu în Piața Universității când Emil Constantinescu a apărut în balcon și a anunțat că a câștigat alegerile. Am plâns atunci de fericire, acompaniat, ca de o muzică sublimă, de zăngănitul miilor de legături de chei ale participanților la miting.

  • A DOUA CĂDERE A LUI NICOLAE CEAUȘESCU

Mihail Gălățanu: Mai departe, după acest moment sublim,  ce s-a întâmplat? L-ai susținut de la început pe noul președinte?

Alex Ștefănescu: …Iar peste o zi am publicat în România literară, chiar pe prima pagină, un articol entuziast cu titlul A doua cădere a lui Nicolae Ceaușescu.

Am stat de vorbă cu noul președinte al țării de nenumărate ori, la telefon sau face to face, singur – sau împreună cu alți intelectuali cu care obișnuia să se consulte.

Mihail Gălățanu: Așa s-a întâmplat că te-ai prenumărat printre cei care au înființat asociația de sprijin pentru Emil Constantinescu…

Alex Ștefănescu: Când s-a înființat Asociația de Sprijin pentru Emil Constantinescu, am acceptat cu entuziasm să fiu președintele ei.

Înainte de a se pune la punct rețeaua de calculatoare a asociației, astfel gândită încât să nu poată fi atacată de hackeri, aveam în memoria laptop-ului meu 40.000 de nume de intelectuali (și adresele lor), toți simpatizanți ai lui Emil Constantinescu.

  • CEI 15.000 DE SPECIALIȘTI/INTELECTUALI ERAU, DE FAP, 40.000!

Mihail Gălățanu: Așadar, cei 15.000 de specialiști – și intelectuali – care să-l sprijine pe Emil Constantinescu au existat în realitate, nu este o gogoriță…

Alex Ștefănescu: În treacăt fie spus, ziariștii care au persiflat ideea că președintele se bucură de sprijinul a 15.000 de intelectuali (număr considerat exorbitant și neverosimil), ar trebui ei persiflați, în condițiile în care numărul real era de 40.000.

  • CONSECINȚA A FOST O SPARGERE ÎN APARTAMENT – ȘI O SUSTRAGERE DE LAPTOP

Mihail Gălățanu: Știu, din cele relatate de tine, că apartamentul tău a fost spart, iar hoții ți-au luat, din toată casa, laptop-ul.

Alex Ștefănescu: Într-o noapte, când eu și Domnița(soția mea) ne aflam în Ploiești, apartamentul nostru din București a fost spart de o bandă de hoți ciudați, care din tot ce aveam au furat un singur lucru: laptop-ul.

În plus au luat ouă din frigider și le-au sfărâmat pe masa mea de lucru și pe tavan, ca să-mi fie clar că și-au bătut joc de mine.

  • A FOST FURATĂ ȘI O PRIMĂ VERSIUNE A ISTORIEI LITERATURII

Mihail Gălățanu: Tot atunci, ți-au furat și câteva sute de pagini din ISTORIA LITERATURII ROMÂNE…

Alex Ștefănescu: Din nefericire, în laptop erau și 300 de pagini din Istoria literaturii române contemporane, la care lucram în acea perioadă.

Nu aveam nicio copie de rezervă. Comandantul secției de poliție căruia m-am adresat, implorându-l să mă ajute să-mi recuperez laptop-ul,  mi-a spus sarcastic, cu o satisfacție abia ascunsă: „Să vă ajute Emil Constantinescu al dumneavoastră!”

  • PREȘEDINTELE SE TEMEA SĂ NU FIE OTRĂVIT

Mihail Gălățanu:Ce ai simțit atunci? Care a fost reacția ta?

Alex Ștefănescu: Am înțeles atunci, dureros, că președintele nu are prea mari șanse să curețe țara de comunismul rezidual de care era năclăită.

Cred că și el simțea ostilitatea multor angajați ai instituțiilor statului.

Mihail Gălățanu: Ce ai discutat, la Cotroceni, mai pe față, mai în mare taină?

Alex Ștefănescu: Nu pot să uit o  noapte când, într-un grup restrâns, discutam la Cotroceni probleme legate de organizarea ASPEC.

Emil Constantinescu și-a scos dintr-o servietă un sandviș. Nu mâncase toată ziua. Nu avea încredere în mâncarea care i s-ar fi putut aduce de la bufet, exista riscul să fie otrăvită.

  • CE MAI FACE EMILICĂ AL TĂU?

Mihail Gălățanu: Cum ai înțeles că trebuie să-l susții pe președintele Emil Constantinescu mai departe?

Alex Ștefănescu: Am scris multe articole, în special în România liberă, de susținere a lui Emil Constantinescu.

M-am certat cu mulți prieteni ai mei care îl minimalizau, inclusiv cu apreciata poetă Ileana Mălăncioiu, care ori de câte ori mă vedea mă întreba ironic: „Ce mai face Emilică al tău?”.

  • PÂNĂ LA URMĂ, ȘI PREȘEDINTELE EMIL CONSTANTINESCU A OBOSIT…

Mihail Gălățanu: Au mai existat represalii? Te-ai mai confruntat cu valuri de ură și intoleranță?

Alex Ștefănescu: Mi-am găsit în repetate rânduri mașina cu parbrizul spart sau cauciucurile tăiate. Dar nu mi-a părut rău.

Mi-a părut rău ulterior când Emil Constantinescu a obosit să mai strige „Jos Iliescu!” și chiar s-a împrietenit cu fostul activist al PCR. Sau când a trimis în Occident o rușinoasă scrisoare de susținere a lui Victor Ponta.

Mihail Gălățanu: Rămâi așa, cu o nostalgie după tot cea a fost acea promisiune politică de atunci, care s-a numit Emil Constantinescu?

Alex Ștefănescu: Mi-e dor de Emil Constantinescu cel de altădată, al cărui nume îl rosteam, cu mândrie, când explicam – unui strain – ce fel de om conduce țara mea.

A consemnat MIHAIL GĂLĂȚANU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page