Evenimente, Ultimile Știri — august 23, 2013 at 08:00

Intervenţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi în perioada 21.08.2013 – 22.08.2013

by

AMBULANTA SMURD 1În intervalul 21.08.2013 – 22.08.2013, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă produse în zona de competenţă astfel:

Intervenţii SMURD

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din Călăraşi, care prezenta traumatisme la nivelul membrelor şi toracelui în urma unei căderi de la înălţime,  a necesitat intervenţia rapidă a paramedicilor SMURD

În data de 21.08.2013, ora 09.30, un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi a fost solicitat, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localităţii, pe strada  Pescăruş, pentru preluarea şi acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Alexandru I., în vârstă de 54 de ani, victima unei căderi de la înălţime.

La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, persoana era conştientă şi prezenta excoriaţii şi contuzii la nivelul membrelor şi la nivelul toracelui, cât şi suspiciune de fractură la nivelul membrului superior drept, în urma căderii de la o înălţime de aproximativ 2 metri.

Paramedicii SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au acordat primul ajutor persoanei, i-au imobilizat braţul accidentat cu atelă vacuum, i-au aplicat guler cervical, i-au administrat oxigen, au aşezat-o pe targa lopată, după care au transportat-o de urgenţă la spitalul din Călăraşi.

Un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet  a intervenit în localitatea Spanţov,  pentru a acorda primul ajutor unui bărbat în vârstă de 42 de ani, care prezenta o plagă de circa 5  centimetri la nivelul mandibulei, după ce a fost lovit de un cal

În data de 21.08.2013, ora 16.26, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet a fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localităţii Spanţov, pentru preluarea şi acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Constantin I., în vârstă de 42 de ani, care a fost lovit la nivelul capului de un cal. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, bărbatul era conştient şi prezenta o plagă de aproximativ

5 centimetri la nivelul mandibulei. Paramedicii SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet au acordat primul ajutor bărbatului, i-au toaletat plaga, i-au efectuat hemostază şi i-au aplicat pansament compresiv, i-au administrat oxigen, după care acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul municipal din Olteniţa.

Un copil în vârstă 5 ani din localitatea Borcea, care a suferit mai multe înţepături de albine la nivelul feţei şi membrelor superioare, a necesitat intervenţia rapidă a paramedicilor SMURD

În data de 21.08.2013, ora 19.04, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Borcea a fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localităţii, pentru preluarea şi acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin (copil), Paul S., în vârstă de 5 ani, care a fost înţepat de mai multe albine.

La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, copilul prezenta aproximativ 15 înţepături de albine la nivelul feţei şi membrelor. Paramedicii SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Borcea au monitorizat starea copilului, i-au administrat oxigen şi au solicitat sprijin Serviciului de Ambulanţă.

A început transportul de la Borcea către Călăraşi, iar în dreptul localităţii Coslogeni, pacientul a fost preluat de către echipajul cu medic al Ambulanţei, care i-a acordat ajutor medical calificat şi l-a transportat la spitalul din Călăraşi.

Echipajul SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet a fost solicitat să intervină în localitatea Mânăstirea,  pentru a acorda primul ajutor unui bărbat în vârstă de 53 de ani, care prezenta mai multe traumatisme în urma unui accident rutier.

În data de 21.08.2013, ora 20.27, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet a fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localităţii Mânăstirea, pentru preluarea şi acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Marian D., în vârstă de 53 de ani, care a fost victima unui accident rutier. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, bărbatul era semiconştient şi prezenta traumatism cranio facial, o plagă de aproximativ 3 centimetri la nivelul arcadei, pe partea stângă, excoriaţii şi contuzii la nivelul umărului stâng şi membrului inferior stâng. Paramedicii SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet au acordat primul ajutor bărbatului, i-au toaletat plaga, i-au efectuat hemostază şi i-au aplicat pansament compresiv, i-au administrat oxigen, l-au imobilizat, după care acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul municipal din Olteniţa.

Un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet  a intervenit în localitatea Stancea,  pentru a acorda primul ajutor unui tânăr în vârstă de 33  de ani, care prezenta contuzii şi excoriaţii la nivelul feţei şi  antebraţului stâng, în urma unei agresiuni fizice.

În data de 21.08.2013, ora 22.00, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet a fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localităţii Stancea, comuna Spanţov, pentru preluarea şi acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Gigel M., în vârstă de 33 de ani, victima unei agresiuni fizice. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, bărbatul era conştient şi prezenta o plagă la nivelul piramidei nazale, mai multe excoriaţii şi contuzii la nivelul feţei şi antebraţului stâng. Paramedicii SMURD din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet au acordat primul ajutor bărbatului, i-au toaletat plaga, i-au efectuat hemostază şi i-au aplicat pansament compresiv, i-au administrat oxigen, l-au imobilizat pe targa lopată, după care acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul municipal din Olteniţa.

Intervenţie la incendiu de vegetaţie uscată

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti au intervenit în localitatea Valea Dragului, judeţul Giurgiu, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta cu violenţă şi fum dens la nivelul unei suprafeţe de 20 de hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 21.08.2013, ora 17.11, un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Valea Dragului, judeţul Giurgiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la nivelul unui teren viran, proprietate aparţinând domeniului public al localităţii. La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violenţă şi cu fum dens la nivelul vegetaţiei uscate pe o suprafaţă de circa 20 de hectare, arderea extinzându-se rapid din cauza vântului.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenţie Budeşti s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră şi 55 de minute.

În urma incendiului a ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 20  de hectare, neînregistrându-se  pagube materiale.

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

 „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase.

Campania presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..

Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase. Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului Călăraşi derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în  primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.

 În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr.  605/2008).

 În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.

          Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii

competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page