Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 20, 2015 at 16:40

Intervenție pentru salvarea unui animal în comuna Dorobanțu

by

Un echipaj de intervenție din cadrul Gărzii Chiselet a fost solicitat să  acționeze în satul Vărăști, comuna Dorobanțu, pentru salvarea unui cal cazut într-o groapă de aproximativ doi metri  

salvare calÎn data de 19.04.2015, ora 09.20, un echipaj de pompieri militari din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet a fost solicitat să acţioneze pe raza localităţii Vărăști, comuna Dorobanțu, pentru salvarea unui cal căzut într-o groapă de aproximativ doi metri.

Proprietarul  animalului, Mihail I., săpase în propria gospodărie o groapă în vederea intreoducerii unor țevi și a racordării la rețeaua cu apă a localității.

Pompierii militari împreună cu reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Siruații de Urgență al comunmei Dorobanțu au intervenit rapid pentru extragerea animalului din respectiva groapă folosind două role de furtun, cu care au reușit în scurt timp să extragă animalul.

Intervenţia pompierilor militari și a reprezentanților S.V.S.U. Dorobanțu a durat aproximativ 10 minute, calul fiind redat proprietarului fără a suferi vreo vătămare.       

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu au intervenit în comuna Frăsinet, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ opt hectare, pe un teren ce aparține domeniului public

În data de 17.04.2015, ora 21.50, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitaţi să acţioneze pe raza localităţii Curătești, comuna Frăsinet, pentru stingerea  unui incendiu de vegetaţie uscată, care se manifesta cu flacără şi fum dens pe o  suprafaţă de aproximativ opt hectare, pe un teren care aparține domeniului public.      

La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și mult fum, existând pericolul ca arderea să se extindă la gospodăriile din imediata apropiere.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.

Pompierii militari s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 55 de minute.

În urma incendiului a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de circa opt hectare, nefiind înregistrate pagube materiale.            

Igienizarea de primăvară în gospodării poate constitui un real pericol de incendiu

Pompierii militari recomandă cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de apărare împotriva incendiilor, pentru a evita producerea unor situaţii de urgenţă, care s-ar putea solda cu pagube materiale importante

Datele statistice din ultimii ani confirmă pericolul constant reprezentat de utilizarea focului deschis fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Perioada de primavară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite au avut loc în special în mediul rural şi au fost soldate cu importante pagube materiale si din nefericire, în unele cazuri, chiar şi cu victime.

Pentru a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor in gospodăriile cetaţeneşti, arderea vegetaţiei uscate și a resturilor vegetale, se impune a se realiza cu respectarea următoarelor măsuri:  – arderea se va realiza numai în condiţii meteo fără vânt;  – colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, se va face în cantitaţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată; – arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, va avea loc în zone cât mai indepărtate de fondul forestier, locuinţe şi anexe gospodareşti, reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale / produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;  – arderea se va realiza numai pe timpul zilei;  – se impune, asigurarea mijloacelor şi a materialelor necesare pentru stingerea eventualelor incendii; – obligatoriu, arderea va fi supravegheată permanent; înainte de părăsirea locului arderii se va realiza cu atenţie stingerea totală a focului;  – se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

Se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toata durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale. Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund,  potrivit legii, de creşterea, educarea şi ingrijirea copiilor.

Atragem atenţia, că in conformitate cu prevederile legale, privind stabilirea si sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, “arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii si alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page