Comunicate de presă, Ultimile Știri — septembrie 9, 2014 at 11:18

Intervenție la incendiu de vegetație uscată în comuna Modelu

by

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași au intervenit în localitatea Modelu, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta la nivelul unui teren viran, pe o suprafaţă de cinci hectare
incendiuPotrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate
În data de 05.09.2014, ora 14.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Modelu, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta cu flacără şi mult fum pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, la nivelul unui teren viran, aparținând domeniului public al localității.
La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi mult fum la nivelul vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ cinci hectare, existând pericol de propagare a arderii la gospodăriile cetățenești aflate în vecinătate. .
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompieri la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași s-a deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 60 de minute.
În urma incendiului a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, nefiind înregistrate pagube materiale.

Intervenție la incendiu de miriște în comuna Chirnogi

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitați să intervină pe raza localităţii Chirnogi, pentru stingerea unui incendiu de miriște, care se manifesta la nivelul unei suprafețe de aproximativ cinci hectare
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii de grâu

În data de 07.09.2014, ora 13.07, pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Chirnogi, pentru stingerea unui incendiu de miriște de grâu izbucnit la nivelul unui teren agricol, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale cu profil agricol.
La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul unei suprafețe de aproximativ patru–cinci hectare de miriște de grâu și exista pericolul, ca din cauza vântului, arderea să se extindă și la celelalte suprafețe agricole învecinate.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră și 15 minute.
În urma incendiului nu s-au înregistrat pagube materiale

Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase. Această campanie presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole.
Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase.
Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.
Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului Călăraşi derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.:
În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.
Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).
Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.
Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).
Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.
Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).
În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr. 605/2008).
În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.
Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii
competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page