Dezvoltare durabilă, Tehnologii — ianuarie 16, 2018 at 23:23

Internetul obiectelor (IoT) – rețeaua de dispozitive conectate la Internet

by

Internetul obiectelor (IoT) – rețeaua de dispozitive conectate la Internet și una la cealaltă – crește într-un ritm uluitor. Un raport al companiei de comunicații electronice Ericsson estimează că până în 2022 vor exista aproximativ 18 miliarde de dispozitive de Internet de obiecte care comunică între ele în întreaga lume. Aceasta reprezintă o oportunitate enormă pentru întreprinderile care doresc să opereze mai eficient și mai eficient.

Aceste creșteri de eficiență vor afecta departamentele de resurse umane din întreaga lume. “În timp ce oamenii sunt încă în centrul tuturor acestor mașini, este timpul ca HR să facă ante și să pregătească forța de muncă pentru aceste valuri noi de tehnologie”, scrie Patrick Willer într-un post pentru site-ul ERE Media Talent Management și HR.

“Companiile se confruntă cu un alt val de tehnologie care va avea un impact mare asupra modului în care lucrăm. Departamentul de resurse umane este într-o poziție unică de a pregăti forța de muncă pentru acest nou mod de lucru și de a folosi datele mari generate de IoT “, concluzionează Willer.

Următoarele cazuri de utilizare vă vor ajuta să anticipați unele dintre numeroasele schimbări care vin în calea noastră, deoarece acceptarea IoT continuă să se construiască.

E vorba de date

O mare parte din avantajul pe care îl aduce Internetul lucrurilor este reprezentat de date. Ați auzit probabil despre Big Data, un termen care se referă la cantitățile masive de informații colectate și stocate de dispozitive conectate. Și la fel de mare ca Big Data a fost când a intrat pentru prima dată în scenă la începutul anului 2010, devine tot mai mare de zi. Această creștere se datorează, în mare parte, senzorilor care alcătuiesc o mare parte din Internetul obiectelor. Companiile folosesc acești senzori și dispozitive pentru a strânge cantități enorme de informații, pe care apoi le pot folosi pentru a spori eficiența în moduri uimitoare. Iată cinci exemple ale modului în care IoT crește în toate industriile.

1. IoT scade timpul de întreținere Întreținerea echipamentului este o parte inevitabilă a activității, dar nu trebuie să existe întreruperi datorate întreținerii. Industria de transport, de exemplu, utilizează IoT și Big Data în moduri inteligente pentru a anticipa nevoile de întreținere și pentru a avea grijă de probleme într-un mod mai eficient. Scopul este de a aborda problemele înainte de a se spira în urgențe costisitoare. Unul dintre cei mai importanți inovatori din acest spațiu este Rolls Royce. Compania își construiește sistemul de management al sănătății motorului în motoarele sale de avioane. Sistemul, o combinație de senzori și unelte puternice de analiză, generează și mărește terabytes de date la fiecare zbor, permițând Rolls-Royce să identifice problemele și să planifice întreținerea cu mult timp înainte. Acest lucru ajută la minimizarea întârzierilor pentru pasageri și reduce costurile de exploatare a combustibilului și a altor costuri de operare pentru companiile aeriene

2. IoT ajută datele sursă de siguranță publică  Un alt domeniu în care Internetul lucrurilor poate crește eficiența este colectarea și analizarea datelor privind siguranța publică. În acest domeniu, timpul este deosebit de critic. Cu cât este mai dificil și mai consumator de timp să colectezi și să evaluezi informațiile, cu atât sunt mai mari șansele ca cineva să fie rănit într-un dezastru ca un incendiu, o furtună sau o avalanșă. Acesta din urmă este centrul de interes pentru Mountain Hub (fost cunoscut sub numele de Avatech), un start care sa născut la MIT și dezvoltă soluții inteligente pentru a ajuta profesioniștii în domeniul siguranței la zăpadă să evalueze riscurile de avalanșă. Unul dintre produsele companiei emblematice este Avatech SP2, o sondă pliabilă care poate fi inserată într-o pungă de zăpadă pentru a testa integritatea structurală în câteva secunde. Sonda măsoară forța necesară pentru ao împinge în zăpadă folosind senzori de presiune și afișează informațiile de pe un ecran încorporat în mâner. Mai important, se poate sincroniza cu un dispozitiv mobil și încărca aceste date pentru a construi o hartă globală a condițiilor de zăpadă și a riscurilor de avalanșă pe baza datelor colectate de utilizatori.

3. IoT ajută la simplificarea și automatizarea producției Producția a fost puternic afectată de Internetul obiectelor, iar cheltuielile pentru tehnologia IoT se așteaptă să ajungă la 70 de miliarde de dolari pe an până în 2020. Probabil că o mare parte din această investiție se va îndrepta către aceleași obiective care se concentrează în prezent: urmărirea activelor, controlul funcției camerei de control. Numeroși producători majori la nivel mondial sare pe bandwagon, inclusiv Harley-Davidson, care a fost retrofitarea echipamentelor existente în instalațiile sale cu senzori și un sistem software pentru a alerta manageri despre posibile probleme și pentru a menține totul în derulare și eficient. Compania consideră proiectul un succes – le-a permis să înceteze păstrarea și menținerea echipamentelor redundante la uzină, pentru a servi ca rezervă în caz de eșec.

4. IoT-ul contribuie la eficientizarea operațiunilor de vânzare cu amănuntul În lumea comerțului cu amănuntul, nume mari, precum Walmart și Macy, utilizează acum tehnologia IoT pentru eficientizarea operațiunilor și pentru a permite magazinelor de cărămidă și mortar să concureze cu canalele online. Tehnologia ajută la gestionarea inventarului, prevenirea pierderilor și colectarea de date pe care articole sunt vândute și care ocupă spațiu. Acest lucru permite magazinelor să optimizeze aspectul și să utilizeze cât mai bine spațiul lor limitat. Macy’s utilizează un sistem de etichete RFID – chips-uri mici conectate cu antene pentru a transmite date – ceea ce reduce în mod semnificativ timpul și forța de muncă necesară pentru refacerea stocurilor și gestionarea inventarului. Compania plasează etichetele RFID în etichetele de prețuri ale mărfurilor. Etichetele pot fi apoi scanate de angajați cu unități handheld care pot să obțină informații dintr-un întreg coș de haine într-o singură trecere și apoi să identifice locația elementelor care lipsesc din suportul din magazie. Sistemul, pilotat inițial la New York în 2009, este lansat în toate locațiile sale până la sfârșitul anului 2017.

 5. IoT ajută la eficientizarea managementului orașelor Întreprinderile nu sunt singurele organizații care pot beneficia de Internetul obiectelor. Orașele folosesc de asemenea tehnologia pentru a gestiona mai eficient problemele comune, de la blocajele de trafic până la întreținerea clădirilor. Europa conduce pachetul aici, cu câteva orașe mari care lucrează la inițiativele IoT. Londra testează un sistem inteligent de parcare proiectat pentru a accelera procesul de găsire a unui spațiu de parcare disponibil. Orașul consideră că acest lucru va contribui la atenuarea congestiei traficului. Un alt exemplu este Copenhaga, unde peste 40% din populație utilizează biciclete pentru transport. Orașul utilizează senzori pentru a monitoriza traficul cu bicicleta și pentru a îmbunătăți traseele. Acestea sunt doar câteva exemple – posibilitățile pe care se deschide IoT pentru organizații și întreprinderi este extraordinară. Nu va dura mult timp înainte ca orice companie care dorește să concureze să trebuiască să sară la bord. Cum va afecta acest departament HR? Esti pregatit? 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page