Dezvoltare personală, Lifestyle — ianuarie 29, 2017 at 12:23

Inteligența emoțională: Află cât de bine poți citi alți oameni

by

Ce face ca anumiti oameni sa cunoasca un nivel mult mai mare de succes pe plan profesional si personal in comparatie cu ceilalti? IQ-ul si etica muncii sunt foarte importante, dar acestea nu spun intreaga poveste. Inteligenta noastra emotionala – modul in care ne gestionam emotiile, atat cele ale noastre, cat si cele ale celor din jurul nostru, poate juca un rol critic in nivelul de fericire personala si de succes pe care-l atingem.

inteligenta-emotionalaPlato a fost cel care a spus ca procesul de invatare are o anumita baza emotionala si poate ca a avut dreptate. Modul in care interactionam si ne reglementam emotiile poate avea repercursiuni asupra fiecarui aspect al vietii noastre.  Pentru a ne exprima in termeni familiari, cand spunem ca o persoana are inteligenta emotionala, de multe ori ne spunem despre acea persoana ca are “scoala vietii” si este o parte importanta a capacitati unei persoane de a naviga prin viata in mod eficient.

Daca ai inteligenta emotionala esti increzator, bun la indeplinirea obiectivelor tale, adaptabil si flexibil in ceea ce faci. Mai mult decat atat, dispui de o capacitate rapida de a te recupera in urma efectelor stresului si dai dovada de flexibilitate. “Viata merge mult mai lin daca ai inteligenta emotionala.”,  explica Daniel Goleman, psiholog si autor al apreciatei carti “Inteligenta Emotionala”.

Cele cinci componente ale inteligentei emotionale, asa sunt acestea definite de Daniel Goleman, sunt constiinta de sine, auto-reglementarea, motivatia, abilitatile sociale si empatia. Putem fi puternici in unele dintre ele si deficienti in altele, dar fiecare dintre noi dispunem de puterea de a imbunatati oricare dintre aceste cinci componente.

Esti curios sa afli care  este nivelul tau de inteligenta emotionala? Acestea sunt cele 14 semne care iti arata ca ai un EQ ridicat:

 1. Esti curios despre oamenii pe care nu-i cunosti

Iti face placere sa cunosti noi oameni si ai tendinta de a adresa in mod natural o multime de intrebari imediat dupa ce ai fost prezentat cuiva. Daca este adevarat in cazul tau, dispui de un anumit grad de empatie, una dintre principalele componente ale inteligentei emotionale. Oamenii foarte empatici – cei care sunt extrem de sensibili la nevoile si la sentimentele altora si care actioneaza intr-un mod sensibil fata de acele nevoi – au un lucru important in comun: au o curiozitate fata de ceilalti si sunt cu adevarat interesati sa afle mai mult despre ceilalti.

Dezvoltarea curiozitatii fata de ceilalti este o modalitate prin care poti cultiva empatia: curiozitatea ne dezvolta empatia atunci cand vorbim cu oameni din afara cercului nostru social obisnuit, cand ne confruntam cu vieti si viziuni asupra lumii foarte diferite de cele proprii.

 1. Esti un Lider

Liderii exceptionali au adesea un lucru in comun, explica Goleman. In afara cerintelor traditionale pentru succes – talent, etica de munca si ambitie, de pilda – acesti oameni poseda un grad ridicat de inteligenta emotionala. In cercetarea sa, comparand cei care au excelat in pozitii de lidership cu cei care erau la un nivel mediu, el a constatat ca aproape 90% din diferenta in profilurile lor se datora nivelului de inteligenta emotionala si nu celui cognitiv.

 1. Iti cunosti punctele slabe si punctele forte

O mare parte a constiintei de sine este reprezentata de sinceritatea fata de tine insuti despre cine esti – cunoasterea punctelor slabe si a punctelor forte si acceptarea acestor lucruri despre tine insuti. O persoana inteligenta invata sa identifice domeniile sale de putere si de slabiciune si analizeaza modul in care poate lucra cel mai eficient cu ceea ce are la indemana. Aceasta constiinta de sine este motorul acelei puternice increderi in sine, care este un factor principal al inteligentei emotionale.

 1. Stii cum sa acorzi atentie

Te lasi distras de fiecare tweet, sms sau email? In cazul in care acest lucru este adevarat, este important sa intelegi ca acest obicei te poate impiedica sa functionezi la cel mai inalt nivel emotional. Dar, capacitatea de a rezista distragerilor de atentie si de a te concentra asupra sarcincii la indemana este un mare secret al inteligentei emotionale, explica Goleman. Fara a fi prezenti cu noi insine si cu ceilalti, este foarte dificil sa ne dezvoltam constiinta de sine si relatii puternice.

 1. Cand esti suparat, stii exact de ce

Fiecare dintre noi experimentam o serie de fluctuatii emotionale pe parcursul zilei si de multe ori nici nu intelegem cauza unui val de tristete sau de furie. Dar, un aspect important al constiintei de sine este reprezentat de abilitatea de a recunoaste cauza emotiilor tale si motivele pentru care esti suparat, de exemplu.

Constiinta de sine este, de asemenea, recunoasterea emotiilor in timp ce apar, mai degraba decat greseala identificare sau ignorarea acestora. Oamenii inteligent emotional fac un pas in spate fata de emotiile lor, privesc ceea ce simt si examineaza efectul pe care emotiile il au asupra lor.

 1. Te poti intelege cu majoritatea oamenilor

“A avea relatii satisfacatoare, eficiente – acesta este un semn al inteligentei emotionale.”, spune Goleman.

 1. Iti pasa in mod profund sa fii o persoana buna, morala

Un aspect al inteligentei emotionale, este reprezentat de “identitatea morala” , care are de-a face cu modul in care dorim sa ne vedem ca fiind oameni grijulii, etici. Daca esti o persoana interesata de dezvoltarea acestei laturi a ta (indiferent de modul in care ai actionat in situatiile morale din trecut), s-ar putea sa ai un EQ ridicat.

 1. Iti faci timp pentru a incetini si a-i ajuta pe ceilalti

Daca faci un obicei din a-ti incetini ritmul de viata pentru a le acorda atentie celorlalti, fie prin a ajuta o femeie in varsta sa traverseze strada, fie prin a trece pe la un cunoscut pentru a-l saluta, dai dovada de inteligenta emotionala. Multi dintre noi, o buna parte din timp, suntem concentrati asupra noastra insine. Si asta se datoreaza faptului ca de multe ori suntem atat de ocupati sa facem lucruri sa se intample incat ne facem foarte putin timp sa-i observam pe ceilalti. Exista un spectru care merge de la aborbtia completa de sine pana la empatie si compasiune.

Acordandu-le atentie celorlalti, in loc sa fim obsorbiti in propria noastra lume mica, planteaza samanta compasiunii – o componenta cruciala a EQ-ului.

emotii creier

 1. Citesti cu usurinta expresiile faciale ale oamenilor

Capacitatea de a constientiza modul in care se simt ceilalti este o parte importanta a inteligentei emotionale. Acest test (aici realizat de catre cei de la UC Berkeley te poate ajuta sa afli cat de priceput esti la a citi emotiile celorlalti.

 1. Dupa ce cazi, te ridici imediat

Modul in care faci fata esecurilor si greselilor poate spune foarte multe despre cine esti. Persoanele cu un nivel EQ mare stiu ca exista un singur lucru pe care toti trebuie sa-l face in viata, sa mergem tot inainte indiferent de obstacole. Atunci cand o persoana inteligenta emotional experimenteaza un esec sau un regres, el sau ea este in masura sa-si revina destul de repede. Acest lucru se datoreaza in mare masura capacitatii sale de a experimenta in mod constient emotiile negative, fara sa le permita sa scape de sub control, acest lucru asigurandu-le acestor persoane un grad ridicat de elasticitate.

 1. Esti un judecator bun de caracter

Intotdeauna ai avut capacitatea de a-ti da seama despre cine este o persoana imediat – iar intuitia ta greseste foarte rar.

 1. Ai incredere in instinctul tau

O persoana inteligenta emotional este o persoana care se simte confortabil sa-si urmeze intuitia, explica Goleman. Daca esti capabil sa ai incredere in tine si in emotiile tale, nu exista nici un motiv pentru care sa nu asculti acea voce interioara tacuta (sau acel sentiment din stomac) care iti va spune in ce directie sa te indrepti.

 1. Ai fost intotdeauna auto-motivat

Ai fost dintotdeauna foarte motivat si ai muncit cu sarg inca de cand erai mic, chiar si atunci cand nu ai fost rasplatit pentru asta? Daca esti o persoana care reuseste sa se motiveze cu usurinta – si iti poti concentra energia si atentia urmarind obiectivele personale – cel mai probabil ai un EQ ridicat.

 1. Stii cand sa spui “nu”

Auto-reglementarea, una dintre cele cinci componente ale inteligentei emotionale, presupune sa fii capabil sa te disciplinezi si sa eviti obiceiurile nesanatoase. Oamenii inteligenti din punct de vedere emotional sunt in general bine echipati pentru a tolera stresul si pentru a-si controla impulsurile.

Sursa: huffingtonpost.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page