Dezvoltare durabilă, Economie — noiembrie 1, 2016 at 04:12

Inteligent City -soluția  pentru provocarile cu care se vor confrunta orasele in următorii  anii

by

be07-1_4

Inteligent City nu mai este doar o tendinta globala sau o tendinta a revolutiei tehnologice, ci a devenit o necesitate in perspectiva dezvoltarii urbane viitoare. Concepute a fi zone de interes pentru gasirea unui loc de munca si de petrecere a timpului liber, orasele actuale au devenit din ce in ce mai complicate si trebuie sa faca fata supraaglomerarii urbane, a traficului, poluarii, somajului sau probleme de siguranta a cetateanului. In prezent, mai mult de doua treimi din populatia Europei traieste in zone urbane, iar tendinta este crescatoare. Prin urmare autoritatile publice trebuie sa faca fata unor provocari din ce in ce mai complexe si sa-si adapteze managementul public la cerintele locuitorilor, prin implementarea tehnologiei si solutiilor inovative furnizate de mediul de business.

Insa obiectivul estential in dezvoltarea oraselor inteligente il reprezinta satisfacerea nevoilor cetenilor. De aici ar trebui sa porneasca toate investitiile publice astfel incat sa convearga spre deservirea cetatenilor, devenind atat un ajutor in procesul de invatare sau de munca, dar si un factor de siguranta urbana. Astfel, utilizarea tehnologiilor moderne si a solutiilor inovative in proiecte de tip Smart City trebuie sa conduca la cresterea confortului si a calitatii vietii. Implementarea celor mai bune metode tehnologice conduc la diminuarea problemelor existente si creaza noi oportunitati in dezvoltarea mediului de afaceri.

Prin urmare, colaborarea cu sectorul privat este esentiala in strategia de planificare urbana pe termen lung, ea devenind parte importanta in procesul de intocmire a proiectelor publice de investitii. Din ce in ce mai des, mediul de afaceri vine cu tehnologia si furnizeaza solutiile necesare pentru a rezolva problemele clasice cu care se confrunta autoritatile locale, cum ar fi; gestionarea deseurilor, mobilitate si parking, curatenie, poluare, planificarea urbana, accesul la informatie sau siguranta cetateanului. Trebuie intelese mai bine provocarile cu care se vor confrunta orasele europene in anii urmatori astfel incat sa putem face fata cu succes  impacturilor viitoare ale unor tendinte, cum ar fi scaderea demografica si polarizarea sociala.wordcloud_smartcityjam-1

Utilizarea eficienta a tehnologiei in proiecte inteligente de dezvoltare trebuie sa constituie nucleul noilor directii de administrare a oraselor. Deci, schimbarea modului de gandire si trecerea la o guvernanta bazata pe inovare, tehnologie si dezvoltare devine un pas esential pentru adaptarea localitatilor si a cetatenilor lor la obiectivele viitorului. Toate probleme actuale sunt legate de oameni si de aceea, solutiile inteligente trebuie sa fie orientate tot catre ei. Bineinteles, cheia unui asemenea demers are la baza si implicarea cetateneasca in procesul de administrare, prin utilizarea tehnologiei inteligente (smartphone, internet) in furnizarea de date si solutii. Lipsa utilizarii pe scara larga a ITC-ului, este veriga lipsa din majoritatea oraselor, fiind necesare pentru conectarea diferitelor proiecte inteligente in dauna unor proiecte izolate, percepute doar de catre beneficiari directi. Utilizarea tehnologiei inteligente este o componenta activa in viata de zi cu zi, tocmai de aceea este nevoie ca ea sa fie conectata la un sistem inteligent mai larg care sa permita comunicarea intre device-uri, furnizare de date, analiza si procesarea lor pentru ca rezultatele sa fie livrate inapoi catre utilizator. Ca urmare a acestui argument, devine din ce in ce mai evident necesitatea dezvoltarii unor Platforme Inteligente care sa permita catateanului sa se implice in procesul de transformare a orasului lor.

Orasul trebuie sa se transforme intr-un laborator urban, un ecosistem in care cercetarea, inovarea si dezvoltarea formeaza impreuna un triunghi care sa duca la crearea de retele si servicii spre zona inteligenta a orasului. Companiile, utilizatorii, cercetatorii, antreprenorii se vor conecta la o platforma comuna pentru a implementa sau evalua noi servicii si aplicatii, sau pentru a-si valida noile dezvoltari tehnologice. Schimbarea modului de administrare a localitatii duce la redirectionarea interesului tutror celor implicati, spre o constructie noua, ce poate crea numeroase locuri de munca. Spectrul unor noi domenii de activitate, care sa inglobeze know-how, internet, tehnologie de utima ora, automatizari, big data, aplicatii mobile, software si “human inteligence”, face din orase o zona de real interes. Orasele devin mult mai atractive pentru locuitorii si vizitatorii lor si pot juca un rol crucial in calitate de motoare ale economiei, ca locuri favorabile conectivitatii, creativitatii si inovarii, precum si centre de servicii. Autoritatile publice vor putea sa imbunatateasca eficienta serviciilor publice, punand accentul pe inovare, prin monitorizarea intensitatii traficului, a intretinerii spatiilor verzi, gestionarea selectiva a deseurilor, iluminatul stradal, plati electronice si altele.

Din ce in ce mai mult orasele devin esentiale pentru dezvoltarea durabila a Uniuniii Europene. Modul in care se dezvolta ele va determina viitoare dezvoltare economica, sociala si teritoriala a UE.

inovatore.wordpress.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page