Evenimente, Ultimile Știri — iunie 6, 2014 at 19:59

Întâlnirea oficială a ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, cu secretarul american al apărării, Chuck Hagel

by

Evenimentul săptămânii l-a constituit sosirea la Constanţa a secretarului apărării al SUA, Chuck Hagel, care s-a întâlnit cu ministrul Mircea Duşa şi cu primul-ministru Victor Ponta. Discuţiile au avut ca obiect intensificarea colaborării militare în viitorul apropiat şi stadiul proiectelor americane începute în România.

dusaLa finalul convorbirilor, ministrul Duşa şi secretarul Apărării Hagel au vizitat nava USS Vella Gulf, ce a acostat  în Portul Constanţa.

Cu acest prilej, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa şi secretarul Apărării al SUA, Chuck Hagel, au făcut declaraţii de presă comune.

„Ţara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA atunci când am sprijinit intrarea României în NATO. Preşedintele Barrack Obama vă apreciază…Am vrut să clarificăm faptul că SUA apreciază efortul României de a asigura stabilitatea în zona Mării Negre şi în teatrele de război. Prezenţa navelor americane în Marea Neagră este o demonstraţie. SUA sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit în Afganistan şi recunosc sacrificiul pe care soldaţii români şi familiile acestora îl fac“ , a declarat Secretarul Apărării al SUA, Chuck Hagel.

dusa3Înaintea întâlnirii cu oficialul american, premierul Victor Ponta a declarat: „România îşi îndeplineşte toate îndatoririle şi este, repet, un factor de stabilitate aici în regiune”. Accentul pus pe stabilitate a fost probabil o aluzie la situaţia politică internă şi la interminabila dispută cu preşedintele Traian Băsescu.

Într-adevăr, cele două tabere politice au reuşit să pună rivalitatea lor între paranteze şi să vorbească la unison încă de la începutul crizei din Ucraina. În pofida unor diferenţe stilistice inevitabile, oficialii de la Bucureşti au reuşit să transmită mesajul că, în politica românească, nu există fisuri în ce priveşte orientările mari strategice.

Toate aceste reuniuni nu ar fi privite cu atâta atenţie dacă preşedintele Barack Obama nu ar fi anunţat intenţia sa de a supune aprobării Congresului un plan privind alocarea unui miliard de dolari pentru întărirea capacităţii de apărare pe flancul de est al NATO.

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page