Politica — decembrie 18, 2016 at 00:12

Insulele Kurile: Mărul discordiei între Kremlin și Tokyo

by

Japonia și Rusia se angajează într-o mai buna colaborare economica ca mod de depășire a impasului survenit în relațiile bilaterale.

insulele-kurileTotuși, presa locala de limba engleza de la Tokyo semnalează ca s-au realizat puține progrese cu privire la problema disputei teritoriale a insulelor Kurile intre Rusia și Japonia, în cadrul Întâlnirii Bilaterale care s-a încheiat astăzi la Tokio.

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe și Președintele rus, Vladimir Putin, au căzut însă de acord ca motorul economic este o buna cale de a îmbunătăți relațiile dintre țările lor, în ciuda sancțiunilor pe care Tokyo le menține împotriva Moscovei și a disputei asupra insulelor Kurile, unde nu s-au înregistrat îmbunătățiri majore în ultimii ani .

Aceste teritorii sunt deținute de Rusia, după înfrângerea Japoniei în cel de-al doilea război mondial (1939-1945), dar autoritățile japoneze continua de ani multi sa le revendice.

“Am decis asupra negocierii unui acord menit sa dezvolte activitățile economice în “teritoriile nordice” (denumirea folosita în limbaj geopolitic de Japonia, pentru patru insule din arhipelagul Kurilelor)” a semnalat Abe la sfârșitul întâlnirii de la Tokyo cu liderul de la Kremlin, citat de mediile locale de presa.

Cei doi demnitari au căzut, de asemenea, de acord în ceea ce privește relaxarea programului de acordare a vizelor pentru cei aproximativ 6 500 foști rezidenți japonezi ai insulelor, care au fost evacuați după ce teritoriul a fost cedat Uniunii Sovietice. Foștilor rezidenți li se va permite astfel accesul liber pentru a-și vedea locurile natale și cimitirele unde le sunt înmormântate rudele.

In plus, Putin fost de acord cu participarea companiilor japoneze în exploatarea gazelor naturale din peninsula Guida, în Oceanul Arctic, o mișcare de o valoare deosebită pentru țara asiatică cu o ridicata dependență energetica externa și care deja importa din Rusia o cantitate importantă de petrol și de gaz.

Ciprian Dorel POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page