Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 16, 2014 at 17:31

Inspecţia Muncii: Campania Europeană pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel

by

logo inspectia munciiPe parcursul anului 2014 se va desfăşura „Campania Europeană  pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel” cuprinsă în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2014 şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel. De asemenea, se va urmări stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători, a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă.

campanie ssmAnalizele statistice au evidenţiat faptul că alunecarea, împiedicarea şi căderea constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea la munca de birou. Ponderea unor astfel de cazuri din totalul accidentelor de muncă este de 24%. Căderea de la acelaşi nivel este una din cauzele accidentelor de muncă, în primul rând la persoanele în vârstă. Căderea la acelaşi nivel reprezintă 27% din totalul accidentelor de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 54 ani, 33% pentru persoanele de 55 – 64 ani, ajungând la 45% pentru persoanele în vârstă de peste 65 ani.

Alunecarea şi împiedicarea pot avea consecinţe grave, provocând vătămări grave precum fracturi ale oaselor sau comoţii cerebrale. Incapacitatea temporară de muncă durează cel puţin o lună în 35% din cazuri.

Analiza datelor referitoare la dinamica accidentele de muncă înregistrate în România, în perioada 2012 – 2013 (9 luni), a evidenţiat frecvenţa ridicată în activităţile din industria alimentară, fabricarea băuturilor alcoolice, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, activităţile referitoare la sănătatea umană, hoteluri, restaurante, comerţ.

INSPECTOR  ŞEF
Răzvan Ilie MESEŞEANU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page