Comunicate de presă, Ultimile Știri — februarie 27, 2015 at 19:50

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 344.204 de euro şi a depistat 156 persoane fără contracte individuale de muncă în perioada 16-20 februarie 2015

by

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 16-20 februarie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.514.000 de lei, adică 344.204 de euro. Au fost depistate 156 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 23 erau din Constanța 21 din Dâmboviţa și 17  din județul Galaţi. Inspectorii de muncă au făcut 6 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale.

itmCele 23 de persoane fără forme legale de angajare din Constanţa activau în următoarele sectoare:  construcţii – 15 persoane, dintre care 11 prestau lucrări de constructii a clădirilor rezidentiale, 3 persoane în domeniul fabricarii produselor din material plastic, 2 persoane lucrau în sectorul de fabricare a mobiliei, în sectorul de cultivare a cerealelor 2 şi 1 persoană la activităţi de curăţenie.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.106.500 de lei din care 820.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 331 angajatori din care 51 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 7 persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 408.000 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 17 echipamente de lucru, 8 în Prahova, 6 în judeţul Bihor, 2 în judeţul Ilfov și unul în județul Neamţ. S-au dispus 2 sistări ale activităţii.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 71 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 35 au avut loc în București.

”Vom acorda o atenție deosebită securității și sănătății în muncă, iar activitatea inspectorilor va fi orientată spre evitarea evenimentelor tragice și nedorite în care lucrătorii pot fi implicaţi. Nu vrem să cuantificăm rezultatele instituționale după moartea oamenilor dar, evenimente precum cel din data de 24 februarie 2015, când un tânăr de 23 de ani din Maramureş și-a pierdut  viaţa, nu trebuie să se mai întâmple. Tânărul era angajatul unei firme de curierat și a fost accidentat mortal în condițiile în care mașina de serviciu pe care o conducea a fost lovită de tren. Impactul violent a avut loc pe fondul neatenției, angajatul asculta muzică foarte tare și în același timp utiliza o rețea de socializare.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page