Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 17, 2015 at 13:12

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 258.250 de euro şi a depistat 84 de persoane fără contracte individuale de muncă în perioada 06-10 aprilie 2015

by

download

 

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 06-10 aprilie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.136.300 de lei, adică 258.250 de euro. Au fost depistate 84 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 18 erau din Argeș, 13 din județul Iași și 7 din Mureș. Inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale. Acestea s-au înregistrat în județele Argeș, Galați și Iași.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 836.300 de lei din care 560.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 261 de angajatori din care 30 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate două persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru.

 

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 300.000 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 8 echipamente de lucru. În Ialomița s-a dispus o sistare a activității, iar în județul Satu Mare o alta, pentru a fi prevenite posibile accidente de muncă.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 39 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 12 au avut loc în București. Printre acestea au fost: cazul unui muncitor necalificat pe care l-a surprins un mal de pământ și a fost scos în viață de pompieri, un agent de pază găsit spânzurat la locul de muncă și salvat în urma anunțului unui coleg, rănirea gravă a unei menajere care s-a tăiat cu un panou metalic.

 

”Ultimele rezultate înregistrate în urma controalelor ne determină să ne concentrăm atenția asupra domeniilor sensibile în care se înregistrează cele mai multe încălcări ale legii. Fie că este vorba de relații de muncă sau accidente, intenționăm ca prin campanii concentrate la nivel național să efectuăm controale care să corecteze neregulile. Construcțiile, industria, agricultura și comerțul sunt în mod deosebit în atenția noastră în viitorul apropiat. Recomand angajatorilor care nu au intrat în legalitate să aibă pentru lege același respect pe care noi îl avem când acționăm prin campanii de control deoarece vom fi intransigenți cu cei care nu respectă legea.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 

 

Eugen Tifin,

Purtător de cuvânt

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page