Anunţuri, Ultimile Știri — aprilie 24, 2014 at 15:49

Iniţiativa europeană pentru pluralism în media

by

European Alternatives îşi relansează campania reprezentativă „Iniţiativa europeană pentru pluralism în media”. Până în august 2014, trebuie să adunăm un milion de semnături, online şi offline, din întreaga Europă, pentru a face să treacă proiectul legislativ prin care sunt apărate libertatea şi pluralismul în media pe întregul continent.

Initiativa-Europeana-pentru-Pluralismul-Mass-MediaStarea libertăţii şi pluralismului în media din Uniunea Europeană se înrăutăţeşte. Rapid. Presa ungară este tot mai mult sub influenţa politicilor neliberale ale lui Viktor Orban. Concentrarea excesivă şi influenţa grupurilor economice precum cel al lui Murdoch distorsionează peisajul media în Marea Britanie. În Italia, Bulgaria şi România există o suprapunere periculoasă între interesele economice, media şi politice care se regăsesc în mâinile aceloraşi persoane.

Fără o presă liberă, independentă şi plurală cetăţenii sunt privaţi de posibilitatea de a urmări desfăşurarea puterii. Corupţia şi proasta administraţie iau amploare, afacerile personale şi interesele politice iau locul bunului comun, minorităţile se confruntă tot mai des cu marginalizarea. Deteriorarea pluralismului şi libertăţii din presa europeană este, înainte de toate, o ameninţare la adresa democraţiei.

Instituţiile europene s-au abţinut până acum de la a lua decizii ferme pentru a apăra libertatea şi pluralismul presei pe continent.

De aceea, am relansat „Iniţiativa europeană pentru pluralism în media”, împreună cu aproape 100 de organizaţii, cu presa şi cu organisme profesionale de pe întregul continent. Desfăşurăm o iniţiativă a cetăţenilor europeni, un nou instrument al democraţiei participatorii care permite unui număr de cel puţin un milion de cetăţeni din cel puţin şapte state ale Uniunii Europene să prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativă.

Cerem Comisiei Europene să schiţeze o directivă pentru pluralism în presă care să conţină:

a)     Reglementări legale pentru a evita concentrarea proprietăţii în sectoarele presă şi publicitate
b)    Să garanteze independenţa faţă de puterea politică a organismelor de supraveghere
c)     Să definească conflictul de interese pentru a se evita ca mogulii din presă să ocupe înalte funcţii politice
d)    Sisteme de monitorizare care să verifice cu rigurozitate sănătatea şi independenţa presei în statele membre

Ne propunem ca în lunile următoare să mobilizăm cetăţenii din întreaga Europă să ia atitudine şi să ceară ca instituţiile europene să dovedească aderarea la drepturile fundamentale şi la libertăţile civile, chiar şi atunci când statele membre reuşesc tot mai puţin să o facă.

Pentru aceasta trebuie să atingem numărul critic de un milion de semnături, număr care va permite să fie deschis un proces legislativ la nivelul Uniunii Europene.

Dacă tu sau organizaţia ta vreţi să contribuiţi, căutăm sprijin în toate cele 28 de state membre europene. Scrieţi, vă rugăm, un e-mail lui Alessandro Valera, coordonatorul campaniei, pe email: o.valera@euroalter.com.

Pentru început poţi, foarte uşor, să semnezi online pentru iniţiativă. Alătură-te nouă şi cere-ţi drepturile!

Semneaza aici:  www.mediainitiative.eu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page