Nu contestăm nevoia de regeneare urbană, din faţa sediului nou inaugurat al primăriei . Nu contestăm nici soluţia urbanistică…ăsta-i nivelul. Însă nu putem accepta acest nivel al „ingineriei” când plantezi stâlpi de iluminat moderni lângă stâlpi clasici fără să ţii cont de nici un fel de regulă nici inginerească nici estetică.
Cine a gândit şi cine a înfăptuit lucrarea din faţa primăriei uneori nu a făcut-o cu capul. Am avut ocazia să mi spun părerea în legătură cu lucrarea ce stă să fie inaugurată şi am atras atenţia asupra acestui detaliu stâlpul care inoportunează şi impiedică ansamblul. Autosuficienţa lor profesională şi faptul că nu este nimeni să le atragă răspunderea îi face să fie surzi şi orbi la sugestiile cetăţenilor.
De ce detaliu? Pentru că acesta este rolul societăţii civile. Dacă „profesioniştii” din bani publici nu sunt atenţi la detalii. Aceasta nu este o critică.Este un exemplu. Societatea civilă trebuie să controleze „profesionalismul” celor care trăiesc din banul public şi fac produse şi servicii pentru public.
Modernizăm iluminatul public . Una din exigenţele modernizării este îngroparea cablurilor electrice şi de altă natură. Care este paradoxul? Tocmai în faţa primăriei, în urma unei lucrări de regenerare urbană, rămâne un stâlp absolut aiurea, cu cabluri aeriene care împreună dau impresia de amatorism şi improvizaţie…
Inginerie în faţă la primărie…
Nelu Bălaşa
O ciudăţenie asemănătoare cu doi stâlpi de generaţii diferite este şi în parc…