Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — februarie 27, 2015 at 21:54

Începând cu 1 martie, în cazul în care nu primești bon fiscal pot să păstrezi produsul cumpărat fără să-l plătești

by

Incepand cu 1 martie, toti comerciantii vor fi obligati sa afiseze langa casa de marcat un anunt de atentionare a clientilor prin care sa-i informeze ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, pot sa pastreze produsul cumparat fara sa-l plateasca. Acest lucru va fi posibil ca urmare a Ordinului MFP nr. 159/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131 din 20 februarie 2015.

bon fiscal“Daca nu primiti bonul fiscal, aveti obligatia sa-l solicitati. În cazul unui refuz, aveti dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia. Solicitati si pastrati bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare si ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale”, se precizeaza in modelul de anunt publicat de Ministerul Finantelor, pe care comerciantii vor fi obligati sa i afiseze langa casa de marcat. In plus, anuntul cuprinde si numarul de telefon Telverde 0800.800.085 al Ministerului Finantelor, pe care consumatorii il pot apela gratuit pentru a semnala situatiile in care magazinele nu emit bonuri fiscale. In cazul in care, comerciantii nu vor respecta legislatia in vigoare vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei.

Membrii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Constanta considera ca masura care va intra in vigoare la 1 martie este una neconstitutionala. Ei considera ca, fara o dezbatere publica si fara o fundamentare serioasa a fost aprobat un act normativ care nu face decat sa creeze situatii conflictuale. Prin aceasta masura legislativa se poate incuraja furtul din magazine, astfel incat unii clienti pot profita de o asemenea situatie zicand ca: “nu-i cer bonul daca nu mi l-a dat, asa ca pot sa plec cu produsele fara sa platesc pentru ca legea este de partea mea”. In aceast caz, riscam sa asistam la multe cazuri de furt cu legea in mana.

Vicepresedintele Patronatului IMM Constanta, Iuliana Constantin sustine ca masura este una exagerata si nefunctionala, care nu duce la realizarea scopului, acela de fiscalizare a veniturilor, ci mai degraba permite un comportament abuziv din partea cumparatorilor. “Aceasta ordonanta creeaza o pozitie de forta intre comercianti si clienti, tensionand relatia dintre acestia”, a declarat vicepresedintele Patronatului IMM Constanta.

De aceeasi parere sunt si comerciantii constanteni care cred ca este o masura care nu ii avantajeaza: “Nu toti clientii sunt onesti. Unii, vor profita de aceasta lege pentru a incerca sa beneficieze de produsele pe care si le doresc fara sa plateasca, mizand pe faptul ca pot spune ca nu au primit bonul fiscal”.

Intreprinzatorii constanteni sunt de parere ca, pentru a exista o activitate economica sustenabila si profitabila, reciproc avantajoasa, evaziunea fiscala ar putea fi eliminata prin masuri de relaxare fiscala si nu prin astfel de actiuni neconstitutionale de constrangere.

Sursa: PIMM Constanta

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page