Comunicate de presă, Ultimile Știri — august 6, 2014 at 05:16

Incendiu în localitatea Vlad Țepeș

by

Două echipaje profesioniste de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călărași au intervenit pe raza localităţii Vlad Țepeș, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta violent, cu flacără şi mult fum la nivelul unei locuințe

incendiuPotrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către proprietară, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea casei

În data de 01.08.2014, ora 13.49, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Călărași au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Vlad țepeș, pentru stingerea unui incendiu de locuință, proprietate privată, aparținând unei persoane din localitate.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta generalizat, violent, cu  flacără şi cu fum dens la nivelul acoperișului  locuinței.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către proprietară, Corina S., care fiind sub influența băuturilor alcoolice, a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea propriei case.

Două echipaje specializate de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călărași s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 45 de minute.

În urma incendiului au ars: mobilierul din locuință, materiale textile, materiale lemnoase, tâmplărie, uși, ferestre și acoperișul din lemn învelit cu tablă pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.

Intervenţie la incendiu de miriște în apropiere de A 2

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu au acţionat cu patru autospeciale  pentru lichidarea unui incendiu de miriște, care se manifesta cu flacără și fum dens la nivelul unei suprafeţe de aproximativ 60 de hectare, terenul fiind localizat între satele Dâlga și Bogdana, în apropiere de A 2 (km 82 – 83)

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii

În data de 03.08.2014, ora 17.13, patru echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitate, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii Vlad Țepeș, între satele Dâlga și Bogdana, în apropierea Autostrăzii Soarelui ( A 2;  km 82 – 83), pentru stingerea unui incendiu de miriște izbucnit la nivelul unui teren agricol.    La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul miriștii și vegetaţiei uscate pe o suprafață de circa 60 de hectare, fumul gros degajat de ardere făcând impracticabilă circulația pe A 2

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea miriștii

Patru echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-au deplasat la această intervenţie cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ două ore și 30 de minute. În urma incendiului a ars miriște și vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 60 hectare, neînregistrându-se  pagube materiale. Circulația pe Autostrada Soarelui a fost întreruptă pe respectivul tronson în intervalul orar 17.28 – 20.00.

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

 „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

 

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase.

Campania presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..

Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase.

Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului Călăraşi derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.:

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.

Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.). În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în  primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.

 În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr.  605/2008).

 În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.

          Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii

competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page