Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — mai 14, 2013 at 14:35

Impresii de la Olimpiada Naţională de Matematică, Braşov 01-05 aprilie 2013

by

Clubul de Excelenţă

profesor Ruse Gabriela, Şcoala „Mihai Viteazul” Călăraşi

onm5

Ce înseamnă să participi la Olimpiada Naţională de Matematică? Pentru mine ca profesor pregătitor înseamnă o mare onoare, o mândrie şi o mare, mare responsabilitate. Ca elev, ca să participi la O.N.M. trebuie mai întâi să fi selectat de şcoală, să treci de faza locală, suficient de dificilă, apoi la faza judeţeană să fii primul sau al doilea. Urmează apoi o perioadă dură de lucru intens. Multe ore de lucru suplimentar, la şcoală, acasă. Multă materie în plus parcursă, multă energie şi mult  timp alocat studiului.  Profesorul este cel care te susţine, te ajută, te dirijează. Îţi dă de lucru. Te ajută să rezolvi problemele pe care le găseşti tu. Este o perioadă extrem de grea, dar totodată foarte frumoasă. Este perioada marilor salturi calitative. Pot spune că am învăţat multe odată cu elevii mei.

Am însoţit de câteva ori elevii din Călăraşi la Olimpiada Naţională. I-am văzut mergând emoţionaţi la 8:30 dimineaţa spre liceul unde se susţine proba scrisă. I-am văzut ieşind storşi de oboseală, la ora 14, după probă. A doua zi, alte emoţii: tremurăm cu toţii până la 13:00, când se afişează rezultatele. Urmează apoi imediat depunerea contestaţiilor, cred că mai mult de 100 de copii din cei 400 din ţară depun contestaţii. Alte emoţii.  Mai are un rol olimpiada: uneşte copiii. De fiecare dată am observat cât de uniţi sunt copiii. Se bucură şi atunci când un coleg de-al lor obţine o medalie. Ei ştiu câtă muncă se ascunde în spatele fiecărei diplome obţinute. Mai văd că premiile se obţin greu, dar corect. M-a impresionat anul acesta la Braşov, cum cei mai mici elevi din lotul olimpicilor: Roxana Radu şi  Bogdan Marin s-au sculat de dimineaţă într-o zi ploioasă şi rece, ca toţi s-o  însoţim pe Miruna, de la Hotelul Capitol unde eram cazaţi, până la Colegiul „Andrei Şaguna” unde ea susţinea proba de Baraj pentru Lotul Olimpic de juniori. Apoi la impresionanta Festivitate de Premiere, în Aula Universităţii din Braşov unde toţi elevii din Călăraşi au aşteptat timp de două ore ca Mirunei să i se decerneze medalia de bronz la clasa a VIII-a.  La fel au reacţionat copiii olimpici din Călăraşi şi în alte dăţi când i-am însoţit, la Olimpiada Naţională.

Am cunoscut mulţi elevi din Călăraşi participanţi Olimpiada Naţională de Matematică. Am mai auzit despre ei peste ani. Toţi au urmat sau urmează  facultăţi serioase: Informatica, Automatica , ASE, Medicină, Regie de film.  Au urmat studii masterale la Oslo, la Londra,  în Portugalia.  Lucrează la HP, la  Microsoft, Gameloft  etc. Toţi sunt tineri valoroşi, serioşi, sunt viitorul acestei naţii. Şi acestea nu sunt cuvinte goale.

Anul acesta doi dintre elevii mei de la Şcoala „Mihai Viteazul” au obţinut  Medalii de Bronz din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România:  Chirea Miruna, clasa a VIII-a B şi Iosif Alexandru, clasa a VI-a A. Asupra lor şi-au pus amprenta  părinţii lor, învăţătorii lor, profesorii lor din şcoală. Ei sunt un exemplu de urmat, iar secretul reuşitei lor constă în muncă, seriozitate şi perseverenţă. Eu consider perfectă definiţia  dată de celebrul T. A. Edison:   „ Geniul= 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie”.

Olimpiada Naţională de Matematică, Sighişoara 01-04 aprilie 2013 – Iosif Mihai Alexandru, clasa a VI-a, Şcoala “ Mihai Viteazul” Călăraşi    

onm8 

Prima zi. Într-o dimineaţă caldă de primavară,  am plecat împreună cu ceilalţi doi membri ai echipajului din Călăraşi, spre Sighisoara, la Olimpiada Natională de Matematică pentru clasele V-VI.

A doua zi. M-am simtit ca şi sufocat de tensiunea care se punea asupra mea tot drumul de la Hotel la Colegiul National “Mircea Eliade” (din Sighisoara). În sală, abia mai respiram de emoţii. Credeam că nu o să pot face nimic şi mă voi face de râs! La ora 12, cum am ieşit am sunat-o pe doamna Ruse fericit: lucrasem o mare parte din cele 4 probleme. După afişarea baremului, am aflat că o problemă am interpretat-o greşit.   După probă, am fost să vizităm frumoasa cetate medievală Sighisoara. Acolo am luat suveniruri, iar un ghid turistic ne-a povestit despre istoria oraşului.

A treia zi.  De dimineaţa am mers la un spectacol organizat de elevii de la Colegiului amintit mai sus. A fost interesant şi am filmat totul. Am mers să vizităm cetatea. În Sighişoara  ploua încontinuu. Imediat după părăsirea cetăţii,  ne-am îndreptat către colegiul unde a avut loc olimpiada. Aflarea veştii că voi obţine una dintre Medaliile de bronz a venit mai mult ca o uşurare decât o bucurie, nu doar din cauza îmbulzelii de la listele cu punctaje ci şi din cauza fricii care m-a urmărit toate cele 5 ore petrecute în cetate.  Am sunat părinţii: erau tare mândri de mine! Am vorbit cu doamna Ruse care se afla la Braşov la naţionala mare şi am aflat cu bucurie că am luat acelaşi punctaj cu Miruna Chirea. Seara am fost la o petrecere împreună cu ceilalţi participanţi şi am dansat pe o muzică veche de câteva luni.

Ultima zi.  Premierea! Am primit Medalia de bronz şi o mulţime cu cărţi.

Am plecat imediat spre casă, ne aştepta un drum lung.   Aştept să merg şi anul viitor la olimpiadă!

EXPERIENŢA Olimpiada Naţională de Matematică 2013 – Chirea Miruna, clasa a VIII-a, Şcoala “Mihai Viteazul” Călăraşi

onm4

Anul acesta, Olimpiada Natională de Matematică  clasele VII-XII  a avut loc la Braşov, în perioada 1-5 aprilie, şi am avut onoarea să mă număr printre cei peste 400 de participanţi din toate colţurile ţării,  adunaţi aici cu un singur scop: acela de a obţine un rezultat cât mai bun şi de a ajunge cât mai departe.

Braşovul a fost o locaţie deosebit de primitoare, atât datorită obiectivelor şi atracţiilor turistice, cât şi simplului fapt că am avut şansa să petrec o săptămână alături de cele mai luminate minţi din România.  Fiind cazaţi la un hotel central, după olimpiadă am putut  să vizităm Biserica Neagră şi să facem o plimbare relaxantă pe bulevardul Republicii.

Marţi am susţinut concursul, apoi, în urma rezultatului, m-am calificat la Barajul pentru alcătuirea Lotului de juniori, care a avut loc joi. Astfel, după două probe eram destul de obosită, dar în acelaşi timp satisfacută şi mândră de rezultat, obţinând Medalia de bronz.

Pot spune cu sinceritate ca a fost o experienţă deosebită, alături de persoane deosebite. Sper să mai am ocazia să particip la Olimpiada Natională de Matematică şi în anii următori.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page