Cultură şi Educaţie, Educaţie — iunie 16, 2014 at 17:33

IMPACT – Iniţiative comunitare, schimbări reale

by

Mișcarea de tineri IMPACT este bazată pe modelul educațional IMPACT promovat de Fundaţia Noi Orizonturi. Este un model de schimbare socială care constă într-o reţea de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT activă atât la nivel național cât și internațional.

impact3Prin proiecte și întâlniri regulate, copii și tinerii IMPACT implicați își dezvoltă cunoștințe, abilități și atitudini (valori) care completează competențele dobândite în şcoală sau în familie. Îmbinând serviciu în folosul comunității, învățarea și distracția, tinerii din Mișcarea IMPACT devin cetateni activi, lideri sau antreprenori sociali, responsabili și încrezători în forțele proprii, pregatiti să se îmbunătățească atât pe sine cât și societatea.

La nivelul oraşului Călăraşi funcţionează încă din 2010 opt cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT în unităţi şcolare precum: Colegiul Economic, Colegiul Naţional Barbu Ştirbei, Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Şcoala Constantin Brâncoveanu, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Danubius şi Colegiul Agricol Sandu Aldea.

În anul şcolar 2013-2014 fiecare club a implementat cel puţin un proiect de lucru în folosul comunităţii. Dintre acestea amintesc proiectul Colegiului Economic – „O floare, un zâmbet” – prin care şi-au propus să construiască un atelier de gradinărit, prin amenajarea unei zone verzi (seră), pentru persoanele cu handicap din Centrul de zi din Călăraşi, cu scopul de a îmbunătăţi comportamentul adaptiv al acestora şi a petreace împreuna cu ei câteva ore.

impact4Costel (membru Impact) a declarat: „Prin participarea la acest proiect, am interacţionat pentru prima dată cu persoane cu astfel de probleme. Persoanele din centru ne-au primit cu braţele deschise, s-au bucurat de darurile aduse şi au participat la activitatile de grădinărit împreună cu noi. Mi-a placut ca au uitat o clipa de griji şi zambetele au luat locul tristetii. Am ĩnvăţat că nu este greu să ajuţi, daca-ţi doreşti acest lucru.”

Liceul Tehnologic Transporturi Auto a implementat proiectul „Ia iniţiativă, fii voluntar”. Proiectul a presupus realizarea unor atelierelor de creaţie în care elevii împreună cu profesorii coordonatori au realizat mărţişoare pentru ziua de 1 Martie, folosind diferite tehnici precum: quilling, decupaje, modelat în lut sau pasta fimo. Produsele s-au vândut în cadrul unei expoziţii, iar banii obţinuţi au fost folosiţi pentru achiziţionarea de materiale didactice necesare copiilor cu dizabilităţi precum retard mintal, autism din cadrul Asociaţiei “Noi Orizonturi”.

Colegiul Naţional Barbu Ştirbei a implementat proiectul „Catalin inimioara blandă” în care membrii clubului au demonstrat înca odată că nu pot ramâne indiferenţi la problemele semenilor noştrii şi că indiferenţa oamenilor faţă de oameni trebuie să înceteze.

impact„Emoţia pe care membrii cluburilor Impact o trăiesc cu fiecare proiect gândit, muncit şi implementat, emoţie citită pe feţele lor, bucuria de a realiza ceva nobil şi frumos, mulţumirea de a ajuta semenii sunt lucrurile cele mai importante în munca mea de coordonator local al proiectului Impact” – a declarat prof. Stanciu Valentina, coordonator local pentru cinci cluburi din Călăraşi.

Valentina Stanciu

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page