Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — ianuarie 16, 2014 at 12:41

IMM-urile pot depune cererile pentru finanţare nerambursabilă

by

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care vor să obţină finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro din schema de minimis, proces care a eşuat în luna august a anului trecut, pot depune proiectele din data de 15 ianuarie 2014 şi au la dispoziţie 10 zile.

Cererile de finanţare nerambursabilă se depun online, iar solicitanţii au la dispoziţie 10 zile  foto:Marian Iliescu

Cererile de finanţare nerambursabilă se depun online, iar solicitanţii au la dispoziţie 10 zile
foto:Marian Iliescu

Cererile de finanţare se depun online, iar programul a suferit unele modificări faţă de forma anterioară, când sesiunea de depunere a proiectelor a eşuat „din cauza unor erori de soft“. Astfel, sprijinul nerambursabil va fi de 100.000 de euro, faţă de 200.000 de euro iniţial, iar beneficiarul va avea o contribuţie de 10% pe proiect.

Aprobarea dosarelor nu se va mai face pe principiul primul venit-primul servit, ci va exista o departajare în funcţie de punctaj, proiectele fiind analizate ulterior sesiunii de depunere. Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar pentru ca un proiect sa fie acceptat trebuie să obţină minimum 60 de puncte.

Pentru realizarea punctajului, evaluatorii vor lua în calcul mai multe criterii, printre care domeniul de activitate, categoria de IMM, mediul urban sau rural sau numărul de locuri de muncă nou create. Firmele care sunt declarate eligibile nu vor mai trimite documentaţia necesară la Ministerul Finanţelor, ci la oficiile pentru IMM, care se vor ocupa de verificarea actelor în termen de 60 de zile.

Bugetul programului va rămâne neschimbat, respectiv 125 de milioane de euro.

Ministerul Finanţelor a decis la sfârşitul lunii august ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi înreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT “era deja atinsă”.

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei (125 de milioane de euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page