Editoriale, People-Passion-Performance — februarie 26, 2015 at 12:49

„Îmi doresc să îi ajut pe pacienţii români”

by

În urmă cu aproximativ o lună de zile, doctorul Uwe Jens Fuhrmann, specialist în traumatologie şi ortopedie, a început să lucreze pentru Spitalul de Ortopedie MedLife. După zeci de ani în care a profesat în Germania, el a ales să se stabilească în România şi să aducă sănătate pacienţilor de aici.

Uwe Jens FuhrmannL-am întâlnit pe domnul Furhmann la Life Memorial Hospital, într-una dintre cele mai fericite zile ale vieţii sale. Soţia sa, de naţionalitate română, tocmai adusese pe lume primul lor copil, o fetiţă numită Florina. După ce şi-a ţinut copilul în braţe câteva minute, doctorul a venit să povestească despre experienţa sa din Germania şi despre ceea ce îşi doreşte să facă pentru pacienţii români.

Uwe Furhmann şi-a ales meseria de medic din dorinţa de a-şi ajuta semenii. În timpul studiilor medicale s-a apropiat de chirurgie. Şi-a luat licenţa în medicină în 1985, După doi ani în care a fost în marină, a ajuns la clinica din Erfurt, Thuringia. Au urmat doi ani de rezidenţă în departamentul de chirurgie traumatică din Aachen, unde a învăţat mai multe metode pentru terapia rănilor traumatice.

„Am schimbat domeniul traumatologiei cu cel al ortopediei pentru că am văzut că unele leziuni nu pot fi rezolvate prin prisma traumatologiei. Astfel am făcut a doua specializare în ortopedie, între 2004 şi 2010”, explică doctorul. Printre specialităţile sale se numără artroscopia, o procedură chirurgicală prin care o articulaţie este vizualizată folosind o cameră foarte mica. Astfel, medicul poate vedea în interiorul genunchiului, poate diagnostica boala şi trata leziunile existente. „Se pot vedea încheieturile de la genunchi, umăr, cot, gleznă. M-am ocupat şi de artroscopia şoldului, mai dificilă, pentru că este mai în profunzime. Este foarte important nu doar să vezi, ci să şi operezi acolo”, spune specialistul. Doctorul Fuhrmann explică şi o altă procedură pe care o aplică atunci când este vorba de probleme ale încheieturilor: „Artroplastia este o intervenţie chirurgicală ce presupune rezecţia unei articulaţii bolnave şi refacerea ei printr-un sistem tehnic – o proteză.”

În Germania, se fac anual 1.500.000 de operaţii din toate categoriile; dintre acestea 15.000 sunt artroplastii la genunchi şi 1000 – artroplastii la şold. „După un timp îndelungat – 15-20 de ani, oamenii trebuie să vină şi să îşi schimbe protezele. Din cauza proceselor biologice, o parte a protezei se uzează, iar pacienţii simt aceste lucru. Văd că proteza nu mai este la fel de stabilă, au dureri, simt lovituri în încheieturi şi îşi dau seama că trebuie să o schimbe”, explică doctorul. Un alt gen de intervenţie dificilă în care s-a specializat este chirurigia mioplastică, în care se foloseşte ţesut muscular în corectarea defectelor articulaţiilor. „Am făcut această operaţie şi aici, a durat trei ore”, spune domnul Fuhrmann.

În ceea ce priveşte problemele ce pot apărea la picior, el a tratat hallux valgus, o deviere a degetelor, care stau într-un unghi greşit. În multe cazuri, şi aceasta trebuie operată. Un gen de fractură dificilă pe care a întâlnit-o în cariera sa este cea de calcaneu, unul dintre cele două oase care formează călcâiul, ce susţine întreaga greutate a corpului. „Operaţia reconstruieşte forma călcâiului şi reduce durerea”, spune medicul.

„Mâna l-a făcut pe om”

Domnul Fuhrmann, ce a făcut peste 20.000 de operaţii în cariera sa, vorbeşte cu dedicaţie despre tot ceea ce presupune meseria sa. Însă mâinii îi acordă o atenţie specială: „Filosoful german Frank Engels a spus că  Să ne gândim că mâna este şi jucărie şi unealtă pentru om, este o parte foarte importantă a corpului. Un om care îşi pierde mâna are un handicap mai mare decât dacă îşi pierde piciorul. Timp de şase ani, am învăţat să fac mai multe feluri de intervenţii la mână – reconstrucţii de tendoane, de ligamente, operarea fracturilor. Chirurgia mâinii este foarte importantă în Germania şi o fac chirurgii plasticieni, dar şi ceilalţi chirurgi. cred că este obligatoriu să ştii despre leziunile mâinii, care apar foarte des.” Medicul arată că sistemul de sănătate german este diferit de cel românesc. „Un pacient vine la tine, îi pui diagnosticul, îi spui că trebuie operat, apoi, în Germania, nu urmează întrebarea, nici pentru mine, nici pentru pacient, dacă există bani pentru a se face acea operaţie. În România, dacă nu ai banii necesari, există alternativa unui tratament conservator, dar rezultatele nu sunt niciodată la fel de bune ca cele ale unei artroplastii”, subliniază doctorul Fuhrmann. El arată că asigurarea de sănătate este foarte scumpă în Germania, iar cei ce plătesc aceste taxe vor să beneficieze de ce au plătit şi uneori exagerează: „Un control anual este necesar, însă, statistic, s-a constatat că nemţii merg de 19 ori pe an la medic.”

Nu este de prea multă vreme în MedLife şi de aceea nu a avut încă ocazia să pună proteze şi pacienţilor români. „În Germania lucram cu proteze făcute de Smith and Nephew şi sper să pot lucra şi aici cu aceeaşi firmă. Îmi doresc să îi ajut pe pacienţii români. Protezele pe care le folosesc sunt din oţel şi titan, de dimensiuni diferite, însă ai posibilitatea să le schimbi şi să le adaptezi, iar la final obţii un unicat, o proteză specifică doar unui pacient.”

Unul dintre cazurile cele mai grele de care îşi aminteşte este cel al unui pacient de 36 de ani care, din cauza infecţiei şi a necrozei, îşi pierduse 10 centimetri din tibie. În urma a 7-8 operaţii şi după doi ani de recuperare, paceintul poate din nou să muncească şi să facă sport. Cel mai în vârst pacient al său a fost o persoană de 100 de ani, ce a avut nevoie de o proteză la şold în urma unei fracturi. „După operaţie, pacientul a putut să meargă. Dacă recurgeam la terapia conservatoare, ar fi murit din cauze secundare”, spune medicul.

Uwe Fuhrmann a decis să se stabilească în România pentru că soţia sa este româncă. Înainte de căsătorie s-a botezat în ritul ortodox, iar numele său este Ion. Deocamdată, se înţelege cu pacienţii români prin translator, însă merge la cursuri de limba română şi în curând le va putea vorbi direct.

Av Dumitru Maereanu

Prof.dr.Fuhrmann este momentan la clinica Intermedicas. Alaturi de el daca va uitati pe seidul www.intermedicas.com lucreaza marii Profesori si Academicieni din intreaga lume care vin regulat la Bucuresti pt consultatii si operatii.

 Fuhrmann este singurul medic din Romania care la ora actuala operaza chirurgia miinii. de aceea este di data de 1.02.2015 si medicul consultant al Federatiei de Box Romane si chiar sponsorul lor alaturi de maestrul Doroftei. cautatii articole DR, uwe Fuhrmann si federatia de box.

 dr. Fuhrmann are in palmaresul lui peste 25000 de operatii, are 250 de articole publicate in Germania si strainatate. 2 carti scrise. 1 medalie de argint pentrut inventia unei proteze in germania in anul  2009. si patentata.Mai are inca o inventie proprie de proteza patentata in Germania in anul 1990

 Din anul 2010 a fost consilierul pe probleme medicale al Primului Ministru din Landul Thuringia, un land cu peste 10 milioane de locuitori,a operat celebritatii din lotul National al Germaniei BIATHLOM si din lotul national de MOTOCROSS. in ultimile luni a fost directorul spitalului Crucii Rosii din SOEMMERDA.

 A operat cazuri foarte grele pe care la ora actuala nici un chirurg din Germania nu le mai opereaza.  Fuhrmann este primul medic din Germania si Europa care a operat in premiera prima operatie de ARTROSCOPIE  in anul 1999 pe proprie raspundere. pacientul avea 37 de ani. In anul 2010 sa dat official dreptul la operatii de ARTROSCOPIE in Germania si Europa.

 

Tags

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page