Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — aprilie 21, 2013 at 11:38

Idei de afaceri inteligente in agricultura

by

Fresh vegetables and fruits at a farmer's marketOmenirea este hranita de agricultura de cel putin 6 000 de ani si nimic nu se vaschimba in acest sens nici in viitor, cel putin nu in decursul vietii nostre.

Mereu va fi nevoie de produse agricole, pentru ca oamenii pot renunta relativ usor la produsele de lux dar oricat de grava ar fi criza economica, mereu vor cumpara bunuri de stricta necesitate, asa cum sunt produsele agricole.

Totusi, a scoate bani din agricultura nu este o treaba usoara. Mai ales atunci cand nu ai zeci de hectare de teren, nu ai utilaje, oameni, bani de investit, sau experienta.

Si totusi, aceste impedimente pot fi depasite cu inteligenta si un dram de noroc.

Iata deci mai jos cateva idei de afaceri cu bani putini ce pot fi demarate in acest sector, deopotriva ancestral si in acelasi timp foarte receptiv la inovatii.

Culturile care nu necesita investitii prea mari, dar ale caror recolte sunt foarte cautate si scumpe datorita proprietatilor lor, sunt lozul castigator pentru cei care au un petec de pamant si vor sa-l exploateze intr-un mod eficient si profitabil.

Catina alba

Este un arbust foarte apreciat datorita fructelor sale mici si portocalii.

Nu intram acum in detalii botanice sau medicale, insa fructele de catina sunt pline de vitamine, oligoelemente si uleiuri, ceea ce le face foarte cautate in industria farmaceutica si in medicina naturista. Un kilogram de fructe de catina se vinde si cum 2 euro in Romania si poate ajunge pana la 15 euro in Occident.

Productivitatea ridicata (7-10 tone la hectar), rezistenta la boli, daunatori si seceta, fac din catina alba o afacere ideala pentru cei care au 1-2 ha de teren si nu vor sa investeasca mai mult de cateva mii de euro.

Investitia se amortizeaza in 3-4 ani iar profitul poate ajunge la 2-3 000 de euro la hectar.

Plantatiile de nuci

Kilogramul de miez de nuca este chiar mai scump decat kilogramul de fructe de catina, ajungand si la 30 de lei!

De ce este asa? Simplu: pentru ca in Romania avem doar 500 de hectare cultivate cu nuci. Foarte putin comparativ cu cererea de pe piata, motiv pentru care importam anual 100 000 tone de nuci din afara.

Toate aceste realitati de pe piata romaneasca, se traduc printr-o veritabila oportunitate pentru cei care traiesc in mediul rural sau au un petec de pamant si sunt dispusi sa investeasca in culturile de nuci.

Productia la hectar se poate traduce printr-un profit de 2-3000 de euro anual, singurul inconvenient este ca nucul rodeste in al 4 lea an de la plantarea puietului, fiind deci o investitie pe termen lung.

Cultura alunului

La fel ca nucile sau catina, alunele sunt scumpe si cautate.

Pe piata internationala, un kg de alune se vinde cu preturi cuprinse intre 3 si 7 euro, in functie de soi.

Putini stiu faptul ca alunul a fost aclimatizat si in Romania insa, ca si in cazul nucului, foarte putini romani au investit intr-o astfel de cultura iar piata e departe de a fi acoperita din productia interna.

Ca sa nu mai lungim vorba, o investitie la hectar pentru o plantatie de aluni, se ridica undeva la 2-3 000 de euro iar profitul cam tot pe acolo, insa, ca si in cazul nucului, trebuie sa treaca 3-4 ani ca puietii sa intre pe rod.

Progresiv, cantitatea de alune, creste pe masura ce planta imbatraneste, de la 2-3 kg de plana in primii 4-5 ani, pana la 20-30 de kg pe la 10 ani.

Durata de viata a unei plantatii este de aprox. 40 de ani.

Acvaponia

Este o metoda revolutionara de cultivare a plantelor cu ajutorul unor acvarii.

Sistemul pare rupt din scenariile SF insa este cat se poate de real si functional. Mai mult, cultivarea de plante in sistem acvaponic poate fi imbinata cu succes cu piscicultura!

Principiul dupa care functioneaza este foarte simplu: plantele (legume de gradina) cresc pe un pat de cultura asezat deasupra acvariului cu pesti.

Apa de acvariu este bogata in compusi chimici pe baza de azot, datorita dejectiilor pestilor, compusi cu valoare nutritiva foarte mare pentru plante iar plantele la randul lor contribuie la filtrarea si oxigenarea apei pentru pesti.

In felul acesta se pot obtine productii mari de legume, fara ca macar sa fie nevoie de existenta unui teren agricol!

In plus legumele astfel obtinute sunt 100% bio! Nu mai e un secret pentru nimeni ca produsele bio sunt si vor fi tot mai cautate in viitor si din aceasta cauza si pretul este mai mare.

Acvaponia este de asemeni solutia viitorului pentru orasele foarte aglomerate, dezvoltate pe verticala.

Bineinteles ca lista ideilor de afaceri inteligente in agricultura este mult mai lunga.

Din acest punct de vedere Romania este o tara cu mult potential, cu mii de hectare necultivate si cu aproape fiecare roman care are pe undeva vreun petec de pamant mostenit de la parinti si de la bunici.

Pentru cei care nu viseaza la tranzactii imobiliare cu teren agricol si nici nu vor sa-l lase parloaga, agricultura inteligenta poate fi lozul castigator.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page